Παππάς στα Παραπολιτικά 90,1: Με λυπεί το γεγονός ότι μία επίσκεψη στη Μακρόνησο πυροδοτεί ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Είπε πως ο πήχης μπαίνει στην προηγούμενη συμμετοχή
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παππά στα Παραπολιτικά 90,1
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Παππάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Με αφορμή το σποτ του κ.Κασσελάκη στη Μακρόνησο
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Η Μακρόνησος είναι ένα μνημείο που ανήκει σε όλους μας, σε όλο τον προοδευτικό κόσμο και ως τέτοιο όλοι το διαφυλάσσουμε. Ο καθένας επιλέγει τη στιγμή και αυτό αξιολογείται αλλά με λυπεί το γεγονός ότι μια τέτοια επιλογή γίνεται αφορμή για πυροδότηση συζήτησης στο εσωτερικό μας. Αντί ως οφείλουμε οι συνυποψήφιοι να εκδηλώσουμε τις ατζέντες μας για τα μεγάλα στρατηγικά θέματα πυροδοτούμε μια συζήτηση η οποία τροφοδοτείται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάει ο Κασσελάκης στη Μακρόνησο, αν κάποιος είπε για την Έφη αυτό που είπε και ποιος τον έβαλε αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει έπρεπε να έχουμε τις ατζέντες μας για τα κρίσιμα ζητήματα.
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της RealPolls
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Δεν θυμάμαι μια φορά εσωκομματικών εκλογών που να έχουν πέσει μέσα οι δημοσκοπήσεις. Νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό, μπορεί κάποιος να δει τι έχει συμβεί στις προηγούμενες εκλογές εσωκομματικές και ποιες ήταν οι προβλέψεις και τι τελικά έγινε.
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση.
ΔΗΜ: Ποιοι δεν το ήθελαν αυτό;
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Πρέπει αλλού να απευθυνθεί το ερώτημα αυτό, δεν μπορώ να τοποθετηθώ δημόσια, έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα αλλά δεν είναι για να τα λέμε αυτά στα συχνότητες. Ας διαφυλάξουμε το επίπεδο και την ποιότητα του διαλόγου, ας ξαναπούμε το τι κόμμα θέλουμε, ας ξαναπούμε τι σκεφτόμαστε για τη χώρα.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Υπάρχει, ο Σωκράτης Φάμελλος ανταποκρίνεται απολύτως στα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλα τα στελέχη είμαστε και στο πεδίο και στα ΜΜΕ και στη Βουλή και δίνουμε τη μάχη και θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί από την εσωτερική μας διαδικασία η οποία παίζει και ένα ρόλο αναζωογόνησης. Είναι κάτι το οποίο το βλέπω, το αισθάνομαι, το ζω και εγώ καθώς πλησιάζουν οι μέρες και κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι καθυστερήσαμε πολύ να το κάνουμε αυτό το βήμα. Ήμασταν ένα κόμμα κλειστό δυστυχώς το οποίο δεν έδινε το λόγο στα μέλη και το πληρώσαμε αυτό το τίμημα ακριβά. Είχαμε κλειστές δομές και κάναμε βήματα τα οποία άλλα κόμματα τα κάνανε πολλά χρόνια πριν και αυτή την καθυστέρηση πρέπει να την δούμε όχι αυτοκριτικά για το παρελθόν αλλά αποφασιστικά για το μέλλον.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Έχω δει φαινόμενα ανησυχητικά αλλά η δική μου υποψηφιότητα υπηρετεί την προοπτική της ενότητας, της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού. Δεν πρέπει να τονίζονται οι αποκλίνουσες στρατηγικές, δεν πρέπει εναγωνίως να αναζητούν οι υποψήφιοι οριοθετήσεις οι οποίες πολλές φορές δεν πατάνε στην πραγματικότητα. Πρέπει με ειλικρίνεια και δημοκρατικό τρόπο να συζητήσουμε πολιτικά, να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης έστω αυτά τα εικοσιτετράωρα και να εγγυηθούμε όλοι ότι θα έχουμε την ενότητά μας όχι ως τελικό στόχο και αυτοσκοπό αλλά ως ένα μέσο απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την ενότητά μας με το λαό. Βεβαίως θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπήρξαν και λειτουργίες εσωτερικές οι οποίες θολώσανε την εικόνα μας όπως η πολυφωνία. Πολυφωνία και όχι στο πλαίσιο ενός πλουραλισμού ο οποίος είναι αυτονόητος σε ένα κόμμα το οποίο θέλει να έχει ευρύτητα και να συσπειρώνει τόξο δυνάμεων, να εκφράζει πολλές ιστορικές καταβολές, να συνενώνει πορείες μέσα στην στρατηγική του αλλά κακοφωνίες οι οποίες δημιουργούσαν σύγχυση στο ακροατήριο.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πήχης για τη συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Ο πήχης προσδιορίζεται από τα κεκτημένα μας, ο πήχης μπαίνει στην προηγούμενη συμμετοχή. Κάτι κοντά σε αυτό θα είναι επιτυχία και πολύ καλή βάση εκκίνησης για τη νέα ηγεσία, κάτι μακριά από αυτό θα είναι μια δυσκολία στη νέα πορεία την οποία χαράζουμε.
