Με εμπόλεμη ζώνη μοιάζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο μία εβδομάδα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του κόμματος. Oσα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να μην έχουν αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, που δεν έχει σχέση με την Aριστερά.

Oλα αυτά, τη στιγμή που η μεγάλη ηττημένη της εκλογικής μάχης, η Εφη Αχτσιόγλου, εμφανίζεται να δηλώνει κουρασμένη για να αναλάβει επιτελικά καθήκοντα στον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς διάθεση να κάνει αντιπολίτευση στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, η πρώην υπουργός δεν είχε επιλέξει ποτέ αυτόν τον δρόμο, άσχετα με το εάν προεκλογικά ενεπλάκη σε μια ατέρμονη συζήτηση για το εάν υπέσκαπτε ή όχι τον Αλέξη Τσίπρα.

Μέχρις ώρας, ούτε και οι στενοί συνεργάτες της, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, έχουν δείξει συγκρουσιακές διαθέσεις. Κάθε άλλο. Κρατάνε χαμηλούς τόνους και έχουν αφήσει «τα σκληρά και τα δύσκολα» για όσους τα αντέχουν...

Πρωτοστατούν στη σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη

Ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης είναι τα δύο στελέχη από την «Ομπρέλα» τα οποία πρωτοστατούν στη σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Σχεδόν σε καθημερινή βάση, τα δύο αυτά στελέχη, που προέρχονται από το βαθύ παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύουν βολές εναντίον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «μετάλλαξη» του κόμματος και τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα το έκτακτο Συνέδριο, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση από τη σύστασή του, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα». Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία - ή, ακόμα χειρότερα, είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με τον Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε εγώ και ο λαός”».

Διαγραφές χωρίς εμπόδια

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο νέος πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει τέλος σε αυτή την ιστορία, αφού, όμως, πρώτα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Λένε, μάλιστα, με νόημα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κανένα συναισθηματικό δέσιμο με όσους τον βρίζουν και τον λοιδορούν -με ό,τι αυτό σημαίνει-, αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα, που υποχωρούσε επειδή σκεφτόταν το κοινό τους παρελθόν.

Οταν θα προχωρήσει -εάν προχωρήσει- στη διαγραφή των στελεχών που τον αμφισβητούν δημόσια, θέλει να είναι μια αυτονόητη πράξη, που δεν θα βρει εμπόδια στη βάση του κόμματος, προσθέτουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιθυμεί, με λίγα λόγια, οι κινήσεις του να αποτελέσουν τη φυσική συνέπεια στις επιλογές και πράξεις των αντιπάλων του. Η αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρας Αυγέρη, που απάντησε στον Νίκο Φίλη, αλλά και η στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη, που δήλωσε ουσιαστικά ότι σε όποιον δεν αρέσει η νέα κατάσταση μπορεί να φύγει, δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να απαντά στις επιθέσεις των «συντρόφων» του.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναβολή του Συνεδρίου, καθώς, όπως λένε πολλοί, ο χρόνος δεν επαρκεί. Οπως είναι γνωστό, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. Οι εκλογές και στη συνέχεια οι εσωκομματικές διαδικασίες έθεσαν εκτός χρονοδιαγράμματος τον προσυνεδριακό διάλογο. Για να διεξαχθεί, λοιπόν, το Συνέδριο, θα πρέπει να υπάρξουν τα κείμενα πάνω στα οποία θα γίνουν οι συζητήσεις και να προχωρήσει και η εκλογή των νέων συνέδρων. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου θα είναι εμπλεκόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλα δείχνουν ότι το Συνέδριο θα πάει για το 2024. Μια τέτοια απόφαση προφανώς θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά, γιατί, αλλιώς, θα υπάρξουν πολλές και εκρηκτικές αντιδράσεις, αν και, όπως λένε πολλοί, έτσι κι αλλιώς είναι αναμενόμενες.'

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30/9