Αυτή θα είναι η ευρωπαϊκή Task Force για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας - Όλα τα ονόματα - Με χρηματοδότηση έως 2,25 δισ. ευρώ
Επικεφαλής η έμπειρη Λετονή διπλωμάτης και νυν γενική γραμματέας της Κομισιόν, Ίλσε Γιουχανσόνε, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς
Μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί η γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διασφάλισε για τη Θεσσαλία και οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ. Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μιας Task Force, που θα εποπτεύει, θα συντονίζει και θα επιταχύνει την όλη διαδικασία, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.
Επικεφαλής αυτής της ομάδας δράσης θα είναι ουσιαστικά η έμπειρη Λετονή διπλωμάτης και νυν γενική γραμματέας της Κομισιόν, Ίλσε Γιουχανσόνε, και από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς. Θα συμμετέχουν στελέχη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δηλαδή των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και πέντε διαφορετικών Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προϋπολογισμός και Διοίκηση, Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα, Οικονομία, Γεωργία, Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις).
Η ιδέα της Task Force ανήκει στον Έλληνα επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, που γνωρίζει καλά πόσο σύνθετο είναι το εγχείρημα της εκταμίευσης ενός τόσο μεγάλου ποσού και του συντονισμού της ελληνικής και κοινοτικής γραφειοκρατίας για τον σκοπό αυτό.Τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Το σημαντικό όφελος που καταγράφεται για τη χώρα μας μετά και τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η ουσιαστική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο με υφιστάμενα όσο και με πρόσθετα κονδύλια.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «είναι σημαντικό για τον Προϋπολογισμό και για τον φορολογούμενο ότι μπορούμε να απορροφήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία σημαντικά κοινοτικά κονδύλια που θα αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα δοθεί μια πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη στο μέτρο του δυνατού».
Τα κονδύλια, συνολικού ύψους έως και 2,25 δισ., θα μπορούν να διατεθούν για τα έργα αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και για δημιουργία νέων υποδομών. Οι πόροι αυτοί προέρχονται βασικά από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:
- Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζονται περί τα 250 εκατ. ευρώ).
- Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών.
- Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.
Επιπλέον χρηματοδότηση από Αγροτικό Αποθεματικό και Ταμείο Αλληλεγγύης Ε.Ε.
Στους κόλπους της Task Force θα συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε χθες στο Στρασβούργο στο υψηλότερο επίπεδο και σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το Αγροτικό Αποθεματικό και από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.
Ειδικά για το Ταμείο Αλληλεγγύης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξεκινήσει μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή και περισσότερους πόρους, μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση. «Το Ταμείο Αλληλεγγύης σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια», ανέφερε από το Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι σαφές ότι δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του, όχι από πλευράς διαδικασιών, αλλά από την άποψη του μεγέθους των διαθέσιμων κονδυλίων. Θα αποτελέσει, λοιπόν, προσωπική μου αποστολή να πείσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να στηρίξουμε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή».