Πόλεμος χαρακωμάτων έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου, με αφορμή το προεκλογικό βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο, συνοδευόμενος μάλιστα από τον υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Φόβος διάσπασης

Εύλογα, λοιπόν, πολλοί αναρωτιούνται ποιο θα είναι το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επομένη των εκλογών και ιδιαίτερα εάν ο Στέφανος Κασσελάκης περάσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Η λέξη «διάσπαση» βγαίνει όλο και συχνότερα από τα χείλη των παραγόντων της Κουμουνδούρου όταν αναφέρονται στο μέλλον του κόμματος τους, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι το κόμμα τους είναι έτοιμο να αλωθεί εκ των έσω.

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να κατευνάσει τα σενάρια για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Καθαρές κουβέντες. Αν κερδίσω στις εκλογές του κόμματος, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τη σύγχρονη Αριστερά του μέλλοντος. Αν χάσω, θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσφέρω όσο μπορώ και στους επικεφαλής υποψηφίους μας στις Περιφέρειες της χώρας αλλά και σε όλη την κοινωνία που βιώνει απίστευτη αδικία. Αν πιστεύετε ότι ένα μοντέρνο, προοδευτικό κόμμα μπορεί να εκπροσωπήσει το μέλλον που θέλουμε για την πατρίδα μας, τότε την Κυριακή να πάτε να ψηφίσετε!».

Τσουνάμι αντιδράσεων

Τις τελευταίες ώρες υπήρξε ένα πραγματικό τσουνάμι αντιδράσεων από τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το βίντεο της Μακρονήσου, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι ο πέμπτος υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ «δεν διστάζει να οικειοποιηθεί την ιστορία της Αριστεράς προκειμένου να ανεβάσει τις μετοχές του στο εσωκομματικό πεδίο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε συγγνώμη δημοσίως εκ μέρους ολου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας μεγάλο λάθος το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο. «Δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης» ανέφερε  χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Ομπρέλας». Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο επικεφαλής της πάλαι ποτέ εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκ μέρους του κόμματος έφερε πολλές αντιδράσεις αυτή τη φορά από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματος μου ο Ευκελίδης! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω θεού δικαίωμα! Ορθώς έπραξε ο Στέφανος και πήγε, ορθώς είπε αυτά που είπε». 

Υπέρ του βίντεο εμφανίστηκε και ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, λέγοντας πως «ο σύντροφος Κασσελακης ανέδειξε προεκλογικά την πανλαϊκή αξια και σημασία της Μακρονήσου θέτοντας το ζήτημα της συνέχειας, της ενότητας και της εκπαιδευτικής αξίας στα σημερινά σχολεία. Ενόχλησε τους πανικόβλητους και τους αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της ιστορίας. Καλά έκανε».

Σημειώνεται ότι το περιβόητο βίντεο έχει αφηγητή τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος μεταξύ αλλων λέει: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τις πληγές μας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να τις επουλώσουμε». Αναφερόμενος, μάλιστα στα θέματα της ενότητας στην Αριστερά, ανέφερε με νόημα «λέτε να συμφωνούσαν σε όλα; Λέτε να μην είχαν διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις;».

Η Εφη Αχτσιόγλου από την πλευρά της απέφυγε να σχολιάσει την προεκλογική τακτική του ανθυποψηφίου της, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, πως τα μέλη του κόμματος αξιολογούν τις πρωτοβουλίες του καθενός εκ των διεκδικητών της ηγεσίας.

Η θέση του Ευάγγελου Αποστολάκη

 Στην Κουμουνδούρου δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους και για την παρουσία του Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευάγγελου Αποστολάκη, στο βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλώντας για το θέμα στον ΣΚΑΙ  είπε ότι «ζήτησε ο κ. Κασσελάκης να κάνει ένα ρεπορτάζ στη Μακρόνησο. Ο καιρός είχε πολλά μποφόρ. Και έγινε η ανάλογη “καταδρομική επιχείρηση”. Πήγαμε με ένα φουσκωτό» και πρόσθεσε «το γύρισμα και η εμφάνιση είναι ενωτική».

Όταν, μάλιστα, του ζητήθηκε να  σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «κουτσομπολιό χαμηλού επιπέδου». Στο εάν στηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη, τόνισε  ότι «κάθε υποψηφιότητα η οποία είναι φρέσκια και έχει νέες ιδέες είναι ευπρόσδεκτη» και συμπλήρωσε ότι «πιστεύω σε καθετί καινούργιο που δίνει ελπίδα και κεντρίζει το ενδιαφέρον και των νέων ανθρώπων», διαφωνώντας, όμως, με την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, που έχει υποστηρίξει ο κ. Κασσελάκης.