Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού μέχρι τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, μαζί με το κύμα ακρίβειας που επιμένει, φαίνεται πως έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης στους πολίτες. Αυτό τουλάχιστονείναι το συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Metron Analysis για το Mega, που παρουσιάστηκε κεντρικό του δελτίο του Μεγάλου Καναλιού.

Σύμφωνα με την ανάλυση της έρευνας, αυτή η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση αποτυπώνεται σε έναν βασικό δείκτη, που είναι αυτός που αφορά το εάν τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Στην αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Ιουλίου, το 48% υποστήριξε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% ότι πάνε προς τη σωστή. Λιγότερο από δύο μήνες μετά, τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι απαντήσεις «πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση» εκτινάχθηκαν στο 66%, ενώ οι απαντήσεις όσων λένε ότι «πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση» υποχωρούν στο 28%.



Σύμφωνα με την ανάλυση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η έρευνα δεν αποτυπώνει απλώς μια δυσαρέσκεια για την κατάσταση της χώρας αλλά και την απώλεια της αισιοδοξίας που είχε αρχίσει έστω και ως ένα βαθμό να αποτυπώνεται το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό φαίνεται και στις αυθόρμητες απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για το 29%, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το 15% θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ανασφάλεια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης (απάντηση που τον Ιούνιο έδινε μόνο το 3%).

Αντίστοιχα, σημασία έχει ότι το 9% ιεραρχεί ως σημαντικότερο πρόβλημα τις φυσικές καταστροφές, απάντηση που δεν καταγραφόταν σε προηγούμενες έρευνες.



Όμως πέραν του γενικού κλίματος απαισιοδοξίας, υπάρχει και σαφής δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το 61% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και μόνο το 32% έχει θετική γνώμη. Επιστρέφουμε, δηλαδή σε κλίμακα δυσαρέσκειας που είχαμε να δούμε από τον Μάρτιο και φαίνεται εν μέρει τουλάχιστον να αντιστρέφεται το κλίμα που είχε αποτυπωθεί τον Μάιο όταν οι θετικές γνώμες ήταν στο 37%.