Ευρωεκλογές: Σε 7 περιφέρειες η μάχη βάσει της δομής των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ο ανώτατος αριθµός των υποψηφίων ανά κόμμα
Οδηγός για τις κάλπες του Ιουνίου – Πώς θα καταρτισθούν τα ψηφοδέλτια και ποιοι «γαλάζιοι» ακούγονται δυνατά για την... ευρωμάχη
Στις αρχές του χρόνου, και συγκεκριµένα εντός του Ιανουαρίου, θα θεσµοθετηθεί και επίσηµα το νέο σύστηµα για την εκλογή των εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο µέσω της υπερψήφισης των σχετικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο. Πέντε µήνες αργότερα θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές του 2024, που για πρώτη φορά θα θυµίζουν όσο ποτέ τις εθνικές κάλπες, δεδοµένου ότι οι υποψήφιοι των κοµµάτων θα κατανεµηθούν, προκειµένου να δώσουν τη µάχη του σταυρού, σε ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες και όχι µέσω µιας ενιαίας λίστας, σε µια ενιαία επικράτεια, όπως συνέβη στις δύο προηγούµενες αντίστοιχες αναµετρήσεις.
Ευρωεκλογές: Με βάση τη δοµή των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων ο διαχωρισµός των περιφερειών
Οπως αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά», ο διαχωρισµός των περιφερειών θα γίνει µε βάση τη δοµή των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων και έτσι ο αριθµός τους θα φτάσει τελικώς τις επτά (είχε εξεταστεί και το σενάριο να οριστούν πέντε).Σύµφωνα λοιπόν µε το σχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Εσωτερικών, µε την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου και φυσικά του Μεγάρου Μαξίµου, η ελληνική επικράτεια θα χωριστεί για τις εκλογές στις περιφέρειες της Αττικής, της Μακεδονίας-Θράκης, της Ηπείρου-∆υτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου-∆υτικής Ελλάδας-Ιονίων Νήσων, του Αιγαίου (Βόρειου και Νότιου) και της Κρήτης.
Πλέον, µένει να αποσαφηνιστεί ο ανώτατος αριθµός των υποψηφίων που θα έχουν στα ψηφοδέλτιά τους τα κόµµατα σε καθεµία από τις παραπάνω περιφέρειες, αλλά και την κατανοµή των εδρών σε αυτές, σε σύνολο 21 που δικαιούται να έχει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διαβάστε ακόμα: Κυβέρνηση ΝΔ: Πώς σχεδιάζεται η αντίδραση στον Κασσελάκη ενόψει ευρωεκλογών
Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης
Με τον τρόπο αυτόν στους κόλπους της ηγεσίας της κυβέρνησης θεωρούν αφενός ότι θα µπει ένα τέλος στην εκλογή των πιο... λαµπερών ή αναγνωρίσιµων προσώπων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, δεδοµένου του γεγονότος ότι ο ανταγωνισµός µεταξύ των υποψηφίων πραγµατοποιείτο σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της χώρας, και αφετέρου θα καταστεί εφικτή η κινητοποίηση ενός ακόµα µεγαλύτερου αριθµού ψηφοφόρων, καθώς, όπως γίνεται αντιληπτό, εκείνοι που θα προκριθούν για να ζητήσουν τον σταυρό προτίµησης σε µια τέτοια διευρυµένη περιφέρεια θα έχουν ισχυρές αναφορές σε αυτήν.«Είναι σαφές ότι η εµπλοκή του προσωπικού παράγοντα και της εντοπιότητας στην εξίσωση αυτή δηµιουργεί µια πιο ευνοϊκή συνθήκη για την προσέλευση στις κάλπες των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόµµατος, οι οποίοι παραδοσιακά και σε όλη την Ευρώπη είτε αντιµετωπίζουν µε χαλαρότητα τη διαδικασία των ευρωεκλογών είτε επιθυµούν µέσω της αποχής ή µ ι α ς διαφορετικής επιλογής να καταδείξουν τη δυσαρέσκειά τους για µια σειρά θεµάτων. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που εκτιµάται ότι ενισχύει τη συµµετοχή και σίγουρα είναι πιο δίκαιο από το προηγούµενο», τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αποτυπώνοντας το σκεπτικό των αποφάσεων.
Για την ιστορία, πάντως, και µόνο, αξίζει να σηµειωθεί πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από τις προωθούµενες διατάξεις βλέπουν ένα «πρελούδιο» για τη θέσπιση ανάλογων προβλέψεων και σε επίπεδο εθνικών εκλογών, αφού οι διευρυµένες εκλογικές περιφέρειες παραπέµπουν στο γερµανικό µοντέλο, που εδώ και καιρό αποτελεί αντικείµενο συζήτησης πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του πρωθυπουργικού στρατηγείου.
Πώς θα καταρτισθούν τα «γαλάζια» ευρωψηφοδέλτια
Με τις παραπάνω προϋποθέσεις και µε φόντο τη βεβαιότητα ότι από τους υπάρχοντες «γαλάζιους» ευρωβουλευτές µόνο οι τρεις θα συµπεριληφθούν εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., το πλέον πιθανό είναι ότι τόσο ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης όσο και ο Στέλιος Κυµπουρόπουλος θα πολιτευθούν στην Αττική, για την οποία θα ενδιαφερόταν και η Αννα Ασηµακοπούλου, η οποία πάντως έχει και την εναλλακτική της Ηπείρου-∆υτικής Μακεδονίας. Κατά τα άλλα, µεταξύ των ονοµάτων που όλο αυτό το διάστηµα παίζουν δυνατά για µία θέση στις λίστες της κυβερνώσας παράταξης για τις ευρωεκλογές συµπεριλαµβάνονται ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆ηµήτρης Τσιόδρας, ο Ολυµπιονίκης Πύρρος ∆ήµας, ο δηµοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, ο οικονοµικός σύµβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξ Πατέλης, ο γενικός γραµµατέας της Βουλής και εδώ και πολλά χρόνια εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Γιώργος Μυλωνάκης, ο πρώην υπουργός Κωστής Μουσουρούλης, που «γλυκοκοιτάζει» την περιφέρεια του Αιγαίου, ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κουµουτσάκος, το επιτελικό στέλεχος της επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίµου, Αριστοτελία Πελώνη, ο πρώην εκπρόσωπος της Ν.∆. Τάσος Γαϊτάνης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ στο κάδρο παραµένουν πάντα οι γιατρίνες Μίνα Γκάγκα και Ματίνα Παγώνη.
Διαβάστε ακόμα: Ευρωεκλογές: ''Ζεσταίνουν'' ξανά τις μηχανές μετά τη διατήρηση του σταυρού οι ''γαλάζιοι'' ευρωβουλευτές
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 7/10/2023