Πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Κούλογλου: “Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα” - ''Δεν την παραδίδω'''
Ο Στέλιος Κούλογλου γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ευρωομάδα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλεί να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα «στερείται σοβαρότητας» και για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, «η κατάσταση είναι ανυπόφορη».
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να καλέσει τον Στέλιο Κούλογλου να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα, μετά την παραίτησή του.
«Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε», διαμηνύουν άτυπα στον Στέλιο Κούλογλου, στελέχη της Κουμουνδούρου.
Μετέπειτα, ο Στέλιος Koύλογλου, μιλώντας ''Στο Κόκκινο'', τόνισε ότι δεν παραδίδει την έδρα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανακατέβει υποψήφιος στις Ευρωεκλογές ''αν υπάρχει κάτι που να τον εκφράζει''.
Είπε ότι τώρα δεν βρίσκεται σε συζήτηση με άλλο κόμμα ή άλλα πρόσωπα.
Στέλιος Κούλογλου: Αναλυτικά η επιστολή του
Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΑξιότιμε κ. Κασσελάκη
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.
Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.
Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».
Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.
Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.
Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.
Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.
Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.
Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:
«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».
Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.
Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό.
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα; κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend
Φυσικά δεν ευθύνεστε για την κρίση του κόμματος που παραλάβατε, οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι έχουν ασφαλώς περισσότερες ευθύνες. Αλλά η έλλειψη πολιτικής που προανέφερα καθώς και η διατύπωση θέσεων -χωρίς μάλιστα καμία εσωκομματική συζήτηση- που υπονοούν μια κρυφή ατζέντα, πολλαπλασιάζουν τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην πλήρη ηγεμονία της ΝΔ.
Επιπλέον οι επιθέσεις και οι απειλές για διαγραφή, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ, η με το “έτσι θέλω” ανακοίνωση της διαγραφής Τζουμάκα χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, που δεν έχει σχέση ούτε με σχέσεις συνεργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, όχι σε κόμμα με στόχους και ιδανικά. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στη μονομερή πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, επίσης μακριά από την παραδοσιακή πολιτική του. Παρότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, η κατάσταση είναι λυπηρή.
Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στέλιος Κούλογλου: Δεν με ενδιαφέρει η εξουσία
«Έχω ντοκιμαντέρ στα σκαριά, έχω να γράψω και βιβλία, δεν έχω καμία διάθεση να αντέξω πράγματα που με ξεπερνούν. Δεν με ενδιαφέρει η εξουσία», ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο OPEN.«Η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την κρίση, διότι δεν έλεγε την αλήθεια στον Τσίπρα», πρόσθεσε ο Στέλιος Κούλογλου.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να είναι υποψήφιος, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ «και σίγουρα όχι με οποιοδήποτε άλλο».
Νίκος Φίλης: Θα θέσω θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα
Απογοητευμένος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, και την κακή πορεία του κόμματος, εμφανίστηκε ο Νίκος Φίλης.
Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε πως η προσδοκία που είχε ο κόσμος από μια νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει τη φθορά, δεν επιβεβαιώθηκε, όπως σε άλλες περιπτώσεις, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%. Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε», είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
*Διαβάστε εδώ: Δημήτρης Βίτσας: Η χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε - Δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα
Νίκος Φίλης: Υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία
«Υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία», επισήμανε ο Νίκος Φίλης.Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις απόψεις που έχει γράψει στον Εθνικό Κήρυκα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού.
«Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ», πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.
Παραδέχθηκε πως δεν «γνωρίζαμε όσα αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών για τον Στέφανο Κασσελάκη».
Τόνισε πως με τα όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ένα αριστερό κόμμα, καθώς τίθεται ζήτημα τι εκπροσωπεί.
Επιπλέον, καταδίκασε τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από το κόμμα.
«Σε ό,τι με αφορά, θα θέσω θέμα των όσων λέει ο κ. Κασσελάκης. Είναι έξω από τη λειτουργία του κόμματος», ανακοίνωσε ο Νίκος Φίλης και έκανε λόγο για θέμα δημοκρατικής τάξης.
Όπως εξήγησε, δεν θα θέσει ευθέως ζήτημα Κασσελάκη, αλλά θέμα λειτουργίας.
Με όσα λέει ο Κασσελάκης, δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αριστεράς, υπογράμμισε.
Δημήτρης Βίτσας: Η χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε
Ως «τη χειρότερη ίσως στιγμή» του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε, το 2000, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Βίτσας την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο μια να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση», αν και σημείωσε ότι «διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου ή συνεδρίασης κομματικού οργάνου δεν έχουν συμβεί».
Δημήτρης Βίτσας: Δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα
Για την προσωπική του θέση και τις επόμενες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα, δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις, θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο».Όπως εκτίμησε, «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».
Τέλος, για την υπόθεση του Στέφανου Τζουμάκα, ο Δημήτρης Βίτσας παρατήρησε ότι «θα έπρεπε να ακολουθηθεί κανονικότατα το καταστατικό. Ειδικά για τον Τζουμάκα αυτή την απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι. Βλέπω ότι δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα».
Αρβανίτης: Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα
Την παραδοχή ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα, έχει κρίση, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Αρβανίτης στον απόηχο της αποχώρησης του Στέλιου Κούλογλου.Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, ο Κώστας Αρβανίτης είπε πως χρειάζεται η σοβαρότητα της ηγεσίας και η ευθύνη της ηγεσίας. Δεν χρειάζονται βιατικές κινήσεις, πρόσθεσε. Έκανε λόγο για δυσαναπλήρωτο κενό του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Κασσελάκης, αρέσει δεν αρέσει, έχει πάρει ψήφους από 75.000 ανθρώπους, οφείλουμε να δώσουμε χρόνο, τα θέματα της οικογένειας λύνονται εντός, διαμήνυσε.
Ξανθός: Ο Κασσελάκης είναι εκτός πραγματικότητας - Ανοικτή η διάσπαση
Σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.«Βρίσκεται εντελώς εκτός πραγματικότητας» είπε για τον κ. Κασσελάκη ο κ. Ξανθός, μιλώντας στον TEAM FM 102, καταλογίζοντας στον νεαρό αρχηγό «μεθοδική προσπάθεια αλλαγής φυσιογνωμίας για να αποαριστεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είπε, «δεν μιλάμε πλέον για Αριστερά, αλλά για ένα θολό κέντρο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε κυβερνώσα, ούτε Αριστερά με τη φυσιογνωμία που οικοδομείται αυτή την περίοδο» σημείωσε.
Ταυτόχρονα, επισήμανε τον κίνδυνο πως μετά από το «στάδιο της αποαριστεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει ένα νέο στάδιο… αποτσιπροποίησης: Αυτοί που είναι σήμερα γύρω από τον νέο πρόεδρο, θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποδομούν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και τις επιλογές του».
Ο Ανδρέας Ξανθός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης, λέγοντας ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά!» και εξήγησε γιατί τοποθετείται έτσι, επικαλούμενος την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας: «Συμμετείχα σε μία απογοητευτική πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία ο νέος πρόεδρος δεν ήταν με φυσικό τρόπο παρών. Αυτό ήταν πολιτικό πρόβλημα κατά την άποψή μου. Δεν γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του ανώτερου πολιτικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται με τηλεδιάσκεψη και χωρίς τη ζωντανή παρουσία του προέδρου. Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση δεν προέκυψαν εχέγγυα ενότητας στην πράξη και δείγματα συνεννόησης, κινήσεις και προσπάθεια εξωστρέφειας για φυγή προς τα εμπρός».
Οριοθετώντας τις σχέσεις με τον κ. Κασσελάκη τόνισε: «Δεν είναι απλώς ότι υπάρχει μία διαφωνία με τον νέο αρχηγό. Θεωρώ ότι έχουμε πλέον ένα νέο πλαίσιο στο οποίο έχει βάλει καταλυτικά τη σφραγίδα του ο νέος αρχηγός, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο εντελώς εκτός πραγματικότητας! Δεν ήταν ποτέ οργανικό στοιχείο ούτε καν της ελληνικής πολιτικής ζωής, φυσικά ποτέ δεν είχε συνάφεια και οργανική σχέση με την Αριστερά στη χώρα μας. Πιστεύω ότι και οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές ενισχύουν την ανησυχία και την απογοήτευση των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν όχι αναδιοργάνωση και ανανέωση, όπως φημολογείται κι όπως προσπαθούν να περάσουν στα μέσα ενημέρωσης, αλλά κατά την άποψή μου μία σοβαρή μετάλλαξη ενός ιστορικού κόμματος της Αριστεράς της χώρας μας, το οποίο μέσα από μία δύσκολη διαδρομή με νίκες και ήττες, με οπισθοχωρήσεις, με προβλήματα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να κυβερνήσει τη χώρα. Και μάλιστα να βγάλει τη χώρα από την πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση της Μεταπολίτευσης, που ήταν η μνημονιακή περιπέτεια».