Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη η επόμενη μέρα της κάλπης για Κασσελάκη και Αχτσιόγλου - Αύριο η κρίσιμη «μάχη»
Τα «αγκάθια» που θα διαχειριστεί όποιος ή όποια εκλεγεί.
Η επόμενη μέρα για τον Στέφανο Κασσελάκη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένας δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα. Εφόσον ο εξ Αμερικής υποψήφιος κατορθώσει να κερδίσει τις εκλογές, όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με ανθρώπους που δεν τον ξέρουν και ίσως να μη θέλουν να τον γνωρίσουν. Αλλωστε, αρκετοί από αυτούς έδειξαν τις προθέσεις τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάνοντας λόγο για μεταπολιτική, αναγνωρίζοντάς του μόνο το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει, ενώ αναδείκνυαν το γεγονός ότι δεν γνώρισαν τις θέσεις και τις απόψεις του για όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνία.
Πρόβαλαν άλλωστε ιδιαίτερα την γκάφα που έκανε με το Κυπριακό (αποκάλεσε τα Κατεχόμενα κρατίδιο), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την άγνοιά του για τα εθνικά θέματα, ενώ ο ίδιος απέδωσε το λάθος του στην κούραση.
Στην πραγματικότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα κληθεί τη Δευτέρα το πρωί να μάθει από τον θυρωρό της Κουμουνδούρου μέχρι και τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, πολλά από τα οποία δεν τα γνωρίζει και δεν τον γνωρίζουν.
Οπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σενάρια περί διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εμφανιστεί επί της ουσίας ενωτικός, αλλά και αποφασιστικός, στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις πλευρές ότι δεν θα ανεχθεί κινήσεις υπονόμευσης.
Το ζητούμενο, με λίγα λόγια, είναι εάν θα καταφέρει να συγκρατήσει αυτούς που σήμερα μιλάνε για τη διάσπαση του κόμματος, οδηγώντας μόνο κάποιους -λίγους -σε παραιτήσεις. Σε αυτή τη διαδικασία, πέρα από τους στενούς του συνεργάτες, που είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας, η Δώρα Αυγέρη, η Νατάσα Γκαρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς, η Χαρά Καφαντάρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, η Ράνια Θρασκιά, η Αννα Βαγενά και η Ραλλία Χρηστίδου, σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο Νίκος Παππάς, καθώς ελέγχει μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, το οποίο στο παρελθόν βρισκόταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.
Πιο συγκεκριμένα, στελέχη από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν ότι ο Νίκος Παππάς μπορεί να αντικρούσει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που ενδεχομένως δεχθεί ο νέος πρόεδρος -εφόσον εκλεγεί-, καθώς γνωρίζει μέσα στην Κουμουνδούρου πρόσωπα και πράγματα. Ακόμα, έχει μεγάλες δυνάμεις στην Κ.Ε., η οποία το επόμενο διάστημα θα κληθεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις τόσο για το Συνέδριο όσο και για μια πιθανή αλλαγή των οργάνων.
Προφανώς, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να διαβάσει πολύ για όλα τα θέματα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη οι απόψεις του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οπως λένε, ακόμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο εξ Αμερικής υποψήφιος, εφόσον εκλεγεί, θα πρέπει να δείξει στους ψηφοφόρους που τον ανέδειξαν πρόεδρο του κόμματος την ομάδα με την οποία θα πορευθεί την επόμενη μέρα. Οπως υποστηρίζουν κάποιοι, η ομάδα αυτή δεν θα πρέπει να θυμίζει σε τίποτα τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Στέφανος Κασ- σελάκης στην πραγματικότητα κέρδισε τους ψηφοφόρους με τη φρεσκάδα και την αποφασιστικότητά του, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι θα φέρει κάτι καινούργιο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, θα πρέπει να οριοθετήσει και συμπεριφορές συνεργατών του -όπως του Παύλου Πολάκη-, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί και να του δημιουργήσουν προβλήματα με την οξύτητά τους. Κοινοβουλευτικά, για την ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εμφανίζεται να έχει μεγάλο πρόβλημα, αφού ήδη έχει γύρω του μια μεγάλη ομάδα, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Νίκος Παππας, ο Παύλος Πολάκης, ο Πέτρος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Καραμέρος, η Ελενα Ακρίτα, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Ράνια Θρασκιά, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας κ.ά. Στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να συνδράμουν τη νέα ηγεσία, καθώς πάνω απ’ όλα βάζουν την ενότητα του κόμματος. Ζητούμενο είναι τι θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. και, φυσικά, η Εφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που σήμερα βρίσκονται δίπλα τους.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Η Εφη Αχτσιόγλου δεν έχει βγει εκτός εκλογικής μάχης, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός της, Στέφανος Κασσελάκης, προηγείται κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στην υποψήφια πρόεδρο υποστηρίζουν ότι αύριο δεν αποκλείεται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, κερδίζοντας την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό το σενάριο επαληθευθεί, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού η πλειονότητα των κομματικών στελεχών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλάι της. Φυσικά, το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο έχει αντι- παρατεθεί όλο αυτό το διάστημα, κατηγορώντας τον, μάλιστα, ότι «συστηματικά εξαπολύει υβριστικές επιθέσεις». Ολα δείχνουν ότι, αργά ή γρήγορα, ο Παύλος Πολάκης θα βρεθεί εκτός κόμματος, καθώς και ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να μην υποχωρήσει σε καμία αναφορά της Εφης Αχτσιόγλου. «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ», της είχε απαντήσει, άλλωστε, πρόσφατα.
