Εντός του πρώτου τριμήνου του 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης του βιομηχανικού συγκροτήματος του ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε απόψε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της εταιρείας Dimand, που υλοποιεί το πρότζεκτ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίασή του, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι «του χρόνου τέτοια εποχή», ήτοι το φθινόπωρο του 2024, να υπάρχει ενεργό εργοτάξιο, καθώς η μελετητική περίοδος και οι λεπτομέρειες γύρω από το έργο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν εννέα έως 12 μήνες. Ο κ. Ανδριόπουλος υπενθύμισε ότι η προσπάθεια για την απόκτηση του ακινήτου άρχισε ήδη από το 2019, αλλά «ακίνητα με τέτοια ιστορία έχουν και προσπάθεια απόκτησης» και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά της ΑΑΔΕ αλλά και του ΕΦΚΑ και άλλων υπηρεσιών, ώστε μεταξύ άλλων να αποπληρωθούν οι οφειλές των προηγούμενων ιδιοκτητών. «Μέσω αυτής της απόκτησης, το Δημόσιο ανέκτησε οφειλές ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

5989185
5989186
5989190
5989191
5989192
5989197

 

Δίπλα στο ΦΙΞ: Τον Ιούνιο του 2024 έτοιμο το «HUB 26»

Κατά τον κ.Ανδριόπουλο, τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται να είναι έτοιμο και το «Hub 26», το πρότζεκτ δημιουργίας του πρώτου βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου και κτηρίου γραφείων (ύψους επένδυσης άνω των 35 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Prodea), που η Dimand δημιουργεί απέναντι από το ΦΙΞ, «μέσω του οποίου αναμένουμε να φέρουμε στην περιοχή άλλους 2000 εργαζομένους».

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επένδυση για την ανάπλαση του ΦΙΞ αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και -πέραν των εργασιών ανακαίνισης διατηρητέων κτηρίων του συγκροτήματος, για τα οποία ο κ.Ανδριόπουλος είπε πως «όταν τα βλέπουμε σε τρία χρόνια θα είναι σαν να βλέπουμε μια παλιά φωτογραφία»- αναμένεται να περιλαμβάνει διάφορες άλλες χρήσεις. Μάλιστα πρόσθεσε ότι, σε έναν χώρο πρασίνου, η DIMAND πρόκειται να δημιουργήσει ένα βιώσιμο, αειφορικό σύμπλεγμα κτηρίων 50.000 τ.μ., από τα οποία τα 17.000 τ.μ. θα είναι των αποκατεστημένων διατηρητέων.

«Αν η Θεσσαλονίκη οραματιστεί σωστά στην ανάπτυξη της έκτασης της ΔΕΘ και γίνουν και τα υπόλοιπα που χρειάζεται να γίνουν, η πόλη έχει τέτοια ιστορία, που αν αξιοποιήσει το παρελθόν της, μπορεί να διπλασιάσει την οικονομία της» τόνισε ο CEO της Dimand, η οποία έχει ακόμα αγοράσει ακίνητο της πρώην βιομηχανίας Βαλκάν Εξπόρτ, στον 'Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί κέντρο logistics, άνω των 120.000 τετραγωνικών.

Μητσοτάκης: Το έργο θα απορροφήσει εκατοντάδες επενδύσεις

Στην εκδήλωση εκδήλωση για την παρουσίαση της ανάπλασης και αξιοποίησης των ιστορικών εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ στο παλιό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως; "Το έργο αυτό θα απορροφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια συνολικά σε επενδύσεις, μαζί με το εξαιρετικά οραματικό έργο του HUB 26, το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο. Θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μπορέσει να δώσει μία διέξοδο επαγγελματική αλλά και ένα νέο πνεύμονα πολιτισμού, ψυχαγωγίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης".

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει χώρους για επαγγελματικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κατοικίες και χώρους πολιτισμού, σε έκταση 23 στρεμμάτων. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2027.

Στη συνέχεια κ. Μητσοτάκης είπε: "Είναι πολλά αυτά τα οποία γίνονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, γιατί πρέπει επιτέλους να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να αναπνέει με έναν πνεύμονα. Έχει δύο πνεύμονες η Θεσσαλονίκη. Και ο δεύτερος πνεύμονας είναι η Δυτική Θεσσαλονίκη, την οποία στηρίζουμε με ένα πολυδύναμο σχέδιο συνολικών παρεμβάσεων σε εθνικό, περιφερειακό, αλλά και δημοτικό επίπεδο".

Για να κλείσει λέγοντας: "Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη την οποία οραματίζομαι, ως βουλευτής πια Α΄ Θεσσαλονίκης και όντας πια υπόλογος απέναντί σας"

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπυργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη απόψε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ανάπλασης και αξιοποίησης των ιστορικών εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ στο παλιό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη δυτική είσοδο της πόλης.

«Το έργο αυτό θα απορροφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια συνολικά σε επενδύσεις, μαζί με το εξαιρετικά οραματικό έργο του HUB 26, το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο. Θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μπορέσει να δώσει μία διέξοδο επαγγελματική αλλά και ένα νέο πνεύμονα πολιτισμού, ψυχαγωγίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης», σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός.

Το επενδυτικό σχέδιο για τον εμβληματικό χώρο, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος μεικτών χρήσεων. Θα υλοποιηθεί μέσω της διατήρησης και επαναχρήσης κτηρίων και της ανέγερσης νέων, δίχως να αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του πρώην εργοστασίου και της κληρονομιάς της πρώτης βιομηχανικής εποχής.

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει χώρους για επαγγελματικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κατοικίες και χώρους πολιτισμού, σε έκταση 23 στρεμμάτων. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2027.

«Νομίζω ότι αυτό το οποίο σήμερα παρουσιάζουμε αποδεικνύει τη σχέση των μεγάλων με τα μικρότερα. Τι εννοώ: εάν η χώρα δεν είχε καταφέρει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, εάν δεν είχε βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της, αν σήμερα δεν ήταν αναπτυξιακός πρωταγωνιστής στην Ευρώπη για να μπορεί να προσελκύει επενδύσεις, αν οι τράπεζες δεν είχαν εξυγιανθεί ώστε αντί να ασχολούνται με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων να μπορούν να στρέφουν την προσοχή τους στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, τίποτα από όλα αυτά τα οποία συζητούμε σήμερα δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολλές φορές βρίσκομαι αντιμέτωπος με μία απορία, την οποία θεωρώ σε ένα βαθμό δικαιολογημένη: “τι σχέση έχει”, με ρωτούν οι πολίτες, “η επενδυτική βαθμίδα, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των τραπεζών, τα μακροοικονομικά δεδομένα έτσι όπως παρουσιάζονται, οι ρυθμοί ανάπτυξης με τη δική μας καθημερινότητα”», επισήμανε ο Πρωθυπουργός. «Να, λοιπόν, πώς συνδέονται οι μεγάλες επιδόσεις της οικονομίας με την διαμόρφωση αυτού που αποκαλούμε επιχειρηματικό κλίμα», συνέχισε.

Αναφερόμενος στις προοπτικές και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι πολλά αυτά τα οποία γίνονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, γιατί πρέπει επιτέλους να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να αναπνέει με έναν πνεύμονα. Έχει δύο πνεύμονες η Θεσσαλονίκη. Και ο δεύτερος πνεύμονας είναι η Δυτική Θεσσαλονίκη, την οποία στηρίζουμε με ένα πολυδύναμο σχέδιο συνολικών παρεμβάσεων σε εθνικό, περιφερειακό, αλλά και δημοτικό επίπεδο».

«Το νέο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέραμε και ξεμπλέξαμε και με το καλό θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2024. Το στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, το οποίο ήδη προχωρά. Τη συνολική ανάπλαση -έργο κομβικής σημασίας το οποίο χαίρομαι που το έχει αγκαλιάσει η Περιφέρεια- όλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Την οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής του Καλοχωρίου. Το στρατόπεδο “Γκόνου”». Και πολλά έργα μικρότερα», σημείωσε ενδεικτικά.

«Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη την οποία οραματίζομαι, ως βουλευτής πια Α΄ Θεσσαλονίκης και όντας πια υπόλογος απέναντί σας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Έχω μιλήσει πολλές φορές για τη βαθιά μου πίστη στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες τις οποίες παρουσιάζει. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα μιας λαμπρής πορείας για τη Θεσσαλονίκη. Θα είμαστε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια και ευχόμαστε και ενθαρρύνουμε όλους τους ιδιώτες επενδυτές να δουν τις μεγάλες ευκαιρίες οι οποίες υπάρχουν σε αυτήν την όμορφη πόλη, να επενδύσουν περισσότερο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.