«Βασικός κίνδυνος στις πληγείσες περιοχές είναι οι λάσπες και τα νεκρά ζώα, και όχι τα κουνούπια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημειώνοντας πως στις περιοχές αυτές πόσιμο νερό είναι μόνο το εμφιαλωμένο. Ανέφερε πως στη Λάρισα το νερό που έχει δοθεί είναι ασφαλές και πόσιμο και στο Βόλο δεν είναι πόσιμο και είναι κατάλληλο μόνο για εργασίες, ενώ τόνισε πως η επαφή με τα νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Υπογράμμισε πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην καύση και την υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων. Είπε πως έχουν αναφερθεί 20 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία αυξομειώνονται, αναφέροντας πως όποιος έχει πυρετό και εξανθήματα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος ελονοσίας, ενώ προανήγγειλε ανακοινώσεις για την λειτουργία νέων δομών που θα υποδεχτούν και θα φιλοξενήσουν πληγέντες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλίας να προμηθευτούν αντικουνουπικά και είδη προστασίας: Είναι δύσκολες οι στιγμές, καταλαβαίνω το θυμό, τον σέβομαι απόλυτα, την οργή μιλάμε για ανθρώπους που σε μια μέρα έχει ανατραπεί η ζωή τους ολοκληρωτικά, είναι απόλυτα σεβαστό και να οργίζονται και να λένε ότι αισθάνονται οι άνθρωποι ελεύθερα. Από την άλλη όμως επιχειρησιακά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Καταρχήν φέραμε πρώτα από όλα αντικουνουπικά για τα πληρώματα. Η πρώτη μας έγνοια είναι να είναι υγιείς, να έχουν εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα μέτρα οι άνθρωποι που είναι στη διάσωση και επιχειρούν. Σήμερα σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας ήδη έχουμε αρχίσει τον εφοδιασμό με αντικουνουπικά, θα τα διανείμουμε εμείς. Αυτό γίνεται και από τις τοπικές αρχές και κεντρικά από την κυβέρνηση από τα σημεία στα οποία υπάρχει οδική πρόσβαση γιατί δεν είναι εύκολο στα σημεία που δεν υπάρχει οδική πρόσβαση ταυτόχρονα να γίνει διανομή. Διανομή γίνεται και στην Καρδίτσα και στη Λάρισα και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και όπου χρειαστεί και σε εξοπλισμ γαλότσες, στολές, γάντια, ειδικές μάσκες και αντικουνουπικά. Υπάρχουν περιοχές που έχουν ρεύμα και μπορούν α χρησιμοποιηθούν τα αντικουνουπικά που μπαίνουν στο ρεύμα και περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει ρεύμα και διανέμουμε αντικουνουπικά σπρέι και θα διανέμουμε όλο αυτό το διάστημα.

Αυτή τη στιγμή ο Νο1 κίνδυνος δεν είναι τα κουνούπια, παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλία δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου κάθε χρόνο και για αυτο το υπουργείο Υγείας έχει όλο το χρονο εντομολογική επιτήρηση και παίρνουμε μέτρα και όπου χρειάζεται έχουμε εγκρίνει και επιπλέον ψεκασμούς πριν από τις πλημμύρες αλλά αυτή τη στιγμή το θέμα μας δεν είναι τα κουνούπια γιατί η πλημμύρα έχει καταστρέψει τα αυγά των κουνουπιών και ξέρουμε ότι για τις επόμενες δέκα μέρες το Νο1 κίνδυνος δεν είναι το κουνούπι. Παρακολουθούμε τα εντομολογικά δεδομένα, έχουμε ειδικά δείγματα και παγίδες ούτως ώστε ακόμα και τα αυγά και τις προνύμφες να τα πιάσουμε, να τα καταστρέψουμε και να μην έχουμε τέτοιο πρόβλημα παρόλα αυτά διανέμουμε τα αντικουνουπικά γιατί είμαστε μέσα στο καλοκαίρι ακόμα. Ο βασικός κίνδυνος είναι οι λάσπες δηλαδή τα νερά της πλημμύρας και τα νεκρά ζώα. Εδώ έχουμε νερά τα οποία έχουν παρασύρει ερπετά, τρωκτικά, ζώα εκτροφείς άρα αυτό που θέλω να προσέξουν οι πολίτες είναι ότι δεν αφήνουμε για παράδειγμα πρόβατα δίπλα σε νεκρά ζώα, δεν αφήνουμε κατοικίδια να κυκλοφορούν στις λάσπες ή να πίνουν μολυσμένο νερό.

