Μεταναστευτικό: Σε εγρήγορση η κυβέρνηση - Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανέβασαν το επίπεδο επιφυλακής στα σύνορα
Σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι να προχωρήσει και να έχει ψηφιστεί μέχρι την άνοιξη η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής
Με ρεαλισμό και μετρημένη ανησυχία παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πάρει εξαρχής καθαρή θέση κατά της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς και υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Τα υπουργεία πρώτης γραμμής είναι βέβαια αυτά των Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας, αλλά και το Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μεγάλο εν εξελίξει έργο στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), που θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο στην υλοποίηση και πολυδάπανο έργο, που ωστόσο δεν έχει βγει από το τραπέζι των συζητήσεων, ενώ εξετάζεται και το εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, στο οποίο θα πηγαίνει το ισραηλινό αέριο και από εκεί θα μεταφέρεται στην Ελλάδα. Ολος αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει υψηλή συμβολική, γεωπολιτική και εμπορική αξία για τη χώρα μας και ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να καθυστερήσει ή να «παγώσει» προσωρινά λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι να προχωρήσει και να έχει ψηφιστεί μέχρι την άνοιξη η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, για την οποία υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία. Είναι σημαντικό ότι οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μια χώρα της Ε.Ε. και επιτρέπουν μεταξύ άλλων την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης. Σημαντική είναι η πρόβλεψη σε περίπτωση μιας κρίσης στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό (ανάλογης, για παράδειγμα, με εκείνην του 2015) για αυξημένη ροή ευρωπαϊκών πόρων και υποχρεωτική αλληλεγγύη, με μετεγκαταστάσεις δηλαδή όσων δικαιούνται άσυλο αναλογικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί η ανάληψη διπλωματικής δράσης και διεθνών πρωτοβουλιών από την Ελλάδα, την κοντινότερη χώρα στο Ισραήλ μέλος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει προτείνει επισήμως ένα πλάνο τεσσάρων σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας. Ειδικότερα, πρότεινε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς επίσης την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»
Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο στην υλοποίηση και πολυδάπανο έργο, που ωστόσο δεν έχει βγει από το τραπέζι των συζητήσεων, ενώ εξετάζεται και το εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, στο οποίο θα πηγαίνει το ισραηλινό αέριο και από εκεί θα μεταφέρεται στην Ελλάδα. Ολος αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει υψηλή συμβολική, γεωπολιτική και εμπορική αξία για τη χώρα μας και ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να καθυστερήσει ή να «παγώσει» προσωρινά λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης το Μεταναστευτικό
Η απειλή του Μεταναστευτικού είναι φυσικά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ζητήσει από όλους τους συναρμόδιους φορείς και Αρχές να είναι σε διαρκή εγρήγορση και επιφυλακή σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας και σε όλα τα διεθνή φόρα. «Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την περασμένη Τετάρτη.Σημαντική πρόοδος στη μείωση των ροών διά ξηράς στον Εβρο
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με ικανοποίηση πως στο μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των ροών διά ξηράς στον Εβρο και αυτό σχετίζεται άμεσα και με τη συνεργασία που υπάρχει πλέον με την Τουρκία στο θέμα αυτό, μετά και τις δύο συναντήσεις των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν σε Βίλνιους και Νέα Υόρκη. Μάλιστα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αγκυρα στις 23 Οκτωβρίου και να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά. Πρόοδος έχει σημειωθεί και στον έλεγχο των ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, κάτι στο οποίο συν τοις άλλοις βοήθησε και η λήξη ουσιαστικά της τουριστικής περιόδου και η «απελευθέρωση» έτσι του Λιμενικού Σώματος από άλλα καθήκοντα.Σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι να προχωρήσει και να έχει ψηφιστεί μέχρι την άνοιξη η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, για την οποία υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία. Είναι σημαντικό ότι οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μια χώρα της Ε.Ε. και επιτρέπουν μεταξύ άλλων την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης. Σημαντική είναι η πρόβλεψη σε περίπτωση μιας κρίσης στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό (ανάλογης, για παράδειγμα, με εκείνην του 2015) για αυξημένη ροή ευρωπαϊκών πόρων και υποχρεωτική αλληλεγγύη, με μετεγκαταστάσεις δηλαδή όσων δικαιούνται άσυλο αναλογικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο επαναπατρισμός των Ελλήνων από το Ισραήλ
Την ίδια ώρα, ο επαναπατρισμός κατ’ αρχάς όλων των Ελλήνων που επισκέπτονταν το Ισραήλ -που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί- και έπειτα των Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στη χώρα και επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας είναι πάντοτε ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Μετά το ΚΥΣΕΑ, στη σχετική ανακοίνωση σημειώθηκε μάλιστα ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί η ανάληψη διπλωματικής δράσης και διεθνών πρωτοβουλιών από την Ελλάδα, την κοντινότερη χώρα στο Ισραήλ μέλος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει προτείνει επισήμως ένα πλάνο τεσσάρων σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας. Ειδικότερα, πρότεινε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς επίσης την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»