Γεωργιάδης: Πάνω από 30.000 επικουρικές συντάξεις θα εκδοθούν μέχρι τέλος του έτους
Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το ξεπάγωμα των τριετιών
Νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται στη Βουλή όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η ρύθμιση θα επιτρέψει να εκδοθούν αυτόματα περίπου 30.000 επικουρικές συντάξεις μέχρι το τέλος του 2023. Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους που το «ξεπάγωμα» των τριετιών ήρθε 2 χρόνια νωρίτερα.
Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πορεία εκκαθάρισης των επικουρικών συντάξεων και τόνισε ότι γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη έκδοση των μισών και πλέον από όσες εκκρεμούν.
«Υπάρχει ένα νομικό ζήτημα στον υπολογισμό, το οποίο θα λύσουμε με νόμο. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε στην έκδοση περίπου 30.000 επικουρικών συντάξεων αμέσως.
Άρα, από τις 60.000 θα πάμε στις 30.000. Περίπου οι μισές από τις εκκρεμούσες σήμερα επικουρικές συντάξεις θα έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους μέχρι τέλος του χρόνου», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Άδωνις Γεωργιάδης για περικοπές συντάξεων λόγω μνημονίων
«Ο κυριότερος λόγος που φέραμε δυο χρόνια νωρίτερα το «ξεπάγωμα» των τριετιών, δηλαδή του επιδόματος προϋπηρεσίας, είναι ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε απολύτως ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα. Για εμένα, από όλα τα μέτρα που πήραμε την εποχή των μνημονίων, το πιο επώδυνο μέτρο και ίσως και το πιο ανήθικο ήταν η περικοπή των συντάξεων», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Και συνέχισε, λέγοντας πως «”χαλάσαμε” το ρυθμό της ζωής ανθρώπων που πια δεν μπορούσαν εύκολα να εργαστούν. Άρα, εκεί ήταν πολύ δύσκολο. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, ήταν αναπόφευκτο αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο.
Η κυβέρνησή μας έρχεται τώρα και δίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αύξηση στις συντάξεις μετά από πάρα πολλά χρόνια. Άρα, προσπαθούμε σιγά-σιγά στο μέτρο που μπορούμε, να το θεραπεύσουμε και δίνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επίδομα προσωπικής διαφοράς στους δικαιούχους για να μην αδικηθούν και αυτοί στο βαθμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου».
Παράλληλα εξήγησε το λόγο που δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στις προ-μνημονιακές περικοπές συντάξεων αναφέροντας ότι «οι κρατήσεις που έχουμε κάνει στους συνταξιούχους καλύπτουν ακριβώς τη μισή σύνταξη. Η άλλη μισή προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εάν ένας υπουργός Εργασίας ψηφίσει νόμο, ο κάθε συνταξιούχος να πάρει σύνταξη αναλόγως των κρατήσεων που πλήρωσε, αυτομάτως όλοι οι συνταξιούχοι θα χάνανε το 50%. Αυτό δεν το έχει καταλάβει ο πολύς κόσμος. Θα δώσουμε αύξηση στις συντάξεις, θα δώσουμε επίδομα προσωπικής διαφοράς και πιστεύω θα προχωρήσουμε το 2024 και σε αύξηση του βασικού μισθού».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Γι’ αυτό λέω ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα»
Όλοι έχουμε καταλάβει πια ότι η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο θέμα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, δίνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας.
«Είδατε τι έγινε με τη Γαλλία πριν από μια εβδομάδα, εκεί που ο Πρόεδρος Μακρόν κάλεσε όλα τα σούπερ μάρκετ διότι μείωσαν την περιεκτικότητα αφήνοντας ίδια τη συσκευασία. Εμείς τα λέγαμε αυτά στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια.
Εγώ τότε άλλαξα το νόμο και πλέον είναι υποχρεωμένα τα σούπερ μάρκετ να αναγράφουν με ταμπελάκια την τιμή ανά κιλό ή ανά μονάδα βάρους για να μην μπορούν να κοροϊδεύουν τον καταναλωτή μειώνοντας την περιεκτικότητα μιας συσκευασίας. Αυτό το ζει τώρα η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν έχει σημάνει εθνικό συναγερμό, γι’ αυτό λέω ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Το υπουργείο Ανάπτυξης και ο συνάδελφός μου κύριος Σκρέκας, λαμβάνει διάφορα μέτρα και πρόστιμα. Προχθές έβαλε πρόστιμο σε μια μεγάλη βιομηχανία για παράνομες αυξήσεις σε σχολικά είδη. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έπεσε πάρα πολύ στο 2,4% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έπεσε κάτω από διψήφιο νούμερο. Δηλαδή, δεν είναι ότι δεν γίνεται προσπάθεια», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.
Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι ακόμα δεν έχουμε ακούσει τις πολιτικές του απόψεις, λέγοντας ότι «όταν τις ακούσω, πολύ ευχαρίστως να τις σχολιάσουμε».