Κάνουμε διανομή νερού, και εμείς και οι περιφέρειες έχουμε διανείμει τόνους νερού και το κάνουμε κάθε μέρα. Θέλω να αποσαφηνίσουμε ότι πόσιμο νερό είναι μόνο το εμφιαλωμένο στις περιοχές που είναι ακόμα εγκλωβισμένες. Στη Λάρισα το νερό που έχει δοθεί σε κυκλοφορία είναι ασφαλές, είναι πόσιμο. Το κέντρο της Λάρισας δεν έχει πληγεί από την πλημύρα, δεν μιλάμε για όλη τη Θεσσαλία σε κάθε περιοχή ισχύουν διαφορετικά πράγματα.

Έχουμε στήσει το συντονιστικό δημόσιας υγείας, το εργαστήριο υγιεινής επιδημιολογίας στο ιατρικό τμήμα της Λάρισας, το εργαστήριο αυτό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση υλοποιεί επιχειρησιακό σχέδιο δειγματοληψιών παντού. Άρα όπου δίνουν οι τοπικές αρχές σε κυκλοφορία το νερό είναι ελεγμένο. Οι πολίτες θα περιμένουν τις τοπικές αρχές, δήμο – κοινότητες να τους πουν «δίνουμε το νερό σε κυκλοφορία». Το νερό δίνεται με συγκεκριμένες οδηγίες, στη Λάρισα για παράδειγμα το νερό είναι ασφαλές και για πόση, στο Βόλο δεν είναι. Εξηγήσαμε και χθες, το έχει πει και η τοπική αυτοδιοίκηση ότι το νερό του Βόλου δεν είναι πόσιμο, είναι κατάλληλο μόνο για εργασίες. Εάν θέλουν οι κάτοικοι

να πλυθούν με αυτό το νερό θα πρέπει να το βράσουν στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά να το αφήσουν να κρυώσει και μετά να το χρησιμοποιήσουν. Δεν πλένουμε δόντια και πρόσωπο με αυτό το νερό, χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας των πολιτών: Προσπαθούμε στοχευμένα να δώσουμε οδηγίες. Στα τηλέφωνα 213 2161123- 213 2161124 συλλέγουμε όλα τα ερωτήματα των πολιτών καθημερινά και βγάζουμε απαντήσεις κάθε βράδυ. Κάθε βράδυ να βγάζουμε απαντήσεις στα πρακτικά ερωτήματα των πολιτών

Οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές δεν έχουν του ίδιου βαθμού προβλήματα, έχουμε αποστράγγιση σε πολλές περιοχές. Αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή πέρα από το κομμάτι του νερού είναι να συνδράμουμε την Περιφέρεια στην προσπάθεια συλλογής, καύσης και υγειονομικής ταφής των νεκρών ζώων.

ΔΗΜ: Πόσα περίπου είναι τα νεκρά ζώα

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί για τον εξής λόγο, έχουμε κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή και έχουμε χιλιαδες ζώα νεκρά εκτός από αυτά έχουμε νεκρά πτηνά, ερπετά, τρωκτικά άρα αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να κινηθούμε γρήγορα, θα δοθεί και σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο για το αποτεφρωτήριο της Λάρισας το οποίο έχει πολύ μεγάλη δυναμικότητα, θα συνδράμουμε και την Περιφέρεια με ειδικά φορτηγά για να γίνει και καύση και υγειονομική ταφή και από τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες όπου υπάρχουν νεκρά ζώα αλλά και από τους δρόμους, από όλα τα σημεία όπου υπάρχουν νεκρά ζώα.

Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ: Δεν θα περιμένουν οι πολίτες τον ΕΛΓΑ να κάνει καταμέτρηση για να δώσουν τα νεκρά ζώα προς καύση και ταφή, ο ΕΛΓΑ έχει τρόπο να υπολογίσει. Άρα να μην φοβούνται οι κτηνοτρόφοι να δίνουν τα νεκρά ζώα κατευθείαν για υγειονομική ταφή και καύση.

