Κατά πολύ, παρά την, πολύ πρόσφατη πάντως, εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στον προεδρικό θώκο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερτερεί η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν το απόγευμα και το βράδυ της Πέμπτης, 28 Σεπτεμβρίου. 

Χαρακτηριστικά, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα κυμαίνεται, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών από Metron Analysis, Pulse και Alco, από τις 16,8 έως τις 19,6 μονάδες, αντιπροσωπευτικό του ότι η ψαλίδα δεν κλείνει. Επιπλέον, φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πολλή δουλειά να κάνει μόνο για να κλείσει τη διαφορά, αλλά και για να αυξήσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του, καθώς στη δημοσκόπηση της Metron είναι πέμπτος σε δημοφιλία, ενώ σε εκείνην της Pulse τρίτος, μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και κάτω από τον Δημήτρη Κουτσούμπα







Δημοσκόπηση της Metron Analysis: Στο 19,6% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, πολύ χαμηλά σε δημοτικότητα ο Κασσελάκης

Μια πρώτη αποτύπωση του πολιτικού κλίματος και των εκλογικών συσχετισμών, αμέσως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει η έρευνα Metron Forum 2.0, της εταιρείας Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο δελτίο του MEGA με τη Ράνια Τζίμα και με τον σχολιασμό του Γιάννη Πρετεντέρη, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα δείχνει ότι η κυβέρνηση ήδη μετρά τις πρώτες σαφείς εκλογικές απώλειες, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τα προβλήματα στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και από την αύξηση της ακρίβειας και ένα κλίμα απαισιοδοξίας για την κατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο, προς το παρόν αυτό δεν μεταφράζεται σε μια ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαδικασία εκλογής να μην έχει λειτουργήσει ακόμη ως προωθητική δύναμη. Αντίθετα, τα αποτέλεσμα δείχνουν παραπέρα εκλογική υποχώρηση και μια συνθήκη κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, ας σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση έγινε αμέσως πριν και αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη και χωρίς ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ να έχει δείξει πλήρως το πολιτικό του στίγμα. Οπότε θα μπορούσαν τα ευρήματα της έρευνας να θεωρηθούν και ένα «στιγμιότυπο». Πάντως έχει σημασία ότι ο Κασσελάκης εμφανίζει τη μικρότερη δημοτικότητα νεοεκλεγέντα ηγέτη μείζονος κόμματος στην πρόσφατη πολιτική ιστορία.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το κόστος των μεγάλων φυσικών καταστροφών, παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός με 45% θετικές γνώμες έναντι 53% αρνητικών, ενώ ιδιαιτέρως δημοφιλής είναι και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ της ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με 40% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 37% θετικές γνώμες και 54% αρνητικές, ενώ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει 35% θετικές και 58% αρνητικές.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 31% θετικές γνώμες, με τις αρνητικές να φτάνουν το 54%.



Το ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό – έστω και με συνυπολογισμό της παραμέτρου ότι είναι ένας άνθρωπος άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι πρόσφατα – εάν δούμε ότι παραδοσιακά οι νεοεκλεγέντες ηγέτες κομμάτων τείνουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλές δημοτικότητες. Ενδεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε 65% το Μάρτιο του 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 58% τον Ιανουάριο του 2016 και ο Νίκος Ανδρουλάκης 55% τον Δεκέμβριο του 2021.



Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ο Κασσελάκης δεν αντιστρέφει ακόμη την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κλίμα απαισιοδοξίας και η δυσαρέσκεια για την οικονομία και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, με την ΝΔ να υποχωρεί 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (29,7% έναντι 33,9%).

Όμως, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάρει ιδιαίτερα καλά, καθώς από το 15,2% υποχωρεί στο 13,7%. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,6% από 9,6% και το ΚΚΕ από το 6,5% πηγαίνει στο 7,7%.





Επειδή, η έρευνα έγινε πριν και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η Metron Analysis παρουσιάζει τις αποκλίσεις πριν και μετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελάχιστα ενισχυμένος, πολύ λιγότερο σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΚΚΕ, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα στην απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν ενεργά.



Η ΝΔ διατηρεί υψηλότερη συσπείρωση στο 82%, σχετικά υψηλά και το ΠΑΣΟΚ με 79%, ενώ ενδεικτική των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στο 74%. Ενδιαφέρον έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες «διαρροές» προς το ΚΚΕ και ακολουθούν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.







Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο πώς διαμορφώνεται η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis. Σύμφωνα με αυτή η ΝΔ υποχωρεί πάνω από 4% στο 36,4%, στοιχείο που καταγράφει πραγματικό πολιτικό κόστος. Όμως, δε δείχνει να ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσης υποχωρεί κατά 1%. Αντιθέτως, ενισχύονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και στο ευρύτερο φάσμα της Ακροδεξιάς η Ελληνική λύση.



Ενδιαφέρον και η ερώτηση που αφορά τα όρια εκλογικής επιρροής, γιατί εκεί φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι (και αντίστοιχα δεν θα το ψήφιζαν ποτέ) δείχνει να έχει μικρότερα όρια επιρροής όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.



Διατηρείται η υπεροχή Μητσοτάκη

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ποιος εγγυάται καλύτερα την ομαλή λειτουργία των θεσμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας».





Μια μεταβατική στιγμή

Είναι σαφές ότι η έρευνα συγκεφαλαιώνει δυναμικές που θα τις δούμε και την επόμενη περίοδο, όπως είναι η αυξημένη δυσαρέσκεια για την οικονομία αλλά και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, που ήδη έχει επιπτώσεις στην εκλογική επιρροή της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, όμως, αποτυπώνει και τη μεταιχμιακή στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, που περνά όλους τους κραδασμούς της αλλαγής ηγεσίας και του τέλους της «εποχής Τσίπρα», με τον συνδυασμό ανάμεσα σε μια αίσθηση κρίσης και την εμφάνιση ενός νέου και ακόμη επί της ουσίας άγνωστου για την κοινωνία ηγέτη να μην μπορεί να ανακόψει την εκλογική υποχώρηση.

Αυτό γεννά κέρδη για άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, όμως δε διαμορφώνει ακόμη δυνατότητες συνολικότερης ανατροπής των συσχετισμών των εκλογών του Ιουνίου.

Η ταυτότητα της έρευνας




Δημοσκόπηση Pulse: Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 60%, κάτω από τον Κουτσούμπα ο Κασσελάκης

Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να αλλάζουν ουσιαστικά την εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 17% έναντι 32,5% της ΝΔ, με τις διαφορά στις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ. Στοστο σενάριο αυτό η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει τις 19 ποσοστιαίες μονάδες.

Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν οι 6 στους 10 μετά την εκλογή Κασσελάκη, ενώ δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Μητσοτάκης, με τον Κουτσούμπα να ακολουθεί. Μόλις στην τρίτη θέση, μαζί με τον Ανδρουλάκη, βρίσκεται ο Κασσελάκης - Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, το 54% δηλώνει ότι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις καταστροφές ήταν σε λάθος κατεύθυνση
Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%), όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.

Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ.Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Και η ίδια η δημοτικότητα του κ.Κασσελάκη όμως, φτάνει στο 28% -όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%. Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο κ.Κουτσούμπας, ενώ μια ανάσα πίσω από τους κ.Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο, καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%. Ομως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ»:



Στο ερώτημα «το ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό πριν λίγους μήνες, κατά την άποψή σας, αυτό αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημά του;»:



Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, θα πάνε...»:



Επικαιρότητα
Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση, στις 100 πρώτες μέρες από τις τελευταίες εκλογές, γενικά κινείται...»:



Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, γενικά, ήταν...»:



Δημοτικότητες Αρχηγών



Πολιτικοί Δείκτες

Πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε»:





Δημοσκόπηση της Alco: Ζητούν από τον Κασσελάκη να κινηθεί στα κεντροαριστερά, 17 μονάδες «ρίχνει» στον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

Δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύτηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αποτυπώνει απόσταση 17 μονάδων ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τον ντόρο της εκλογής Κασσελάκη και τις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο, η διαφορά είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τη δημοσκοπηση που παρουσίασε ο Κώστας Παναγόπουλος στον Αντώνη Σρόιτερ, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί διαφορά 17 μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,3%, έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ, 11,8 του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%, οι Σπαρτιάτες με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 5%.







Στο ίδιο ερώτημα της δημοσκόπησης προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% απαντά ότι η εικόνα είναι καλύτερη, το ίδιο καλή αποκρίνεται το 29%, χειρότερη λέει το 23%, το ίδιο κακή μόλις το 2%. Δεν απάντησε το 9%.

Στο ερώτημα προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το γενικό κοινό στην πλειοψηφία του ζητεί να κατευθυνθεί προς την Κεντροαριστερά, σε ποσοστό 56%.

Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία Daniel, κάτι που αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση, καθώς το 49% απαντά καθόλου, λίγο το 27%, αρκετά 19%,  ενώ στο ίδιο ερώτημα σε κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγη περισσότερο, το 72% δηλώνει καθόλου ή λίγο ευχαριστημένοι.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σφοδρή κακοκαιρία, οι πολίτες εμφανίζονται σαφώς ικανοποιημένοι σε ποσοστό 68% έναντι 20% που δηλώνει όχι.