Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την Κλιματική Αλλαγή, τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και για το Κυπριακό, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. 

«Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για την κλιματική κρίση: «Να επιταχύνουμε τη δράση μας προς την επίτευξη των στόχων όλων. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης θα βρεθούν στο κέντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα τα καταστήσει ως τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και συλλογικά για να αλλάξει η κατάσταση με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Προτείνω παγκόσμια συμμαχία. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. «Η περιοχή της Θεσσαλίας δέχτηκε διπλάσιο όγκο νερού από αυτό που πέφτει σε ένα χρόνο. Ο “Daniel” προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη. Η άνιση μάχη που δίνουμε με τη φύση είναι στη νότια Ευρώπη και είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Για την ΕΕ αυτό αποτελεί μια αποτυχία όχι μόνο πολιτικής, αλλά και των οικονομικών πόρων. Έστειλα επιστολή στους ηγέτες της MED-9 και πρότεινα λύσεις για την βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Ακούστε την Ελλάδα για το νούμερο 112. Αυτός ο αριθμός έκτακτης ανάγκης έκανε τη διαφορά. Είναι μια οικονομική λύση που παρουσιάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Σχετικά με την παράνομη μετανάστεση ανέφερε ότι «η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο (…) Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς. Η πίεση στα σύνορά μας είναι αυξητική για άλλη μία φορά. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές».

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η μόνη μας διαφορά, ήτοι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για το Κυπριακό, επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδος σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ειδικότερα, για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ανέφερε πως «έχουμε κανονικοποιήσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα». «Θέλω να μιλήσω για τις σχέσεις με την Τουρκία και να το κάνω κοιτάζοντας το μέλλον και όχι το παρελθόν. Είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό είναι κοινό πρόβλημα», είπε έπειτα ο πρωθυπουργός. «Έχουμε κάνει καλή πρόοδο στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες», εξήγησε και αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου. Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό τόνισε πως αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού».

Μίλησε, επιπλέον, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν παρατάμε την Ουκρανία, διότι τότε θα παρατούσαμε τις Αρχές που διέπουν τα Ηνωμένα Έθνη», σχολίασε. 

Έπειτα, συμπύκνωσε τον επίλογο της ομιλίας του: «Έχω το προνόμιο να είμαι ο ηγέτης μιας μεσαίας χώρας, η οποία κάνει το καλύτερο δυνατό για να λύνει περίπλοκα μαζικά προβλήματα». 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και ο συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έκανα τις σχετικές δηλώσεις. Οι συνομιλίες (με τον Πρόεδρο της Τουρκίας) έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, είναι μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες μας θέσεις σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, σε απόλυτο συντονισμό, πάντα, με τον κ. Πρόεδρο». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «ο συντονισμός συνεχίζεται και επαναλαμβάνω, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλα όσα έχω ακούσει».

«Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ελλάδα και Κύπρος βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό για το Κυπριακό ζήτημα», ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνοδεύεται από το σχετικό βίντεο, ο πρωθυπουργός.
 
Συνάντηση με Στόλτενμπεργκ

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε πιο πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στην Ουκρανία, ενώ οι δύο άνδρες αντήλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας Γιουν Σοκ-γελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προοπτική ενίσχυσης και εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα αντιπροσωπείας κορεατικών επιχειρήσεων και της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Επιπλέον συζητήθηκε ο στόχος της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, η συμβολή της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας στην επίτευξή του, καθώς και η υποψηφιότητα του Μπουσάν για τη διοργάνωση της EXPO 2030.