Ειδική αποστολή Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Συνάντηση με Ερντογάν για «ηρεμία στις διμερείς σχέσεις» και επαφές με επενδυτική ατζέντα - Γεύμα με 20 στελέχη τραπεζών και funds
Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους
Ένα κρίσιμο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, σε μια ευαίσθητη περίοδο τόσο για την ελληνική εξωτερική πολιτική όσο και για την ελληνική οικονομία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τεράστια καταστροφή που έπληξε τη Μαγνησία, ανέβαλε για μερικές ημέρες την μετάβασή του στις ΗΠΑ και σύντμησε το πρόγραμμά του από τέσσερις σε τρεις ημέρες. Έτσι, σήμερα το απόγευμα θα αναχωρήσει από την Αθήνα για να συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την ουσιαστική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την εξομάλυνση που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες –και στο βάθος του δρόμου την επίλυση της μοναδικής διαφοράς για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στη Χάγη-, αλλά και με επενδυτές και επιχειρηματίες, σε μία συγκυρία που η χώρα μας «διψά» για άμεσες ξένες επενδύσεις.Οδικός χάρτης συναντήσεων
«Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Αυτή ήταν η βούλησή μου και η επιθυμία μου από το 2019: να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Και όταν διαφωνούμε, να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία τετραετία, με υπαιτιότητα της Τουρκίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας αύριο, Τετάρτη, έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την οποία ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων – κάτι για το οποίο η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας, όπως είχε πει πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, θα συνεδριάσει πριν από το τέλος του χρόνου, στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν είμαι αφελής και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οφείλω, όμως, να διερευνήσω αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, αν μας δίνει τη δυνατότητα πραγματικά να πετύχουμε κάτι το οποίο ενδεχομένως οι προκάτοχοί μου να μην μπόρεσαν να το πετύχουν», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση στη ΔΕΘ, επίσης για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας.Οι συνταντήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με άλλους ξένους ηγέτες, όπως με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ, ενώ θα έχει όπως σε κάθε επίσκεψή του στις ΗΠΑ συνάντηση με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Το μεσημέρι της Πέμπτης (12:30 τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale, σε μια δημόσια συζήτηση με τον κοσμήτορα του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου, καθηγητή Περικλή Λιούις. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η φετινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα εστιαστεί στις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη πραγματικότητα και στις επιπτώσεις της, όπως καταγράφηκαν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου που βρίσκονται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.Επενδυτική ατζέντα
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η επενδυτική ατζέντα στην τριήμερη παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, η οποία είναι στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης.
Την Πέμπτη το πρωί έχει προγραμματίσει ένα πρόγευμα με περίπου 20 στελέχη τραπεζών, funds και επενδυτικών εταιριών, ενώ στο πρόγραμμά του επίσης είναι η Pimco (επενδυτική εταιρία που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 2 τρις δολάρια), η Alliance Bernstein (παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, περίπου 780 δις), η Citigroup και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής (με συμμετοχή και σε ελληνικές τράπεζες) Τζον Πόλσον.
Ο πρωθυπουργός έχει επίσης προγραμματίσει μια συζήτηση με τους δημοσιογράφους του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο παραδοσιακά εμπιστεύονται οι διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει εν όψει των επαφών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν στο ραντάρ τους τη χώρα μας, θέλουν ωστόσο να ενημερωθούν για το κόστος των φυσικών καταστροφών και για το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση μακροπρόθεσμα για τα φαινόμενα αυτά.
Το ενδιαφέρον τους επενδυτικά είναι κυρίως στραμμένο στον τραπεζικό τομέα, στον τουρισμό και στην ενέργεια, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να τους παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιό του για να γίνει η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο ταξίδι του ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και στενοί του συνεργάτες (Άννα-Μαρία Μπούρα, Αλέξης Πατέλης, Αριστοτελία Πελώνη, κ.ά.)