Χαρακόπουλος στη Ν. Υόρκη: Στον ΟΗΕ για Αγία Σοφία και χριστιανούς Μέσης Ανατολής (Εικόνες)
Στον ΟΗΕ για Αγία Σοφία και χριστιανούς Μέσης Ανατολής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
O Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με την Διευθύντρια της Συμμαχία Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών κ. Νιχάλ Σάαντ, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως: «η προστασία των πολιτισμικών μνημείων και ιδιαίτερα των θρησκευτικών είναι καθήκον της ανθρωπότητας όχι μόνο έναντι της ιστορίας αλλά κυρίως για το μέλλον της. Η βεβήλωση, η αλλαγή χρήσης και, βεβαίως, η καταστροφή τους, είναι πρακτικές απόλυτα καταδικαστέες, για τις οποίες απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός και έμπρακτη καταδίκη, ώστε να σταματήσουν. Δυστυχώς, εκτός από την Τουρκία με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη η χριστιανική πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομικά βρίσκεται εν κινδύνω και σε αλλά μέρη, όπως το Κοσσυφοπέδιο, η κατεχόμενη Κύπρος, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και βεβαίως, η Μέση Ανατολή.
Η UNAOC αποτελεί διεθνή πρωτοβουλία του ΟΗΕ που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επίλυση των πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών μεταξύ Δύσης και Μουσουλμανικού Κόσμου. Πρωτοβουλία που επιχειρεί να τονώσει τη διεθνή δράση κατά του εξτρεμισμού μέσω της εδραίωσης του διεθνούς διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου.
Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Ioan Vulpescu από τη Ρουμανία, Πανίκος Λεωνίδου από την Κύπρο, και Radomir Tcholakov από τη Βουλγαρία, καθώς κι ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.
Η UNAOC αποτελεί διεθνή πρωτοβουλία του ΟΗΕ που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επίλυση των πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών μεταξύ Δύσης και Μουσουλμανικού Κόσμου. Πρωτοβουλία που επιχειρεί να τονώσει τη διεθνή δράση κατά του εξτρεμισμού μέσω της εδραίωσης του διεθνούς διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου.
Θρησκευτικός εξτρεμισμός
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι «εξέθεσα την αγωνία μας για το μέλλον των χριστιανών στη Μέση Ανατολή στη σκιά και των τελευταίων τραγικών γεγονότων στο Ισραήλ. Ένας από τους κεντρικούς άξονες της δράσης μας είναι η αντιμετώπιση φαινομένων μισαλλοδοξίας, θρησκευτικού εξτρεμισμού και αμοιβαίας καχυποψίας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε διεθνές συνέδριο στη Βηρυτό, το 2018, για την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή, ενώ επιδιώκουμε στενότερη συνεργασία με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, αλλά και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Στην κατεύθυνση αυτή, επίσης, θεωρούμε ότι συμβάλαμε θετικά στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Διαθρησκειακό Διάλογο που συγκάλεσε η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) τον Ιούνιο στο Μαρακές».Συνάντηση με OPAC για Χριστιανούς Μ. Ανατολής
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη είχε συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο της Ορθόδοξης Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (OPAC), κ. Ανδρέα Βενιόπουλο, μια οργάνωση με την οποία η ΔΣΟ έχει συνεργασία στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.Στον Άγιο Νικόλαο, στο "σημείο μηδέν" της Νέας Υόρκης
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, πριν την αναχώρησή της από τις ΗΠΑ εκκλησιάστηκε στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης, που ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε 21 χρόνια μετά από την καταστροφή που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Ioan Vulpescu από τη Ρουμανία, Πανίκος Λεωνίδου από την Κύπρο, και Radomir Tcholakov από τη Βουλγαρία, καθώς κι ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.