Δημήτρης Καιρίδης: Παρών στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, έκανε σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου.
Κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο ο κ. Καιρίδης συνεχάρη την Ισπανική Προεδρία για τις προσπάθειές που κατέβαλε ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, εκφράζοντας τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτές τις προσπάθειες.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδος προς την Ιταλία η οποία δοκιμάζεται από αυξημένη μεταναστευτική πίεση προερχόμενη κυρίως από τις ακτές της Τυνησίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κρίση που υφίσταται στην Ιταλία δεν θα πρέπει να αποστρέψει την προσοχή της ΕΕ και από τα τεκταινόμενα στην Αν. Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένη πίεση κυρίως στο θαλάσσιο πεδίο.
Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι η Τουρκία, εκουσίως ή ακουσίως, έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο κόμβο παράτυπης μετανάστευσης στη Μεσόγειο επηρεάζοντας άμεσα πέντε Κράτη-μέλη της ΕΕ και έμμεσα πολύ περισσότερα.
Υπογράμμισε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη» και αναφέρθηκε στην ανάγκη η ΕΕ να επικαιροποιήσει και πάλι στο υφιστάμενο συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία, ήτοι την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Υπουργός πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργoύς Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Kalin Stoyanov, της Ιταλίας κ. Matteo Piantedosi και την Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA κα Nina Gregory.
Επίσης είχε τριμερή συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κα Nancy Faeser και την Επίτροπο κα Johansson.
Κατά τη συνάντηση του με το Βούλγαρο ομόλογό του, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας για την καταπολέμηση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Επιπροσθέτως, επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδος για την ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Schengen.
Με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Piantedosi, συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, των δύο χωρών δεδομένου ότι είναι οι πιο εκτεθειμένες στις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε ενόψει και της προσεχούς Υπουργικής Διάσκεψης των MED5 στη Θεσσαλονίκη (6-7 Οκτωβρίου).
Το θέμα των αυξημένων παράνομων αφίξεων από τα μικρασιατικά παράλια, καθώς και η αυξημένη πίεση που ασκείται στο σύστημα υποδοχής, φιλοξενίας και διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης με την Επίτροπο κα Johansson.
Ο κ. Καιρίδης, σε συνέχεια προηγούμενων διαβουλεύσεων, ζήτησε τη στήριξη της Επιτροπής ώστε να αντιμετωπισθεί καλύτερα η κατάσταση. Από τη μεριά της, η Επίτροπος Johansson δήλωσε ότι:
α) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν είναι μόνη και δεν πρόκειται ποτέ να είναι μόνη.
β) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
γ) Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο Frontex, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.
Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά και στην παλαιότερη φημολογία περί αποχώρησης του Frontex, αποδεικνύοντας την πλήρη κατανόησή της για τις ελληνικές θέσεις και την έμπρακτη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα.
Κατά την τριμερή συνάντηση με την Επίτροπο Johansson και την Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, κ. Faeser, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού.
Κοινή ήταν η άποψη ότι πρέπει άμεσα να επικαιροποιηθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 καθότι σημαντικές προβλέψεις της δεν εφαρμόζονται από την πλευρά της Τουρκίας.
Προς τούτο, συμφωνήθηκε όπως οι τρεις πλευρές συνεργαστούν στενά ώστε να υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επανενεργοποίησης των επιστροφών και της πρόληψης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών μέσα από την πάταξη των δικτύων των διακινητών και τη φύλαξη από την Τουρκία των συνόρων της.
Τέλος, ο κύριος Καιρίδης συμμετείχε σε δείπνο εργασίας των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΛΚ, το οποίο πραγματοποιήθηκε την παραμονή του Συμβουλίου και παρέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σε αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η συναντίληψη για τη σημασία της προστασίας και της αυστηρής φύλαξης των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων.