Ελλάδα και Τουρκία: Ξεκίνησαν από τη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες για τη «θετική ατζέντα»
Οι τεχνικές συνομιλίες στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που δρομολογήθηκε τον Μάιο του 2021 με 25 θέματα χαμηλής πολιτικής, έχουν προχωρήσει σε αρκετούς τομείς
«Πρόβα» ενόψει της συνάντησης του Οκτωβρίου έκαναν στη Νέα Υόρκη οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε προ ημερών η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ». Με φόντο τους ουρανοξύστες του Μανχάταν, ο αρμόδιος για τα θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, συζήτησε για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» για Ελλάδα και Τουρκία με τον Μπουράκ Ακσαπάρ.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος με τον οποίο είχε συνομιλήσει και τον περασμένο Μάρτιο, κατά τον προηγούμενο γύρο επαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν πολύ καλό, φιλικό. Αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν τον Τούρκο αξιωματούχο συνεννοήσιμο και προσιτό. Γεγονός που αποτυπώθηκε και στο φωτογραφικό καρέ, που απαθανάτισε τους δύο ομολόγους χαμογελαστούς και άνετους. Δεν υπήρξε αμηχανία, παρά μόνο αμοιβαία βούληση για «εύκολες νίκες», που μπορούν να προκύψουν ως απόρροια της κουβέντας που γίνεται στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Νίκες που θα μπορούσαν να στρώσουν το έδαφος για τα επόμενα βήματα.Ελλάδα - Τουρκία: Ανοίγει ο πολιτικός διάλογος
Στις 16 Οκτωβρίου ο Μπ. Ακσαπάρ θα έρθει στην Αθήνα για να «ανοίξει» τον πολιτικό διάλογο με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Στην ουσία, ο καθένας θα παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας του και ύστερα θα μπουν στα βαθιά διπλωματικά νερά του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Την επομένη, στις 17 του μήνα, θα γίνει και η επίσημη συνάντηση μεταξύ των κύριων Φραγκογιάννη και Ακσαπάρ με επίκεντρο τη θετική ατζέντα και μόνο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι τεχνικές συνομιλίες στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας, που δρομολογήθηκε τον Μάιο του 2021 με 25 θέματα χαμηλής πολιτικής, έχουν προχωρήσει σε αρκετούς τομείς.
Όπως στο εμπόριο και στην οικονομική συνεργασία, στον τουρισμό, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, στις μεταφορές, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Έπειτα από αυτές τις δύο συναντήσεις, τον Νοέμβριο, θα ακολουθήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για να οδηγηθούμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή