Όμηρος Τσάπαλος, εκπρ. υπ. Οικονομικών: Θα διανεμηθούν 2,1 δισ. ευρώ στους πολίτες εντός του 2024
"Δεν παίρνουμε κανένα μέτρο ελάφρυνσης και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών πίσω και απόδειξη είναι ο Προϋπολογισμός του 2024"
Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες υπάρχει μια αναφορά και στον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, δηλαδή του 2023, και σε ποιον βαθμό εκπληρώθηκαν οι στόχοι του. Συμπεραίνεται ότι καταφέραμε να επιτύχουμε τους στόχους του Προϋπολογισμού, καθώς καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πλεόνασμα που υπερβαίνει τις προσδοκίες μας και ανέρχεται στο 1,1%, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Και πρόσθεσε:
«Η οικονομία όχι μόνο άντεξε, αλλά ενίσχυσε και τους πολίτες με κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα η επέκταση του market pass μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Υπάρχουν πολλές φωνές γιατί δεν δίνουμε κάτι παραπάνω, για ποιον λόγο, αφού έχουμε παραπάνω πρωτογενές πλεόνασμα, δεν το δίνουμε στον κόσμο κ.λπ. Κοιτάξτε, όταν μιλάμε για οικονομία, πρέπει πάντοτε να είμαστε σοβαροί και μετρημένοι. Γιατί αν δεν είμαστε σοβαροί και μετρημένοι, θα το βρούμε μπροστά μας, όπως το βρήκαμε μπροστά μας στον καιρό των μνημονίων», σημείωσε.
«Αν δεν είχαμε κάνει μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση όλους αυτούς τους μήνες, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε τόσα χρήματα στους πολίτες για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, για τις πυρκαγιές στον Έβρο, για την κακοκαιρία ''Elias'' και ούτω καθεξής.
Να το πούμε όσο γίνεται πιο κατηγορηματικά, ό,τι είχαμε εξαγγείλει και από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης εφαρμόζονται κανονικά. Δεν παίρνουμε κανένα μέτρο ελάφρυνσης και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών πίσω και απόδειξη είναι ο Προϋπολογισμός του 2024.
Μιλάμε για μια ενίσχυση εισοδήματος μέσα στο 2024 γύρω στα 2,5 δισ. Θα δοθούν 2,1 δισ., τα 400 εκατ. έχουν ήδη δοθεί, και μιλάμε για αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.
Αναφέραμε επίσης ότι θα υπάρξουν αυξήσεις για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Των συντάξεων θα είναι της τάξεως του 3% με 3,1%. Θα δούμε αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος της τάξεως του 8% και φυσικά μέσα στο 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες πολύ νωρίτερα απ' ό,τι είχαμε πει και φυσικά ενεργοποιείται ξανά η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο».
Αναφερόμενος στους στόχους του Προϋπολογισμού, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «θα δίνεται έμφαση στις επενδύσεις. Το 2023 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 8,3%. Το 2024 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 12,1%».
Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι «έχει μειωθεί κατά 6,5 μονάδες μέσα σε 4-4,5 χρόνια και στοχεύουμε να το κατεβάσουμε και άλλο, κοντά στο 10,6% μέσα στο 2024.
Για να ενεργοποιηθούν οι τριετίες, ήταν προαπαιτούμενο να φτάσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Εμείς όμως ήρθαμε και με νόμο και λέμε ότι δεν θα περιμένουμε να φτάσει η ανεργία κάτω από 10%. Θα ενεργοποιήσουμε τις τριετίες νωρίτερα, όπως και θα το κάνουμε από 1η/1/2024.
Επομένως, αποσυνδέουμε το θέμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας με το θέμα των παγώματος των τριετιών. Ένα ακόμα στοιχείο πολύ σημαντικό, που δείχνει ότι ο πληθωρισμός αρχίζει και απομακρύνεται σταδιακά, είναι ότι έχουμε και βελτίωση στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Εκεί λοιπόν περίπου φέτος θα είναι στο 4%.
Όμως θα κατέβει πολύ το 2024, εκτιμάμε ότι θα πάει στο 2,4%, που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός σταδιακά μειώνεται. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, δείχνουν ότι είμαστε στην τρίτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον πληθωρισμό.
Ο κ. Τσάπαλος επισήμανε επίσης ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τον πληθωρισμό με κάποια μόνιμου χαρακτήρα μέτρα και τα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα δεν είναι το market pass, δεν είναι η επιδότηση στην αντλία. Αυτά είναι προσωρινά μέτρα, τα οποία σταδιακά απαγορεύονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνιμα μέτρα είναι οι αυξήσεις των μισθών, οι αυξήσεις των συντάξεων, των επιδομάτων, των αναπηρικών, του επιδόματος αλληλεγγύης και ούτω καθεξής, του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών.
Αν με ρωτάτε αν θα καλύψουν πλήρως τον πληθωρισμό, θα σας πω όχι, αλλά θα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην τσέπη μας το να δούμε επιτέλους αυξήσεις μόνιμες στα εισοδήματά μας, σχεδόν καθολικά για όλη την κοινωνία.
Οι στόχοι του 2024 είναι συγκεκριμένοι και σαφείς. Στηρίζουμε το εισόδημα με μόνιμες αυξήσεις σε όλους τους πολίτες καθολικά και με τους τρόπους που σας περιέγραψα. Αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή, έχουμε ήδη εξαγγείλει δέκα μέτρα αντιμετώπισης, τα οποία και θα νομοθετήσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα. Κορωνίδα, αν θέλετε, αυτών των μέτρων είναι η διασύνδεση των επιχειρήσεων με την ΑΑΔΕ και τις ταμειακές.
Υπάρχει μια σύγχυση εδώ στους πολίτες. Μιλούσαμε εξαρχής για τη διασύνδεση πρωτίστως των ταμειακών με την ΑΑΔΕ, αυτό ήταν το πρώτο βήμα, το οποίο και ολοκληρώθηκε.
Τώρα μιλάμε για το υπόλοιπο μισό της μεταρρύθμισης, που είναι ουσιαστικά η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές των επιχειρήσεων. Το ζήτημα ήταν και νομικό και τεχνικό. Υπήρξε ένα νομικό κενό, το οποίο το καλύψαμε, το ψηφίσαμε και τώρα ουσιαστικά βρισκόμαστε στην τεχνική προεργασία. Θα υπάρξει ουσιαστικά ένα μητρώο παρόχων, το οποίο ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο διάστημα και στη συνέχεια θα αρχίσει να λειτουργεί αυτή η μεταρρύθμιση από τις αρχές του 2024.
Όλα αυτά που σας περιέγραψα, όλα αυτά που καταφέραμε ως οικονομία και ως κοινωνία συνολικά, δεν έγιναν αυξάνοντας τους φόρους. Τα φορολογικά έσοδα που αυξήθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προέκυψαν από αύξηση φόρων, όπως θα περίμενε κανείς. Είναι μια λύση την οποία εμείς δεν τη θέλουμε και γι' αυτό κάθε φορά που ακούμε για αυξήσεις φόρους φόρων, εμείς λέμε το αντίθετο.
Όπως για παράδειγμα επειδή ακούστηκαν διάφορα σενάρια ότι θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. Δεν ισχύουν τέτοια σενάρια. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση μείωσης φόρων, εμείς είμαστε μια κυβέρνηση μειώσεων φόρων και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στη συνέχεια, κάθε φορά που υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο», είπε ο κ. Τσάπαλος.