Καθησυχαστική για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας εμφανίστηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη Στέλλα Γκαντώνα και τον Θανάση Φουσκίδη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός. 

«Δεν είχαμε καμία συρροή κρουσμάτων στις υπό επιτήρηση περιοχές και δεν εμπνέουν ανησυχία τα νούμερα. Το λέω γιατί οι αριθμοί μπορεί να τρομάζουν αλλά δεν είναι πάνω από τα όρια σε σύγκριση με πέρυσι για την περιοχή και την περίοδο αυτή. Άρα προς το παρόν η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ούτε όμως και αποτελεί λόγο εφησυχασμού» είπε.

Σε ό,τι αφορά τα κουνούπια είπε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι πολίτες εφοδιάζονται με αντικουνουπικά. Είπε πως αύριο θα γνωρίζει εάν το νερό είναι κατάλληλο για χρήση στον Βόλο.


Αναλυτικά η συνέντευξη

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Δεν είχαμε καμία συρροή κρουσμάτων στις υπό επιτήρηση περιοχές και δεν εμπνέουν ανησυχία τα νούμερα. Το λεω γιατί οι αριθμοί μπορεί να τρομάζουν αλλά δεν είναι πάνω από τα όρια σε σύγκριση με πέρυσι για την περιοχή και την περίοδο αυτή. Άρα προς το παρόν η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία ούτε όμως και αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Είχαμε 10 νέες νοσηλείες για λόγους γαστρεντερίτιδας και 5 λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού

Για την εντομολογική επιτήρηση

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Εντομολογική επιτήρηση γίνεται από την αρχή. Να ξέρετε ότι η πλημμύρα κατέστρεψε τ’ αυγά των κουνουπιών και όπως αναμέναμε από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αρχές αυτής τώρα αρχίζουμε και εντοπίζουμε νέες προνύμφες ζωντανές άρα έχουμε προβεί σε προνυμφοκτονίες. Σήμερα έχουμε μια συνεδρίαση και με τους ειδικούς από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για να μας πουν αν χρειάζεται να κάνουμε επιπλέον ψεκασμούς πέρα από τα μέτρα που έχουμε λάβει ήδη.

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Σε σχέση με τα κουνούπια έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, επίσης έχουμε διαθέσει δωρεάν χιλιάδες αντικουνουπικά σπρέι. Θα συνεχίζουμε να εφοδιάζουμε τον κόσμο δωρεάν με αντικουνουπικά. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λαμβάνουμε τα μέτρα. Είναι η όχληση από τα κουνούπια, το αντιλαμβάνομαι αλλά είναι μέσα στα πλαίσια δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας ανησυχεί. Αν χρειαστεί να κάνουμε ψεκασμούς θα έχουμε την εισήγηση από τους ειδικούς και θα προβούμε και σε επιπλέον ψεκασμούς.

Για την καταλληλότητα του νερού

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Αύριο το μεσημέρι θα ξέρω αν το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση για να το δώσουμε για το Βόλο. Περιμένουμε κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους ακόμα και αύριο κατά τις 12 θα γνωρίζουμε αν μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως να είναι δηλαδή κατάλληλο το νερό στο Βόλο για ανθρώπινη χρήση που σημαίνει και μπάνιο και όλες τις χρήσεις που είχανε πριν την πλημμύρα. Στις υπόλοιπες περιοχές ισχύουν όσα έχουμε ανακοινώσει, συνεργαζόμαστε και με τις τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν έρθει έξτρα κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ για να συνδράμουν και σ τις δειγματοληψίες και να καθοδηγούν τις τοπικές υπηρεσίες για το πώς μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του νερού. Λαμβάνουμε επιπλέον δείγματα από διάφορα σημεία από διάφορες περιοχές, έχουμε κάνει μέσα σε ελάχιστες μέρες πάνω από 400 δειγματοληψίες, κάθε μέρα κάνουμε νέες. Παίρνουμε δείγματα από διαφορετικά σημεία στο δίκτυο, από τις γεωτρήσεις, από τις δεξαμενές νερού. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που έχει να κάνει και με τους μικροβιολογικούς δείκτες και μια σειρά από άλλα στοιχεία για να είμαστε βέβαιοι ότι το νερό είναι κατάλληλο και ασφαλές.

Αναφορικά με την περισυλλογή και καύση των νεκρών ζώων

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Αυγενάκη η συλλογή των νεκρών ζώων για υγειονομική ταφή και καύση προχωράει με πολύ ταχείς ρυθμούς και τις επόμενες τρεις μέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί

ΔΗΜ: Έχουμε ξεπεράσει την απειλή για τη δημόσια υγεία;

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Η απειλή για τη δημόσια υγεία δεν εχει να κάνει μόνο με τα νεκρά ζώα έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ούτε κι εφησυχασμού παρατηρούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα.