Γεωργιάδης για Huawei και τα σενάρια που τον εμπλέκουν στον “πόλεμο” ΗΠΑ-Κίνας: “Αστειότητες”
Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντάει στα σενάρια που τον εμπλέκουν στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας για τη Huawei
«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, τα σενάρια που τον εμπλέκουν στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας για τα δίκτυα 5G και τη Huawei.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», αναμένεται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», το οποίο θα αναφέρεται σε υποτιθέμενα δώρα που δόθηκαν από στελέχη της Huawei στον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική εφημερίδα κατηγορεί τον κ. Γεωργιάδη ότι έλαβε τον Οκτώβριο του 2020 ένα τηλέφωνο και ένα λάπτοπ από τη Huawei, την κινεζική εταιρεία και ότι αυτά συνιστούν... δωροδοκία.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης κάνει λόγο για αστειότητες και επισήμανε ότι έστειλε ο ίδιος επιστολή στους «New York Times» με απαντήσεις για το ζήτημα.
Γεωργιάδης: Εγώ αγόρασα τα laptop και το smartwatch
Μιλώντας στα «Νέα» ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζει «αστείες» τις πληροφορίες που αναμένεται να δημοσιεύσουν οι «New York Times» ότι δέχθηκε δώρα αξίας 3.000 ευρώ από την κινεζική Huawei προκειμένου από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης να ευνοήσει την κινεζική εταιρεία για να πάρει τη μεγαλύτερη δουλειά του 5G στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν έλαβε δώρα, αλλά αγόρασε συσκευές μάρκας Huawei από τον παιδικό του φίλο Θόδωρο Ταμβακίδη, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα. Ο νυν υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι διαθέτει τις αποδείξεις γι' αυτές τις αγορές.
«Πώς προκύπτει ότι επειδή αγόρασα τρία laptop και ένα smartwatch έχω δωροδοκηθεί; Τα έχω αγοράσει και έχω αποδείξεις», είπε ο υπουργός.
Γεωργιάδης: Η Huawei δεν έχει πάρει καμία κρατική δουλειά στη χώρα μας
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και σε άλλο ένα «αποδεικτικό στοιχείο» που σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιώργου Παπαχρήστου στα «Νέα» θα επικαλεστούν οι «Νew Υork Τimes» -ότι μια φορά έπαιξε τένις με ένα στέλεχος της Huwaei-, λέγοντας ότι όντως αυτό έχει συμβεί και το στέλεχος ονομάζεται Τζάκι Τσεν.
«Πώς προκύπτει ότι η Huawei έχει πάρει δουλειά στην Ελλάδα; Αφού η κινεζική εταιρεία δεν έχει πάρει καμία κρατική δουλειά στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι ποτέ ως υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει δώσει οποιοδήποτε state business.
Σύμφωνα με τα «Νέα», οι «New York Times» θα επικαλεστούν υποκλαπείσες συνομιλίες από τις λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες το 2020 παρακολουθούσαν για λογαριασμό των ΗΠΑ τη Huwaei και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη.
Όσον αφορά την επίσκεψή του στη Huawei, ο υπουργός Εργασίας την εντάσσει στο πλαίσιο των προεκλογικών του επισκέψεων και σε άλλες εταιρείες, τις οποίες επισκέψεις ακολουθούσε και ανάρτηση στα social media.
Η ανάρτηση από την επίσκεψη στη Huawei:
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας @Huawei_Europe με κάλεσαν σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία της εταιρείας τους στο Μαρούσι για να μιλήσω στους εργαζομένους τους για τη σημασία των Εθνικών Εκλογών της 25ης Ιουνίου και της ανάγκης να εκλεγεί Αυτοδύναμη η κυβέρνηση του @kmitsotakis το… pic.twitter.com/Yak8ecMr70
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) June 7, 2023
Ακολουθεί η επιστολή του Άδωνι Γεωργιάδη προς τους «New York Times»
«Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις, γιατί προφανώς, χωρίς να το θέλετε, θα μπορούσατε να είχατε παραπληροφορήσει τους αναγνώστες σας για τις δικές μου σχέσεις με τη Huawei.