Ερωτηθείσα αν λειτουργούν κανονικά τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στις πληγείσες περιοχές: Λειτουργούν κανονικά, στο Κέντρο Υγείας Παλαμά που είχαμε μεγάλες καταστροφές έχουμε δύο κινητές μονάδες που είναι σαν κινητά κέντρα υγείας της 4η ΥΠΕ, έχουν εγκατασταθεί στο κλειστό γυμναστήριο που είχαμε τους ανθρώπους. Έχουν δοθεί οδηγίες γιατί από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας κάνουμε επιδημιολογική επιτήρηση, ελέγχουμε τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας για να δούμε ποια είναι η αιτία τους για να τα αντιμετωπίσουμε ανάλογα. Η πρώτη εικόνα είναι ότι έχουμε ήπια συμπτωματολογία, δεν έχουμε σοβαρά κρούσματα προς το παρόν. Έχουμε περίπου 20 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, αυξομειώνονται κάποια ειναι πιο σοβαρά κάποια όχι. Αυτό που θέλω οι πολίτες να προσέξουν είναι ότι όποιος έχει πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια, όποιος έρθει σε επαφή με νερά πλημμύρας και έχει εξανθήματα επίσης. Είναι δύσκολα αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή συνθήκη πανικού ούτε όμως θέλω να έχουμε και ένα λάθος μήνυμα εφησυχασμού, ειμαστε ελεγχόμενα σε εγρήγορση. Τα πράγματα από πλευράς δημόσιας υγείας είναι προς το παρόν υπό έλεγχο.

Ερωτηθείσα πότε πιστεύει ότι θα λήξει ο συναγερμός όσον αφορά τα θέματα υγείας στη Θεσσαλία: Όταν απεγκλωβίσουμε το τελευταίο χωριό, συλλεχθούν όλα τα νεκρά ζώα τότε θα είμαστε για όλη τη περιοχή εντελώς βέβαιοι. Μιλάμε για μια προσπάθεια πολυεπίπεδη η οποία απαιτεί χρονικό διάστημα για κάθε περιοχή διαφορετικό.

Δεν έχουμε κίνδυνο ελονοσίας γιατί διασπείρονται τρομερά fake news αυτές τις μέρες και αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Κάθε βράδυ θα έχουμε ανακοινώσεις, κάθε μέρα συνεδριάζει το συντονιστικό στο επίπεδο δημόσιας υγείας.

Ερωτηθείσα ποιος είναι ο αριθμός των νεκρών ζώων που έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή: Δεν μπορώ να σας το πω γιατί έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες προχθές πολύ συντονισμένα και ξαναλέω ότι εξαρτάται από την πρόσβαση που έχουν στο οδικό δίκτυο. Ξεκίνησαν από τις κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχει μεγάλος όγκος και από εκεί και πέρα προχωρούν και στα χωριά που υπάρχει αποστράγγιση. Είναι μεγάλη η καταστροφή, υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι είναι χιλιαδες τα νεκρά ζώα εννοώ από τις μονάδες χώρια τα υπόλοιπα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων: Ο κ. Βαρτζόπουλος ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας, τον κ. Χρυσοχοϊοδη, έχει κλιμάκια ψυχολόγων από την πρώτη στιγμή. Είναι στο πεδίο από την πρώτη μερα. Όπου υπάρχουν ζητήματα μεταβαίνουν οι ομάδες και όπου ειναι προσβάσιμα γιατί δεν είναι εύκολο να φτάσουμε την ίδια στιγμή από εκεί και έπειτα θα ενταθεί αυτή η προσπάθεια. Είναι εδώ και η κα Ζαχαράκη για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν θέματα αναπηρίας, έχουν ήδη σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, να εξασφαλίζουμε τα φάρμακά τους, να μπορέσουμε να τους περιθάλψουμε όπως χρειάζεται.

Όπου είχαμε πρόσβαση σε ένα φαινόμενο που εξελίσσεται με έναν τρόπο ο οποίος δεν απόλυτα προβλέψιμος ανοίγουμε τις δομές. Μιλάμε για μια έκτακτη κατάσταση. Όλα γίνονται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να αποκαταστήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό που κάνουμε είναι ότι επιτελικά δίνουμε τις οδηγίες, ανοίγουν οι δομές, τα σχολεία, ανοίξαμε το κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά για να προσφέρουμε βοήθεια στον κόσμο γιατι μείναν άστεγοι οι άνθρωποι όπου υπάρχει τέτοια ανάγκη, θα έχουμε και άλλες ανακοινώσεις σήμερα για τέτοιες δομές που θα φιλοξενηθούν άνθρωποι. Υπάρχει πρόνοια, δεν αφήνουμε κανέναν άνθρωπο μόνο του ούτε στο δρόμο ούτε στην τύχη του.