Κι αν τα πράγματα με τον Παύλο Πολάκη μοιάζουν σχετικά αναμενόμενα, η στάση που θα κρατήσει η Εφη Αχτσιόγλου προς τον Στέφανο Κασσελάκη δεν μοιάζει να είναι εύκολη υπόθεση. Το γεγονός ότι ο συνυποψήφιός της κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, φέρνοντας κάποιους μέχρι και τις κάλπες, κάνει τα πράγματα περίπλοκα, καθώς μια ενδεχόμενη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη θα δυσαρεστήσει μεγάλο κομμά- τι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρα, η Εφη Αχτσιόγλου θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα ενσωματώσει τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θα έχει πολλά περιθώρια αμφισβήτησής του.
Στην πραγματικότητα, η νέα πρόεδρος -εφόσον εκλεγεί- θα πρέπει να επιλέξει με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το «κόμμα Κασσελάκη» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο αντίπαλός της έχει συνδεθεί με ένα μεγάλο ποσοστό νέων ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο, ενώ και στα παλιά μέλη η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν πλέον για έναν νέο πόλο μέσα στο κόμμα, ο οποίος δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των τάσεων -που κινούνταν με βάση τους συσχετισμούς στο κόμμα-, αλλά, αντίθετα, θα επιθυμεί να υπάρξει μια εικόνα εξωστρέφειας. Η Εφη Αχτσιόγλου θα επιχειρήσει να δώσει μια νότα ανανέωσης, προκειμένου να αποδείξει ότι πήρε το μήνυμα των πολιτών, οι οποίοι, υπερψηφίζοντας στον πρώτο γύρο τον Στέφανο Κασσελάκη, θέλουν να δείξουν ότι κουράστηκαν με την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό αναζήτησαν μια άλλη λύση, με πιο δυναμική παρουσία.
Στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου
∆ίπλα της όλο αυτό το διάστημα βρέθηκαν ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο σύντροφός της, ∆ημήτρης Τζαννακόπουλος, αλλά και όλα τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Κοινοβουλευτικά, η Εφη Αχστιόγλου δεν έχει να διευθετήσει πολλά θέματα, καθώς θα είναι η ίδια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ρόλο, φυσικά, και στο Κοινοβούλιο και στο κόμμα θα παίξουν οι Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και οι βουλευτες που βρέθηκαν δίπλα της όλη αυτή την περίοδο, όπως ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Συμεών Κεδίκογλου, η Κυριακή Μάλαμα και η Μαρίνα Κοντοτόλη.
Να θυμίσουμε, ακόμα, ότι με δηλώσεις τους την έχουν στηρίξει δημόσια ο Νίκος Βρούτσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο ∆ημήτρης Χατζησωκράτης, η Κατερίνα Παπανάτσιου, ο ∆ημήτρης Παπαδημούλης, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλένα Κοπή και ο Αρης Καζάκος.
Ο αγώνας που έδωσε σε αυτή την προεκλογική περίοδο η Εφη Αχτσιόγλου αποδείχθηκε ότι δεν ήταν διόλου εύκολος, καθώς αναγκάστηκε να ακολουθήσει μια τακτική που μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε να μην την αφορά. Μέσα από ένα βίντεο εμφανίστηκε να δηλώνει ότι δεν ήταν αυτή που υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα, στέλνοντας μάλιστα και εξώδικα σε όσους είχαν κάνει τέτοιου είδους αναρτήσεις, ενώ επιτέθηκε εναντίον του Παύλου Πολάκη, πυροδοτώντας στην πραγματικότητα μια εξελισσόμενη αντιπαράθεση.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ολα αυτά έγιναν γιατί προφανώς στο επιτελείο της δεν αξιολόγησαν σωστά εξαρχής τον αντίπαλό της Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος αποδείχθηκε πολύ «σκληρός παίκτης».
Η πρωτιά του στον πρώτο γύρο ανάγκασε τους συνεργάτες της να επιλέξουν τη σκληρή αντιπαράθεση, προκειμένου να αναδείξουν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που είχε η υποψηφιότητα του αντιπάλου της.
Η στάση της αυτή, ωστόσο, δημιούργησε αίσθηση και στους πιο πιστούς υποστηρικτές της, καθώς την εμφάνισε έτοιμη για όλα, προκειμένου να μην περάσει το κόμμα στα χέρια του «ξένου»... Στέφανου Κασσελάκη.
Η εν λόγω στρατηγική της πάντως εκτιμάται ότι θα αξιολογηθεί από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς αρκετοί τη θεώρησαν υπερβολική, αφού έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Οι συνεργάτες της, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η Αχτσιόγλου δεν μπορούσε να επιτρέψει στον αντίπαλό της να εμφανίζεται ως ο συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που αυτή ήταν μέλος της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού και στενή συνεργάτιδά του.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά