ΣΥΡΙΖΑ: "Εμφύλιος" στο κόμμα και προαναγγελία διάσπασης από Τσακαλώτο - Σκληρή κόντρα Σκουρλέτη με Κασσελάκη και Πολάκη με Ξανθό
Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε η χθεσινή ατμόσφαιρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ανάμεσα σε όλες τις τάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξαν σφοδρές αντιπαραθέσεις
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κέρδισε χθες στην Πολιτική Γραμματεία την ψηφοφορία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024 με 20 ψήφους έναντι 10 «κατά» και 8 λευκά, πέρασε στην πραγματικότητα το πιο δύσκολο τεστ σε εσωκομματικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε τρία κομμάτια ο ΣΥΡΙΖΑ
Γιατί η διαφορά ανάμεσα στις θετικές ψήφους και στα λευκά και τα «κατά» μπορεί να μην είναι μεγάλη, όσοι όμως γνωρίζουν τους συσχετισμούς στην Πολιτική Γραμματεία μιλούν για ένα πραγματικό επίτευγμα. Φυσικά το συμπέρασμα που προκύπτει από την όλη διαδικασία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι χωρισμένος στα τρία κομμάτια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λευκό ψήφισαν οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Βλαχάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Μπίστης, Διονύσης Τεμπονέρας και Θεανώ Φωτίου, ενώ «κατά» τα μέλη της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Υπέρ» ψήφισαν η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου, που είχαν ψηφίσει «λευκό» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Στέφανος Τζουμάκας, που έκαναν κριτικές τοποθετήσεις κατά τη συνεδρίαση, ενώ δεν ψήφισε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι σήμερα θα παντρευτεί τον σύντροφό του Τάιλερ στη Νέα Υόρκη. Οι παρευρισκόμενοι του ευχήθηκαν κάθε καλό και μετά άρχισε το σκληρό ροκ.
Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό αντάρτικο στον Κασσελάκη από την εσωκομματική αντιπολίτευση - "Η ενότητα διέρχεται κρίση"
Τα πιο ακραία επεισόδια στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Το πιο ακραίο επεισόδιο έγινε μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Ανδρέα Ξανθού για το θέμα των εμβολίων. «Κι εμείς τον Τσιόδρα θα βάζαμε», είπε με ειρωνεία ο Παύλος Πολάκης, επαναλαμβάνοντας μία φράση που είχε πει στο παρελθόν ο Ανδρέας Ξανθός, πυροδοτώντας την έκρηξη του πρώην υπουργού Υγείας.
Ο Νίκος Παππάς δέχθηκε την επίθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, όταν ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ. «Να ξαναδιαβάσει το κεφάλαιο», του φώναξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έδειξε από την αρχή ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην «Ομπρέλα», ακόμα και χωροταξικά.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε μία πρόταση με τρία στοιχεία που αφορούσαν τα εργασιακά, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την καταδίκη των στελεχών που στήριξαν συντηρητικούς υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δεκτές τις δύο προτάσεις (τα εργατικά και τα θέματα της αυτοδιοίκησης), ενώ δεν αποδέχθηκε την καταδίκη των στελεχών που στήριξαν συντηρητικούς υποψηφίους. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο παρενέβη και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία τέτοια απόφαση από την Π.Γ. Ο πρώην εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε η πρότασή του να περάσει πακέτο, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό. Πολλοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι αυτό έκρινε και τη στάση των στελεχών που βρίσκονται δίπλα στην Εφη Αχτσιόγλου και τα οποία ψήφισαν λευκό.Την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Εν τω μεταξύ, την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν στην ομιλία του ανέφερε ότι «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας».Και πρόσθεσε: «Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».
Εμπόλεμη ζώνη
Η χθεσινή ατμόσφαιρα στην Πολιτική Γραμματεία θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, καθώς ανάμεσα σε όλες τις τάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξαν σφοδρές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, υπονοούμενα και τελεσίγραφα για την επόμενη μέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά της «Ομπρέλας» εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός». Σε αυτό το σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να τον διακόψει, με τον Πάνο Σκουρλέτη να του απαντά ότι δεν μπορεί να τον διακόψει.
Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κράτησαν πιο... θεσμική στάση. Η βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών αναφέρθηκε στην ομιλία της σε τέσσερα σημεία: α) Στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πώς ερμηνεύεται το αποτέλεσμα, β) στην ομιλία του νέου προέδρου στον ΣΕΒ, κάνοντας σφοδρή κριτική, γ) στην ενότητα και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και δ) στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Αναφερόμενη στην ομιλία του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι αλλοιώνει τον πυρήνα της μισθωτής εργασίας.
Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, απαντώντας στα στελέχη που έκαναν κριτική, τόνισε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μη συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε. Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν -κατ’ ελάχιστο- βιαστικές και άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση, να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στην ομιλία εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας: «Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους».
Τα προεόρτια από την "Ομπρέλα"
Με ένα κείμενο-μανιφέστο, τα στελέχη της «Ομπρέλας» έδειξαν πολύ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης τις προθέσεις τους, καθώς επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, για όλα τα θέματα.
Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η Αννέτα Καββαδία, η Έφη Καλαμαρά, η Κατερίνα Κνήτου, ο Πάνος Λάμπρου, η Χάρις Ματσούκα, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης, στο κείμενό τους ανέφεραν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξέθεσε προσωπικές απόψεις του για τα stock options, που αποτελούν θέσεις του Κ. Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Και ακόμη ότι η ομιλία του νέου προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως αυτές για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας.
«Επιπλέον, είναι αδιανόητο ένα αριστερό κόμμα να μη στηρίζει την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογικής πολιτικής, να μην κατανοεί τον σημερινό πληθωρισμό, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, ως φαινόμενο κυρίως από τη μεριά των κερδών και να μην επιμένει στη φορολόγηση των υπερκερδών», σημειώνεται στο κείμενο.
Ακόμα ανέφεραν ότι ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να απειλήσει δημόσια όσους βουλευτές και άλλους «υπονομεύουν», κατά τη γνώμη του, «την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι δεν θα έχουν θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Και αυτό σε αντίθεση με το άρθρο 39 του Καταστατικού του κόμματος, όπου σαφώς ορίζεται ο τρόπος επιλογής των υποψήφιων βουλευτών, καταλήγουν.
Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Κατά μέτωπο επίθεση της "Ομπρέλας" στον Στέφανο Κασσελάκη - Τον κατηγορεί για νεοφιλελεύθερες θέσεις και αντικαταστατική συμπεριφορά
Η "συγγνώμη" Τζανακόπουλου
Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ομιλία του ζήτησε... συγγνώμη από τον Παναγιώτη Ρήγα, λέγοντας ότι ήταν λάθος το επεισόδιο που συνέβη το βράδυ των εκλογών. Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τού απάντησε ότι δείχνει γενναιότητα το ότι ζητά συγγνώμη και ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να μη συνεχίσει την πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του. Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσαν χθες ότι υπήρξε... επεισόδιο ανάμεσα στον βουλευτή Μεσσηνίας και τον Παύλο Πολάκη.
Τα τροxιοδεικτικά πυρά πριν από τη συνεδρίαση
Στο βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τα «συντροφικά μαχαιρώματα» διεξήχθη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος... ξαναχτύπησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, δίνοντας το στίγμα των αντιφάσεων που επικρατούν στην Κουμουνδούρου, όπου συγκρούονται εντέλει δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο κ. Τεμπονέρας έκανε λόγο για «κρίση ταυτότητας που ταλανίζει το κόμμα», εκτιμώντας πως στο συνέδριο θα πρέπει να καλυφθούν πολλά ζητήματα, ενώ παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμπόρευσής του με το ΠΑΣΟΚ, καθώς αναπτύσσεται μια σχετική φημολογία γύρω από το όνομά του.
«Ούτε παζαρεύω τις αξίες και τις αρχές μου ούτε έρχομαι σε καμία απευθείας συναλλαγή. Παλεύουμε για αξίες, οράματα και ιδανικά της Αριστεράς. Εκεί τοποθετώ πολιτικά τον εαυτό μου, άρα -υπό την έννοια αυτή- τέτοιο ενδεχόμενο, όχι, δεν υπάρχει κανένα απολύτως», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Περί συμπράξεων
Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Σπίρτζης συνεχίζει τη ρητορική περί κοινής καθόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, εκτιμώντας ότι το κάθε κόμμα μόνο του δεν έχει καμία τύχη απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Στα πιο τρελά όνειρα και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση δεν διεκδικούν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής στο Open, επιμένοντας μάλιστα ότι μια συνεργασία των δύο κομμάτων είναι εφικτή, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και από τους δύο πολιτικούς χώρους το επόμενο διάστημα.
«Μπορείς να βρεις χιλιάδες δηλώσεις στελεχών και των δύο κομμάτων, για να πεις ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η συνεργασία. Το θέμα είναι αν τα δύο κόμματα αυτά, συγκροτημένα, αποφασίσουν στα όργανά τους, δημοκρατικά, να έχουν μια συμπόρευση. Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα υπερβούν τα δύο κόμματα. Το λέω, γιατί δεν υπάρχουν πολιτικά κενά», κατέληξε ο ίδιος.
Στον Χρήστο Σπίρτζη απάντησε ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι η άποψη που εκφράζει υπονομεύει τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. «Δεν είναι ανάγκη να πεις στον άλλον θα σου παίρνω στελέχη, θα μου παίρνεις στελέχη, θα γίνουμε ένα, πάμε να κάνουμε ένα συνέδριο όλοι μαζί, για να συνεργαστείς. Συμμαχίες χρειάζονται στη βάση προγραμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κάλυψε την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ως γνωστόν βρίσκεται στις ΗΠΑ.
«Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτεραιότητες, προφανώς άπτονται και προσωπικών θεμάτων που πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη ευαισθησία, ακόμα και για τους προέδρους των κομμάτων. Δεν πιστεύω δηλαδή πως υπάρχει μια έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης», σημείωσε στην ΕΡΤ ο κ. Βούτσης. «Δεν μπορεί να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ», ξεκαθάρισε τέλος ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αθήνα, δήλωσε: «Η επιτυχία και η νίκη είναι του κυρίου Δούκα, εγώ τον ψήφισα στον β' γύρο και προσπάθησα να πείσω και άλλους, αποτελεί χαρά για κάθε προοδευτικό δημότη στην Αθήνα, καθώς έφυγε μια αποτυχημένη διοίκηση».