Η αλήθεια είναι ότι ουδεμία σχέση έχω με την εταιρεία αυτή, παρά μόνο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο των τότε αρμοδιοτήτων μου, συναντούσα διάφορες εταιρείες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή που είχαν προβλήματα στην Ελλάδα, προσπαθώντας να κάνω το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας πιο φιλικό. Οι συναντήσεις αυτές ήταν δημόσιες μετά συνεργατών και συνήθως ακολουθούσε και ανάρτηση στα social media. Έτσι συνάντησα κάποιες φορές και την εταιρεία Huawei για διάφορα θέματα.
Επιπλέον αυτών είχα ως υπουργός και την ευθύνη της παρακολούθησης των Επενδυτικών Σχεδίων από την Κίνα στην Ελλάδα και μάλιστα είχα επισκεφθεί και επισήμως την Κίνα, τον Οκτώβριο του 2019, με πρόγραμμα επίσημων επισκέψεων.
Το μόνο σημείο σύνδεσής μου, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, είναι ο παιδικός μου φίλος κ. Θεόδωρος Ταμβακίδης, ο οποίος είναι τώρα στέλεχός της και παλαιότερα ήταν υπάλληλος της αμερικανικής εταιρείας LM.
Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, ανάθεση ή έργο δεν δόθηκε στην εταιρεία αυτή επί θητείας μου καθ’ οιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο.
Μετά βεβαιότητος και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου η εταιρεία αποκλείστηκε από τον πυρήνα του 5G δικτύου μας, για σοβαρούς λόγους και με τη δική μου δημόσια υποστήριξη σε αυτή την απόφαση.
Αντιθέτως επί θητείας μου έχω την Τιμή να έχω το μεγαλύτερο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην υψηλή τεχνολογία, τη βιομηχανία και κυρίως από τις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της υπουργικής μου θητείας από τις εταιρείες Microsoft, AWS, Digital Realty, Pfizer, Cisco, Onex, Google, Meta κ.λπ. Οι περισσότερες από αυτές με έχουν δημοσίως επαινέσει για την προσωπική μου συμβολή στην ευόδωση αυτών τους των επενδύσεων.
Καμία επικοινωνία μου δεν υπήρξε με τη Huawei πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Συμφωνία από την οποία εγώ ούτε προσέθεσα ούτε αφαίρεσα τίποτε από το κείμενό της και απ' όσα είχαν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων των δύο χωρών.
Άλλωστε αυτή η Συμφωνία άνοιξε την πόρτα για τις μετέπειτα πολλές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τέλος, εάν κάποιος έχει ισχυριστεί ψευδώς αυτό που με ρωτάτε, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου, καθώς εκτός όλων των παραπάνω, δεν είχα καν αρμοδιότητα ως προς την κυβερνοασφάλεια».
Σας δηλώνω ότι ουδέποτε δέχθηκα ως δώρο οποιαδήποτε συσκευή τηλεφώνου ή οποιοδήποτε άλλο δώρο από την Huawei ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Πράγματι μέσω του κ. Ταμβακίδη αγόρασα με απόδειξη λιανικής πώλησης δύο ή τρεις αν θυμάμαι συσκευές όλα αυτά τα χρόνια για συγγενικά μου πρόσωπα. Δεν γνωρίζω εάν κάποιο τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό του πήρε ένα λάπτοπ όπως λέτε και δεν με αφορά.
Ο κ. Chen μου ήταν γνωστός ως επικεφαλής της Huawei και έτυχε να είναι εγγεγραμμένος στο ίδιο τένις κλαμπ που παίζω κι εγώ. Ένα πρωί πριν από χρόνια με είχε καλέσει και παίξαμε έναν αγώνα. Δεν το επαναλάβαμε έκτοτε. Τον συνάντησα άλλη μία φορά εθιμοτυπικά πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, όπου και γνώρισα τον διάδοχό του, έκτοτε δεν έχω επαφή μαζί του.
Η προεκλογική δημόσια αναρτημένη επίσκεψή μου στα Κεντρικά Γραφεία της Huawei στο Μαρούσι έγινε μέσα σε πρόγραμμα πολλών προεκλογικών μου επισκέψεων σε εταιρείες, γραφεία κ.λπ. της εκλογικής μου περιφέρειας κατόπιν προσκλήσεώς τους. Το ίδιο διάστημα επισκέφθηκα πάνω από 200 εταιρείες, όπως οι αναρτήσεις στα SM αποδεικνύουν.
Απ' όλα αυτά αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία ότι καμία ιδιαίτερη σχέση δεν έχω με την εταιρεία αυτή, πέραν των όσων ανωτέρω σας δήλωσα.
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας απαντήσω ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά».