Η Αρκαδία έχει εδώ και δεκαετίες το θλιβερό προνόμιο της δραματικής μείωσης του πληθυσμού της και της ταυτόχρονης αύξησης του μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων της, σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, της έλλειψης επαρκών υποδομών και περιβάλλοντος φιλικού για την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων.

Την τετραετία που ολοκληρώνεται έγιναν στην περιφέρεια Πελοποννήσου σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της ανάκτησης του χαμένου εδάφους και της υλοποίησης μιας σειράς έργων, με προτεραιότητα την βελτίωση του οδικού της δικτύου.

Ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, στα τέσσερα αυτά χρόνια ο απολογισμός είναι σημαντικός, αφού :

1. Ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 100.000.000,00 € - έργα οδικά, αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων, επέκτασης νοσοκομειακών μονάδων και εκσυγχρονισμού κέντρων υγείας και άλλα - με χρηματοδότηση τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους.

2. Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας το πιο σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην χώρα, που εξυπηρετεί την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Κορινθία.

3. Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη των Δολιανών, ένα έργο ΕΣΠΑ με ιδιαίτερη σημασία για την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στην Κυνουρία.

4. Επιδοτήθηκαν με κονδύλια του ΕΣΠΑ και λειτουργούν δεκάδες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από ανέργους.

5. Εξασφαλίσθηκαν τα υψηλότερα στην χώρα κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και την Γορτυνία, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

Για την νέα Περιφερειακή περίοδο, οι πέντε κατά την άποψή μου, σημαντικότεροι και άμεσης προτεραιότητας στόχοι είναι :

1. Η κατασκευή της παράκαμψης Τεγέας και Άστρους ( για την οποία η μελέτη ολοκληρώνεται εντός του 2023 ) και στην συνέχεια η βελτίωση του δρόμου Άστρος – Λεωνίδιο, για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός σύγχρονου, ασφαλούς και γρήγορου οδικού άξονα στην τουριστική διαδρομή Τρίπολη – Άστρος – Λεωνίδιο.

2. Η ανάδειξη και αποκατάσταση του ιδιαίτερου πολιτιστικού / αρχαιολογικού αποθέματος σε Μεγαλόπολη, Άστρος, Καρύταινα, Τεγέα και αλλού.

3. Η διεθνής προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αρκαδίας στον τομέα της διατροφής, του θρησκευτικού τουρισμού, των αρχαιολογικών μνημείων, των μονοπατιών και του φυσικού κάλους της για την εξασφάλιση δωδεκάμηνης επισκεψιμότητας.

4. Η κατασκευή επιχειρηματικού / βιοτεχνικού πάρκου στην Μεγαλόπολη και η επέκταση της σχεδόν κορεσμένης ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, για την εκμετάλλευση των υψηλών κινήτρων εγκατάστασης επιχειρήσεων.

5. Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για την σαφή οριοθέτηση χρήσεων γης και την προστασία των δύο πνευμόνων της Πελοποννήσου, του Μαινάλου και του Πάρνωνα. Θα εξασφαλισθούν έτσι οι κατάλληλες συνθήκες για την εγκατάσταση ΑΠΕ και ήπιων μορφών ανάπτυξης παράλληλα με την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος του νομού.

Η πρόκληση για την επόμενη περιφερειακή αρχή είναι μεγάλη, με δεδομένη την ύπαρξη πολλών διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ 2021–2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και με έμφαση στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Αρκαδίας.

Τα πρώτα δείγματα από την εγκατάσταση φαρμακοβιομηχανιών στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης είναι ενθαρρυντικά και αποτελούν πρόδρομο για την προσέλκυση επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας υψηλής επιστημονικής κατάρτισης.

Προγραμματίζουμε οι παραπάνω στόχοι να υλοποιηθούν στην πρώτη διετία 2024 – 2025, με άμεσο αποτέλεσμα την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της Αρκαδίας και τη δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας για νέους Αρκάδες επιστήμονες.


Ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είναι αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι επίσης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας με τον Δημήτρη Πτωχό.