Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την παρακολούθηση των επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τις ψήφους των βουλευτών της κυβέρνησης.

Η στάση των άλλων κομμάτων

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καταψήφισαν. Η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκε, αν και προϊδέασε ότι τηρεί αρνητική στάση για πολλές από τις τιθέμενες διατάξεις.

Νίκας: Λογοδοσία της Αυτοδιοίκησης μία φορά ανά έτος

Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Νίκας, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, είπε ότι είναι υπερβολική η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου να ενεργοποιείται ανά δίμηνο η διαδικασία της λογοδοσίας των πεπραγμένων της Αυτοδιοίκησης. Πρότεινε λοιπόν η λογοδοσία να γίνεται μία μόλις φορά κατ΄έτος.

ΚΕΔΕ: "Δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για να συζητηθεί το νομοσχέδιο"


Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εκ μέρους του ΚΕΔΕ, είπε ότι «δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για να συζητηθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Εξέφρασε εξάλλου σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσον οι δήμοι θα είναι έτοιμοι από την 1η Ιανουαρίου να αναλάβουν την καθαριότητα του εθνικού δικτύου και κατά πόσον θα έχει ξεκινήσει η συγχώνευση των νομικών προσώπων. Ιδίως για την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση και κατάργηση των νομικών προσώπων, τουλάχιστον με νόμο πριν από τις εκλογές.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΠ-ΟΤΑ

Ο Μάρκος Δαρδαμάνης, πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, είπε ότι δεν είναι κατανοητοί οι λόγοι της κατάργησης, της απορρόφησης των νομικών προσώπων από τους δήμους. «Εντάξει, το προσωπικό μεταφέρεται στους δήμους, όμως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με διάφορα θέματα, όπως θέσεις ευθύνης και λοιπά. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε χρόνο προεκλογικό. Τα νομικά πρόσωπα, ειδικά στον τομέα πολιτισμού και αθλητισμού, έχουν μεγάλο έργο που προσφέρουν και να προσφέρουν για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Δαρδαμάνης. Σε σχέση με την αρμοδιότητα αποκομιδής απορριμμάτων οδικού δικτύου, ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ επισήμανε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Όσα είπαν οι κύριοι Διαμαντής και Σαΐνης

Ο Αντώνης Διαμαντής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, είπε ότι ο Σύλλογος διεκδικεί τη μεταφορά του συνόλου των δομών ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΑμεΑ και του προσωπικού τους στους δήμους και στις κοινωνικές υπηρεσίες αυτών. Συνεπώς, με την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων, με τη μεταφορά υπηρεσιών των δομών και του προσωπικού στους δήμους, ικανοποιείται κεντρικά και οριζόντια η συγκεκριμένη πάγια διεκδίκηση του Συλλόγου. «Θα προκύψει σαφής εξοικονόμηση πόρων, καθώς πολλές διοικητικές αρμοδιότητες θα διεκπεραιώνονται από τις υπηρεσίες των δήμων και έτσι δεν θα χρειάζονται εξωτερικοί συνεργάτες. Από την άλλη, θα στελεχωθούν καλύτερα και επαρκέστερα οι δομές αυτές», ανέφερε ο κ. Διαμαντής.

Ο Κωνσταντίνος Σαΐνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου εξουσιοδοτική διάταξη που θα ορίζει ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν τα πρότυπα οργανογράμματα για τις μουσικές δομές των ΟΤΑ, τα ωδεία, τις μουσικές σχολές και τα μουσικά σύνολα, με πληθυσμιακά κριτήρια, και θα ρυθμίζονται ζητήματα κατάταξης των υπηρετούντων μουσικών, εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των δομών αυτών, καθώς και ζητήματα ωραρίου καθηκόντων και επιμόρφωσης του καλλιτεχνικού προσωπικού που απασχολούνται στους ΟΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ αναφέρθηκαν στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

Νίκας: "Η ιστορία με τα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους είναι ευθύνη της περιφέρειας"

Ο Παναγιώτης Νίκας από την ΕΝΠΕ είπε ότι η περιφέρεια πρέπει να φροντίζει για τη συντήρηση, να φροντίζει να κόβει τα κλαδιά, να φροντίζει για τη σήμανση. Το οδικό δίκτυο όμως πρέπει να καθαρίζεται από τον δήμο, ακόμη και με ανάθεση της υπηρεσίας αυτής σε εταιρεία. «Η ιστορία με τα σκοτωμένα ζώα στους δρόμους είναι ευθύνη της περιφέρειας. Έχουμε μία εργολαβία και τα μαζεύουμε. Αυτό είναι σωστό», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ. Σε σχέση με τα ρέματα, ο κ. Νίκας επισήμανε ότι είναι τομέας στον οποίο εμπλέκονται και οι περιφέρειες και οι δασικές υπηρεσίες. «Δεν είναι πάντα εύκολη η συνεννόηση. Η δική μου άποψη είναι ότι τα ρέματα, τα οποία είναι εντός Σχεδίου, πρέπει να είναι ευθύνη των δήμων, διότι υπάρχει και πολεοδομική παράμετρος σε όλα αυτά. Τα εκτός Σχεδίου πρέπει να τα καθαρίζει η περιφέρεια, πάντοτε σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε σε αυτό το θέμα, διότι τι γίνεται με τον κορμό του ξηραμένου δέντρου που κατεβαίνει από το βουνό και φτάνει μέχρι τη θάλασσα;», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ.

Για τα εντός σχεδίου ρέματα την ευθύνη καθαρισμού την έχει ο δήμος. Για τα ρέματα εκτός σχεδίου πόλεως την ευθύνη έχει η περιφέρεια. Εμπλέκονται και τα δασαρχεία και πραγματικά υπάρχει σύγχυση, είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από την ΚΕΔΕ και παρατήρησε: «Είναι γνωστό το παράδειγμα με τα φρεάτια επί των Εθνικών Δικτύων που ο δήμος πρέπει να καθαρίσει τη σχάρα, η περιφέρεια τον λαιμό και η ΕΥΔΑΠ τους αγωγούς. Εντός και του αστικού ιστού η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων είναι της περιφέρειας στην κοίτη, αλλά του δήμου στα πρανή. Είναι πράγματα τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να τα ρυθμίσουμε ολιστικά».