Ερωτηθείς αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα διευρυμένο κόμμα
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει, αποδείχτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια που επί της ουσίας κατάφερε να συσπειρώσει όλες αυτές τις δυνάμεις και το έγραψε και στη διακήρυξη του το 2019. Το 35% και το 36% το φτάσαμε επειδή συσπειρώσαμε πολιτικά δυνάμεις από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο και κοινωνικά μισθωτή εργασία, αυτοαπασχολούμενους και μεσαία στρώματα. Είναι κομμάτια τα οποία χάσαμε στην τελευταία εκλογή και αυτό που λεω είναι ότι πρέπει να παραδεχτούμε, να αναδείξουμε ποιες πολιτικές πλήγωσαν τη μεσαία τάξη που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε και δεν ήταν δικές μας, να το πούμε αυτο με ειλικρίνεια και να προσπαθήσουμε με αυτό τον κόσμο να ξαναμιλήσουμε.
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Δεν έχει «ενοικιαστές» και «ιδιοκτήτες» ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την στρατηγική υπηρετεί η δική μου υποψηφιότητα και δεν θα πρέπει να επιτρέπονται συμπεριφορές του τύπου αυτού που παραπέμπουν ότι κάποιοι είναι φιλοξενούμενοι. Δεν είναι έτσι! Εγώ γεννήθηκα σε αυτό το κόμμα, μεγάλωσα σε αυτό το κόμμα δεν αισθάνομαι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ από οποιονδήποτε... Αυτός είναι ο πλούτος μας, οι ιδιοκτησιακές αντιλήψεις μας πληγώσανε, οι ιδιοκτησιακές αντιλήψεις γεννήσανε κλειστές δομές οι οποίες δεν δώσανε τη δυνατότητα, τη διάθεση του προοδευτικού κόσμου να συμβάλει, να προσφέρει, να συνδιαμορφώσει.
ΔΗΜ: Αν βγει ο κ. Κασσελάκης μπορείτε να φανταστείτε λειτουργεί το κόμμα με τα ιστορικά στελέχη σας
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε τον κ.Κασσελάκη. Εγώ που γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτό το κόμμα πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω αυτή τη στρατηγική και ξέρω το τι προϋποτίθεται, ποια μέτρα πρέπει να παρθούν και πως κάθε ιστορική διαδρομή να αισθάνεται οργανικό κομμάτι αυτής της συνολικής προσπάθειας και πώς να μπορέσουμε να απευθυνθούμε σε δυνάμεις που κάνουν άλλες επιλογές.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συμπράξεις με το ΠΑΣΟΚ
Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Αυτό θα το δείξει η πορεία, δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε όλη την προηγούμενη περίοδο να προτεραιοποιήσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της ΝΔ. Προσωπικώς δεν βλέπω αυτές τις προϋποθέσεις να αναφύονται και να γίνονται πραγματικότητα.