Την πρώτη του συνέντευξη µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου που προκάλεσε απεργιακή κινητοποίηση και διαδηλώσεις δίνει στα «Παραπολιτικά» ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε για συγκεκριµένες ρυθµίσεις του νοµοσχεδίου και υπογραµµίζει ότι η άρση του παγώµατος των τριετιών «θα επηρεάσει άµεσα 600.000 ανθρώπους και, σε δεύτερο χρόνο, τουλάχιστον άλλο ένα εκατοµµύριο».

Πόσους εργαζοµένους αφορά τελικά το «ξεπάγωµα» των τριετιών και από πότε θα δουν αυξήσεις στους µισθούς τους;
Η απόφαση της κυβερνήσεως να προχωρήσει στην άρση της αναστολής του επιδόµατος προϋπηρεσίας από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα επηρεάσει άµεσα 600.000 ανθρώπους και, σε δεύτερο χρόνο, τουλάχιστον άλλο ένα εκατοµµύριο. Αρα, µιλάµε για πάνω από 1,5 εκατοµµύριο εργαζοµένους που θα ωφεληθούν από αυτή µας την πρωτοβουλία.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι αργήσατε να φέρετε το «ξεπάγωµα» των τριετιών, αφού έτσι κι αλλιώς δεν περιµένατε, όπως προέβλεπε ο νόµος του 2012, να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% για να το θεσµοθετήσετε.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει τα εξής για τη ζωή των συµπολιτών µας: ∆ίνει για πρώτη φορά αύξηση από 1η Ιανουαρίου στους δηµοσίους υπαλλήλους µετά από 12 χρόνια. ∆ίνει για δεύτερη φορά αύξηση στις συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους µετά από 12 χρόνια. Ξεπαγώνει τις τριετίες για όλους τους εργαζοµένους στον ιδιωτικό τοµέα µετά από 12 χρόνια. Ολα αυτά γίνονται λόγω της συνετούς οικονοµικής διαχείρισης, της εµπιστοσύνης των αγορών και της διαρκούς αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού µας Προϊόντος. Οποιος εισηγείται να λαµβάνουµε µέτρα χωρίς να τα έχουµε προηγουµένως υπολογίσει σωστά στην ουσία εισηγείται να διακινδυνεύσουµε όλες αυτές τις επιτυχίες. Η δική µας κυβέρνηση ποτέ δεν θα διακινδυνεύσει τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Η απόφαση ήρθε στον κατάλληλο χρόνο και ο λόγος επίσπευσης ήταν η µεγάλη αύξηση του πληθωρισµού. Θέλαµε να βοηθήσουµε τους συµπολίτες µας τώρα, που έχουν ανάγκη να δουν αύξηση στα εισοδήµατά τους.

Το πρώτο σας νοµοσχέδιο ως υπουργού Εργασίας δέχθηκε έντονη κριτική, κυρίως επειδή «παρακάµπτει» το οκτάωρο µε µισθωτή σχέση εργασίας και φέρνει ευέλικτες µορφές απασχόλησης, 13ωρη εργασία την ηµέρα και άλλα. Τι απαντάτε;
Ολα αυτά έχουν απαντηθεί διεξοδικώς στη Βουλή. Το δικαίωµα σε παράλληλη εργασία σε δεύτερο εργοδότη ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -είµαστε η τελευταία χώρα- και το οκτάωρο δεν καταργείται, καθώς η λειτουργία βιοµηχανιών και άλλων επιχειρήσεων το Σάββατο και την Κυριακή αφορά στις επιχειρήσεις που δουλεύουν µε πενθήµερη εργασία µε εναλλασσόµενες βάρδιες. Αρα, ούτε το πενθήµερο καταργείται ούτε το οκτάωρο. Ολα αυτά είναι «να είχαµε να λέγαµε».

Πόσες εκκρεµείς συντάξεις υπάρχουν σήµερα; Πότε και µε ποιον τρόπο θα λυθεί οριστικά το ζήτηµα αυτό;
Οι εκκρεµείς συντάξεις, σύµφωνα µε τα πρόσφατα στοιχεία του «Εργάνη», είναι 32.000. Στόχος µας είναι στο τέλος του χρόνου να πέσουν στις 25.000. ∆ίνουµε µεγάλη µάχη γι’ αυτό. Οριστικά δεν θα λυθεί. Η απόδοση συντάξεων είναι µια ongoing διαδικασία, δεν σταµατάει ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν κάποιες εκκρεµείς συντάξεις. Οσο τείνουν προς το µηδέν, τόσο καλύτερα θα είµαστε, αλλά µηδέν δεν θα είναι ποτέ. Αν σκεφτείτε ότι πριν από µερικά χρόνια βρισκόµασταν περίπου στις 180.000, η πρόοδος είναι πάρα πολύ µεγάλη.

Εχει πετύχει ως µέτρο η ψηφιακή κάρτα εργασίας; Σε ποιους κλάδους θα επεκταθεί και σε τι βάθος χρόνου;

Οπου έχει εφαρµοστεί µέχρι σήµερα η ψηφιακή κάρτα εργασίας, δηλαδή στις τράπεζες, στα σούπερ µάρκετ και σε ορισµένες µεγάλες βιοµηχανίες, έχει αποδώσει απολύτως θετικά και, το κυριότερο, οι επιχειρήσεις που είχαν φοβερή ανησυχία για τον τρόπο εφαρµογής αισθάνονται απόλυτα ικανοποιηµένες και οι εργαζόµενοι ασφαλείς. Σε έναν χρόνο από σήµερα όλοι µας θα έχουµε την ψηφιακή κάρτα εργασίας και πλέον θα µπορούµε να ελέγχουµε υπερωρίες, επιδόµατα και ωράρια αυτόµατα, µε το πάτηµα ενός κουµπιού. Κανείς δεν θα µπορεί να εκµεταλλεύεται κανέναν εργαζόµενο στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον νέο του αρχηγό, µε τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι το «φαβορί», λόγω του 45% που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, όπου µάλιστα η διαδικασία είχε πολύ υψηλή συµµετοχή. Θα θέλαµε το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στην αξιωµατική αντιπολίτευση.
Ως αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, δεν εµπλέκοµαι στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πολίτης της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, οφείλω να πω ότι η επιθετική εξαγορά του εµβληµατικού κόµµατος της Αριστεράς από ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και εφοπλιστή από την Εκάλη, τον κύριο Στέφανο Κασσελάκη, µόνο χαρά µού δίνει, καθώς για εµάς που πιστεύαµε από µικροί στον καπιταλισµό το όνειρό µας ήταν κάποτε να νικήσουµε ιδεολογικά την Αριστερά. Το κατάφερε ο Στέφανος Κασσελάκης και µπράβο του.

«Παρανόµως είστε εδώ», είπατε τις προάλλες σε βουλευτή των «Σπαρτιατών». Πιστεύετε ότι το κόµµα αυτό πρέπει να εκδιωχθεί από τη Βουλή και µε ποιον τρόπο;
Πιστεύω ακράδαντα ότι το κόµµα των «Σπαρτιατών» κατέβηκε παρανόµως στις εκλογές, καθώς ο νόµος ήταν σαφής. ∆εν επιτρέπεται καταδικασµένος για σχετικά αδικήµατα να ελέγχει, έστω και σκιωδώς, ένα κόµµα. Μετά την αποκάλυψη του κυρίου Στίγκα στη Βουλή ότι βουλευτές του πηγαίνουν στις Φυλακές του ∆οµοκού και παίρνουν εντολές από τον Κασιδιάρη, δεν χρειάζεται πια να αποδείξουµε τίποτα. Τα έχουν πει µόνοι τους. Το κόµµα αυτό πρέπει να εκπέσει. Είµαι βέβαιος πως η ελληνική ∆ικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 23/9/2023