Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ηλεκτρισμένο» κλίμα στην Κουμουνδούρου ενόψει της μονομαχίας Κασσελάκη - Αχτσιόγλου - Φόβοι για διάσπαση
Πολύ πιθανό φαντάζει το σενάριο της διάσπασης σε αρκετούς τόσο εντός όσο και εκτός Κουμουνδούρου
Με μεγάλη εσωκομματική ένταση πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την αρχηγία του κόμματος ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου, με αρκετούς τόσο εντός όσο και εκτός Κουμουνδούρου να αναφέρονται στα σενάρια διάσπασης του κόμματος της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.
Τα πυρά Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου και η απάντηση Πολάκη
Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, το κλίμα φορτίστηκε και «ηλεκτρίστηκε» έντονα. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ήταν γεμάτες αιχμές για την υποψηφιότητα του κ. Κασελάκη.
Αιχμηρή απάντηση στην Έφη Αχτσιόγλου για τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και της επικράτησης του Στέφανου Κασσελάκη στην κάλπη, έδωσε ο Παύλος Πολάκης, που από την πρώτη στιγμή στηρίζει με ένταση τον κ. Κασσελάκη.
«Εμείς μόνο σε πεντακάθαρα νερά κολυμπάμε», ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Και θα συνεχίσουμε και την άλλη Κυριακη! Άλλοι τσαλαβουτούσανε στα θολά νερά της σιωπής, της ηπιότητας - μετριοπάθειας - να μην τρομάξουμε τους κεντρώους και τελικά της μη αντιπολίτευσης».
Αποστολάκης: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η διάσπαση
Στο ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σήμερα το πρωί μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος συγκαταλέγεται στους εξέχοντες υποστηρικτές της υποψηφιότητας Κασσελάκη.
«Όταν οι όποιες προσπάθειες προσέγγισης βρουν κάποιους ανθρώπους οι οποίοι δεν συμφωνούν με τίποτα και επειδή η Αριστερά έχει ιστορικό προηγούμενο διασπάσεων η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο αλλά αυτή τη στιγμή το ζητούμενο δεν είναι να υπάρχει διαχωρισμός, το ζητούμενο είναι να υπάρχει ενότητα», ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει «πολιτικός πολιτισμός» ανάμεσα στους υποψηφίους, ενόψει του δεύτερου εκλογικού γύρου.
«Δυστυχώς φαίνεται ότι θα φορτιστούν και φαίνεται ότι θα υπάρχει μια αντιπαράθεση και μια ένταση. Καλό θα είναι βέβαια να διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε η αυριανή μέρα να μας βρει σε μια τέτοια κατάσταση που να μπορούν όλοι αυτοί που αντιπαρατίθενται αυτή τη στιγμή να συνεργαστούν γιατί το ζητούμενο είναι να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός. Θα υπάρχουν αντιπαραθέσεις και αιχμές και από τις δύο πλευρές αλλά να διατηρηθεί ένα τέτοιο πνεύμα γιατί τουλάχιστον από την μεριά του κ. Κασσελάκη το κλίμα είναι ενωτικό, δεν θέλει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.
Επιθέσεις κατά του Κασσελάκη
Η αλήθεια είναι ότι η πρωτιά στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές, του Στέφανου Κασσελάκη, ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίστηκε μόλις κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Μαΐου έχει προκαλέσει «μούδιασμα» και ανησυχία σε αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος της Αριστεράς, που «βλέπουν» έναν 35άρη, χωρίς προηγούμενη κομματική δραστηριότητα, να τους «προσπερνά» να τους «παίρνει το κόμμα».
Αυτός ο προβληματισμός είχε αρχίσει να φαίνεται και πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου, καθώς η δυναμική του κ. Κασσελάκη ήταν εμφανής. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του 35χρονου επιχειρηματία, υπήρξε μπαράζ αρνητικών δηλώσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τον θεώρησαν ξένο σώμα, εγκάθετο, ακόμα και άνθρωπο των Αμερικανών. Ο μοναδικός που εμφανίστηκε να τον στηρίζει δημοσίως ήταν ο Παύλος Πολάκης.
Για παράδειγμα ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, που όπως είναι γνωστό στήριξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είχε μιλήσει αιχμηρά για τον κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που δεν θα ‘‘φυτεύονται’’ από το Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες». Παράλληλα, ο αρθρογράφος, πρώην συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, με μία σκληρή ανάρτηση του, τον είχε κατηγορησει ότι επιδίδεται σε «προσωπική εκστρατεία εξαγοράζει δημοσιότητα, στήνει μηχανισμό προβολής». Και σημείωνε ότι «καθένας μπορεί να έχει το ψώνιο, οι θέσεις του να λογίζονται ως συνολικό πολιτικό πρόγραμμα, που συνήθως είναι υπόθεση ενός κόμματος, ενός κινήματος ή μιας συλλογικότητας».
Αιχμηρός εναντίον του κ. Κασσελάκη ήταν και επικοινωνιολόγος κ. Μαραντζίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Μαραντζίδης είχε σχολιάσει το «ξεδόντιασμα δικαστών και δημοσιογράφων» του κ. Κασσελάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μου διαμορφώνεται η αίσθηση μερικές φορές, ότι όταν ακούω τον κ. Κασσελάκη στα πιο ουσιαστικά, είναι σα να ακούω τη σκέψη του κ. Πολάκη και ακούγοντας τη σκέψη του κ. Πολάκη. Θα πρέπει να είναι σαφές σ' αυτούς που θα ψηφίσουν τον κ. Κασσελάκη, ότι σίγουρα μαζί του θα είναι μαζί του και η σκέψη, ο τρόπος σκέψης, η πολιτική πρακτική του κ. Πολάκη. Δεν θα πρέπει να είναι κουτί- μπαμπούσκα. Είναι σαφές ότι, στη δική μου εικόνα τουλάχιστον, υπάρχει τρόπος σκέψης και αντίληψη που έχει έναν λόγο και στρατηγική, που θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα μπρος για να απαλλαγεί από αυτό. Θα μου έκανε πραγματικά εντύπωση να δω στο κόμμα που ο Αλέξης Τσίπρας θα διέγραφε πολλές φορές τον Πολάκη να είναι στο τέλος ο Πολάκης που θα κάνει κουμάντο σ' αυτό το κόμμα». Και είχε προσθέσει: «Έχουμε το εντυπωσιακό φαινόμενο με τον κ. Κασσελάκη: Δεν είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας, δεν ήταν μέλος του κόμματος, δεν είχε εμπλοκή στους πολιτικούς θεσμούς, δεν ήταν και δεν είναι βουλευτής, γεννάται το ερώτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συμμετάσχει στο κοινοβούλιο; Δεν είναι διανοούμενος, αλλά κάνει γκελ, έχει μια γοητεία σε ένα σημαντικό κομμάτι του συρι είναι νέος, εκφράζει κοινό και απογοήτευση και για το εκλογικό αποτέλεσμα και για την αποχώρηση Τσίπρα, μπορεί να δει κανείς τις κοινωνιολογικούς παράγοντες που εξηγούν την άνοδο και κάνει ενδιαφέρουσα την αντιπαράθεση».
Εναντίον του είχε στραφεί και ο Νίκος Ξυδάκης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, είχε πει πως θα πρέπει να απασχολεί τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την πορεία της δημοκρατίας της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις. Σημείωσε πως η εμφάνισή του και το πώς υπάρχει στη διαδικασία είναι προβληματική και είπε πως δεν έχει βαθύτερη κατανόηση της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής κατάστασης της χώρας μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Η Όλγα Γεροβασίλη, πάντως, είχε δηλώσει με νόημα ότι «δεν είναι κακές οι διασπάσεις, το βλέπω κι αλλιώς», θυμίζοντας την τριπλή διάσπαση του 2015, όπου αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (φτιάχνοντας την Πλεύση Ελευθερίας), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (φτιάχνοντας τη ΛΑΕ) και ο Γιάνης Βαρουφάκης (φτιάχνοντας το ΜέΡΑ25). Με αυτόν τον τρόπο προειδοποιεί τους «φραξιονιστές» συντρόφους της κατά του κ. Κασσελάκη.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο Ευάγγελος Αποστολάκης, είχε δηλώσει ότι «για να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, μετά από δύο διαδοχικές εκλογές, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά, κάτι δεν πάει καλά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του εξήγηση. (…) Όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουνε. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ». Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος στο θέμα της διάσπασης πρόσθεσε: «Βεβαίως και δεν το αποκλείω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώκει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει», σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρεί ότι δεν τρομάζει κανέναν αυτή τη στιγμή, μια τέτοια εξέλιξη.
Οι άνθρωποι του κ. Κασσελάκη, πάντως, επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι υπό την ηγεσία του με την αναμόρφωση που θα γίνει το κόμμα θα αποκτήσει ακόμα περισσότερα ερείσματα στην κοινωνία. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στις ερωτήσεις που δέχεται καθημερινά από πολίτες απαντά: «Είμαι ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα».
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανέφελη. Τα στελέχη της «Ομπρέλας» πολύ δύσκολα θα ανεχτούν για πρόεδρο του κόμματός τους τον αμερικανοτραφή επιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα αναμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άλλο κόμμα. Και σε αυτή την περίπτωση, όλα είναι ανοικτά, αν και τα στελέχη της «Ομπρέλας» λένε ότι δεν έχουν διάθεση να εγκαταλείψουν το κόμμα τους.