Οι τρεις συνολικά συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν μέσα σε πέντε μήνες, κάτι που ίσως δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των δύο χωρών, δείχνουν τη διάθεση που υπάρχει από τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης, εξομάλυνση των σχέσεων και μια περίοδο ηρεμίας.

Η Χάγη, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι μακριά ακόμα, όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλώντας εξάλλου νωρίτερα στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα των προθέσεών του για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμη κι αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς».

Μετά λοιπόν το Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου. Εκεί αναμένεται να επιβεβαιωθεί η «θετική ατμόσφαιρα» που καταγράφηκε χθες, ενώ στο ενδιάμεσο πρέπει να προχωρήσει ο οδικός χάρτης που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει: τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, τέλος, τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών μας συμβούλων», δήλωσε χθες, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας».

Όπως σημείωναν αργότερα κυβερνητικές πηγές, «για να υπάρχει συνέχεια στο καλό κλίμα, δεν πρέπει να έχουμε ρητορικές εξάρσεις και απειλές. Μέχρι τώρα οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στα όσα ειπώθηκαν στο Βίλνιους». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό, ότι πρέπει να λυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πως δεν τίθεται θέμα προς συζήτηση η λεγόμενη λύση των δύο κρατών.

Ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, δηλώνοντας στη συνέχεια πως «είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές». Ανέφερε δε ότι στη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, συζητήθηκε και η κλιματική κρίση, «καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας».

Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, μάλιστα, το πεδίο συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας ως προς την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της να διευρυνθεί περισσότερο, έτσι ώστε, όπως τόνισε, «να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».