Μέγαρο Μαξίμου: Μεταρρυθμίσεις, ακρίβεια, πλημμύρες, Τουρκία και Μεταναστευτικό στην ατζέντα της κυβέρνησης
Οι απαντήσεις που καλείται να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα
Η νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του, τα ελληνοτουρκικά μετά το δεύτερο τους τελευταίους τρεις μήνες ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας, η πορεία αποκατάστασης των εκτεταμένων καταστροφών από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς και οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συνθέτουν ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό περιβάλλον και συνάμα προκλήσεις, στις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις πρώτες κινήσεις του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους σοβαρούς εσωκομματικούς τριγμούς που αυτές προκαλούν ήδη στην Κουμουνδούρου. Ενόσω μάλιστα εκκρεμεί η οριστικοποίηση του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση δεν βιάζονται να εξαγάγουν πρόωρα συμπεράσματα.
Εκφραστές της τοξικότητας
Ωστόσο η υπό διαμόρφωση νέα ηγετική ομάδα του κόμματος δεν επιβεβαιώνει τη φιλολογία περί ανανέωσης, καθώς στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Νίκος Παππάς, που «κοσμούν» το νέο ΣΥΡΙΖΑϊκό σκηνικό, έρχονται από πολύ παλιά και αποτελούν γνήσιους εκφραστές της τοξικότητας, όπως παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες.
Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι αναμένουν το πολιτικό περιεχόμενο της νέας ΣΥΡΙΖΑϊκής ηγεσίας, ήτοι τις θέσεις του νέου ηγετικού σχήματος για τα εθνικά μας θέματα, την οικονομία και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ο Οδικός Χάρτης της κυβέρνησης περιλαμβάνει τόσο την προσήλωση στην καθημερινότητα όσο και την ταχύτερη δυνατή προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, με έμφαση στην Υγεία, το Δημόσιο, την Οικονομία, τη Δικαιοσύνη και τις Μεταφορές. Αυτό είναι και το σύνθημα του Μεγάρου Μαξίμου στο πολιτικό restart που επιχειρεί η κυβέρνηση ύστερα από μία αντικειμενικά δύσκολη περίοδο, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης.
«Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών με αιχμή αυτό της ακρίβειας», είναι η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών στελεχών, που αντιλαμβάνονται πως οι κυβερνητικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο πεδίο αναμένεται να λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -που λόγω φόρτου νομοσχεδίων θα γίνει σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη να προγραμματίζεται κατά πληροφορίες για τις 11 Οκτωβρίου- είχε πλούσια ατζέντα με τα νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία μονάδων αυξημένης φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, οι Χρήστος Σταϊκούρας και Νίκος Ταχιάος αναμένεται να ενημερώσουν το όργανο για την πρώτη εκτίμηση σχετικά με το εύρος των ζημιών σε υποδομές από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.
Οι μεταναστευτικές ροές
Χθες πάντως στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε μία συνολική επισκόπηση της κατάστασης στο Μεταναστευτικό, με το δεδομένο της αύξησης εσχάτως των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», επιβεβαιώθηκε μία μικρή μείωση των ροών, η οποία αποδίδεται εν μέρει και στην αλλαγή της διάθεσης των τουρκικών Αρχών, που φαίνεται μετά το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν να συνεργάζονται με μεγαλύτερη ζέση με τις αντίστοιχες ελληνικές.
Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων ως προς την αλλαγή πλεύσης της τουρκικής ηγεσίας, τις προηγούμενες ημέρες έγινε τριμερής ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία στο Τριεθνές στον Έβρο σε επίπεδο γενικών γραμματέων, όπου φαίνεται να συμφωνήθηκαν καλύτερη συνεργασία και συντονισμός των τριών χωρών με στόχο την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.
Αύριο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με στόχο να εξασφαλίσει επιπρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση, αλλά και να κάνει ένα βήμα παραπάνω προς την επίτευξη μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 27/9