Η αναφορά του Νίκου Φίλη μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα περιμένει μέχρι το συνέδριο για να δώσει τη μάχη του, εκτός από το άρωμα της διάσπασης που αναδίδει, περιγράφει γλαφυρά και συνοπτικά την πραγματικότητα στο ΣΥΡΙΖΑΪκό μέτωπο, καθώς όντως εκεί θα κριθούν τα πάντα.

Κι αυτό καθώς από το συνέδριο θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή, το κεντρικό όργανο δηλαδή, το μόνο αρμόδιο για να ελέγξει ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο αν τηρεί τις αρχές, τις αξίες και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μάχη» από την «Ομπρέλα» και στην ΚΕ

Η «Ομπρέλα» συνεπώς δεν έχει άλλη επιλογή για την ώρα από το να επιχειρήσει να έχει την πλειοψηφία των μελών της ΚΕ, κάτι που αν συμβεί πρακτικά θα σημαίνει ότι θα έχει δέσει χειροπόδαρα τον Στέφανο Κασσελάκη έχοντας την αρμοδιότητα να βάλει ακόμη και θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του νέου προέδρου κινώντας τις σχετικές διαδικασίες για αντικατάστασή του.

Το σενάριο θεωρητικά είναι ακραίο, πολύ περισσότερο όταν το συνέδριο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα, ωστόσο μπορεί να συμβεί εάν βεβαίως οι συσχετισμοί δεν αλλάξουν. Να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη από τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», από κόσμο, δηλαδή, της καθημερινότητας που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κομματική γραφειοκρατία και τις ίντριγκες της Αριστεράς. Ο «κομματικός ΣΥΡΙΖΑ», όμως, η νομενκλατούρα της Κουμουνδούρου, ελέγχεται από την παλιά φρουρά κι αυτό εξηγεί την πρόθεση της νέας ηγεσίας να μη γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο, όπως είχε οριστεί, αλλά αργότερα.

Ακόμη και για μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να δοθεί χρόνος στους Κασσελακικούς, με τη βοήθεια έμπειρων στελεχών που διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό, όπως λόγου χάρη ο Νίκος Παππάς, να διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ του νεοεκλεγέντος προέδρου.

 Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή