ΕΣΡ: Εγκρίθηκε η νέα σύνθεση, νέα πρόεδρος η Ευτέρπη Κουτζαμάνη - Αντιπαράθεση επί της διαδικασίας
Η νέα πρόεδρος του ΕΣΡ, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διετέλεσε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και έχει ασχοληθεί με σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτές της 17Ν και της Χρυσής Αυγής
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν πριν από λίγο οι τοποθετήσεις της προέδρου και των νέων μελών του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με την πλειοψηφία των 3/5.
Σε σύνολο των 27 μελών της Διάσκεψης 16 έδωσαν θετική ψήφο, 8 αρνητική και 2 μέλη δήλωσαν «παρών». Συγκεκριμένα 14 μέλη από τη Ν.Δ. ψήφισαν ΝΑΙ, 2 βουλευτές από την ΕΛΛ. ΛΥΣΗ επίσης έδωσαν θετική ψήφο, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΙΚΗ, ΣΠΑΡΤΙΆΤΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΎΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΣ ψήφισαν κατά, «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν ψήφισε, καθώς ήταν απούσα επειδή νοσεί με κορονοϊό. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής κατήγγειλε μεθοδεύσεις στον διορισμό του νέου ΕΣΡ, αλλά και των νέων μελών της ΑΔΑΕ.
Τη νέα σύνθεση των Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αποτελούν:
Η επίτιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία είχε αναλάβει στο αρχικό στάδιο την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Τις υπόλοιπες θέσεις των μελών αναλαμβάνουν γνωστοί δημοσιογράφοι και νομικοί.
Για τη θέση προέδρου: Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια - τ. Εισαγγελέας του Α.Π. και Αντιπρόεδρος ΕΣΡ
Για τη θέση αντιπροέδρου: Γιάννης Πολίτης - Δημοσιογράφος, Πολιτικός Αναλυτής
Για τις θέσεις μελών:
Δημήτρης Σταυρόπουλος - Δημοσιογράφος
Ευτύχης Παλλήκαρης - Δημοσιογράφος
Γιώργος Βλαβιανός - Δημοσιογράφος
Ιωάννης Μιχελάκης - Δημοσιογράφος
Σπυρίδων Χρυσοφώτης - Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
Στέφανος Δέτσης - Επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
26 ΨΗΦΙΣΑΝ - ΑΠΟΝΤΕΣ 1
16 ΝΑΙ - ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
8 ΟΧΙ - ΑΡΝΗΤΙΚΗ
ΠΑΡΩΝ 2 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ 3/5 ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
Αντιπαράθεση επί της διαδικασίας
Αντιπαράθεση για το κλάσμα της διαίρεσης υπήρξε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Επί μιάμιση ώρα η συζήτηση επικεντρώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις σχετικά με το ότι η απαραίτητη πλειοψηφία των 3/5 για τον διορισμό μελών Ανεξάρτητων Αρχών επιτυγχάνεται με 16,2 βουλευτές και όχι με 16, που φαίνεται να είχε πετύχει η Ν.Δ.
Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως «η συνταγματική επιταγή είναι 3/5. Αποδεκτή η παραπάνω πλειοψηφία, όχι όμως η μικρότερη». Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη αναρωτήθηκε εάν θα υπάρξει κίνδυνος ακυρώσεως των αποφάσεων των Αρχών που θα έχουν εκλεγεί με αμφισβητήσιμη πλειοψηφία.
Όλα ξεκίνησαν όταν υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, όταν η Ευαγγελία Λιακούλη άφησε αιχμές σχετικά με κάποιο deal που έχει υπάρξει μεταξύ κυβέρνησης και Ελληνικής Λύσης. «Δηλώνουμε ότι θα καταθέσουμε ερώτηση προκειμένου να πληροφορηθούμε γι’ αυτό το τεράστιο πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Λύσης που μας βάζει σε αυτή τη διαδικασία και το μεγάλο πολιτικό deal».
Ο Κ. Χήτας απάντησε πως «το κόμμα που έχει διδάξει τα "deals" να κατηγορεί την ΕΛΛ. ΛΥΣΗ πάει πολύ. Πάνω από 10 ή 12 φορές στην Ολομέλεια της Βουλής, το έχει καταγγείλει ο πρόεδρός μας. Προς τι η έκπληξη και αποκάλυψη σήμερα; Αν δεν υπήρχε η υπόθεση Ανδρουλάκη, με τα δύο χέρια θα ψηφίζατε σήμερα».
Κατά την έναρξη πάντως της συνεδρίασης υπήρξε μεγάλη συζήτηση επί της διαδικασίας, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησαν ότι η πλειοψηφία των 3/5 συγκροτείται με 16 ψήφους από τα μέλη. Κι αυτό γιατί με καθαρούς αριθμούς η πλειοψηφία των 3/5 συγκροτείται με 16,2 ψήφους, η οποία με τη στρογγυλοποίηση πέφτει στο 16.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, αφού μίλησε για το πρόσωπο της κ. Κουτζαμάνη, αναφερόμενη στο θάρρος της ως δικαστικού, που αντιμετώπισε τις απειλές όταν χειριζόταν την υπόθεση της 17Ν, είπε «ότι καταλαβαίνω γιατί θέλετε να αναβάλετε τη συνεδρίαση. Αλλά λειτουργούμε πολλά χρόνια με αυτόν τον κανόνα. Ότι είναι κάτω από 5 πάει κάτω και ότι είναι πάνω από 5 πάει στον παραπάνω αριθμό» και συνέχισε: «Το να έρχεστε σήμερα και να φέρνετε μια διαφορετική λογική που ίσχυσε όλα τα προηγούμενα χρόνια το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι στοχεύετε σε μια αντιπολιτευτική γυμναστική και δεν υπάρχει καμία παραβίαση του συντάγματος. Αν ισχύει αυτό που λέτε, τον έχουμε παραβεί καμία 30ριά φορές».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Ν.Δ., λέγοντας πως «θα δούμε αν υπάρχει πολιτική, παραπολιτική και οικονομική σχέση με την Ελληνική Λύση. Θα φανεί και θα τα δείξει η ζωή αν υφίσταται κάτι παραπάνω από μια πολιτική συμφωνία των προσώπων που θα κληθούν να αποτελέσουν τα μέλη του ΕΣΡ».
Ο νέος διευθυντής της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης στην παρέμβασή του είπε πως «οι καταγγελίες είναι ατεκμηρίωτες και μακριά από εμάς» και σχολίασε πως δεν καταλαβαίνει «το γεγονός ότι κάποιοι λένε πως τα προτεινόμενα πρόσωπα είναι αξιόλογα, αλλά θα καταψηφίσω τη σύνθεση του νέου ΕΣΡ».
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας για τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ, είπε πως «αυτούς που νομίζουν ότι τους επέλεξαν για το νέο ΕΣΡ… δεν τους επέλεξαν, απλά ήταν οι πρόθυμοι».
Από την Πλεύση Ελευθερίας, ο Α. Καζαμίας εξήγησε ότι καταψηφίζουν γιατί «προτείνονται πρόσωπα που έχουν θητεύσει βουλευτές και αυτό είναι αδύναμος, όχι πολυδύναμος εκσυγχρονισμός».
Ο πρόεδρος της Διάσκεψης και ΠτΒ, Κ. Τασούλας, κλείνοντας τη συζήτηση, ανέφερε πως «το ΕΣΡ θα είναι σε καλά χέρια τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την πρόεδρο κ. Κουτζαμάνη, αλλά και τα μέλη, που με την εμπειρία τους και την πορεία τους θα προστατεύσουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου που άσκησαν τόσα χρόνια».