ΣΥΡΙΖΑ: “Με το όπλο παρά πόδα” προεδρικοί και διαφωνούντες ενόψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου
Αύριο η έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, στον απόηχο των διαγραφών Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη
Σε κλίμα ακραίας πόλωσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 16:30 η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η συνεδρίαση, που θα γίνει παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, γίνεται στον απόηχο του «εμφυλίου» που επικρατεί στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την απόφαση του νέου προέδρου να παραπέμψει σε διαγραφή ιστορικά στελέχη.
Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά πρωτοκλασσάτα στελέχη να παίρνουν θέση και να ζητούν ακόμα και την επίσπευση του έκτακτου συνεδρίου.
Την ίδια ώρα, από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι δεν υπάρχει εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας παράλληλα την πόρτα της εξόδου σε συγκεκριμένα στελέχη και κατηγορώντας τους μάλιστα ότι ήδη έχουν ετοιμάσει νέο κόμμα.
Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ζητούν όλα και περισσότερα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στην εσωκομματική ένταση. Στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μία έντονη φημολογία για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, με τον ίδιο όμως να μην έχει δώσει έως τώρα το παραμικρό δείγμα ότι επιθυμεί να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο.
Νέα "πυρά" από Βίτσα και Φίλη
Ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε και πάλι ότι δεν τον εκφράζει η σημερινή ηγεσία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν κάποιες ελπίδες να το σώσουμε». Ο Δημήτρης Βίτσας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει καμία διάθεση να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε με νόημα πως δεν είναι δεδομένη η διαγραφή του από την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Ο Νίκος Φίλης, από την πλευρά του, εκτόξευσε νέες «ρουκέτες» κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Το σχέδιο που εκτυλίσσεται εκ μέρους του Κασσελάκη είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε Δημοκρατικό Κόμμα Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι κόμμα της Αριστεράς, θα αφήσει ένα πολιτικό κενό, θα σπρώξει ψηφοφόρους προς το ΚΚΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά, θέλοντας να δείξει ότι οι πολιτικές του νέου προέδρου δεν συνάδουν με την Αριστερά.
Η παρέμβαση Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου και οι 117 της Κρήτης
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτική, καθώς μέρα με τη μέρα πυκνώνουν τα εσωκομματικά «πυρά».
Να σταματήσει ο κατήφορος ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης παίρνοντας αποστάσεις και από τις διαγραφές Κασσελάκη αλλά και από τις απόψεις της «Ομπρέλας». «Oι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων» σημειώνουν.
Τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν σε κείμενό τους και 117 μέλη και φίλοι του κόμματος από την Κρήτη, ανάμεσά του ο Γιώργος Σταθάκης και ο Ανδρέας Ξανθός. «Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει με έπαρση ότι μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, χωρίς όμως να είναι ορατές οι διαχωριστικές γραμμές» σημειώνουν.
Ζητούν παραίτηση Κασσελάκη
Την ίδια ώρα, τα «βέλη» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαπολύσει Θοδωρής Δρίτσας, Τάκης Κατσαρός και Γιάννης Δραγασάκης.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη δημοκρατική διέξοδο στο διαγραφόμενο αδιέξοδο, από το να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης το κακό που ήδη έχει κάνει με τις επιλογές του και τα προσωπικά σχέδιά του και να πάρει τη γενναία απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, όπως το θέλει», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας.
«Άνοδος της ασημαντότητας που ψάχνει με κάθε τρόπο να επιβεβαιωθεί καταφερόμενος εναντίον σημαντικών στελεχών (…). Η μόνη λύση στο αδιέξοδο είναι να διευκολύνει και να υποβάλλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την παραίτησή του» δήλωσε ο Τάκης Κατσαρός.
«Την ανάγκη αλλαγής κλίματος και δημόσιας εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης. «Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος» σημείωσε.
Το "στρατόπεδο" Κασσελάκη
«Η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό. Ο "εμφύλιος πόλεμος" έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει "εμφύλιος". Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατικές και επιζήμιες για τον χώρο της Αριστεράς», αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου σχετικά με τις καταιγιστικές εσωκομματικές εξελίξεις.
Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαγραφές στελεχών του κόμματος, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. «Σε οποιοδήποτε κόμμα του κόσμου υπήρχε τέτοια επίθεση σε νεοεκλεγέντα πρόεδρο και σε οποιονδήποτε πρόεδρο, προφανώς θα κινούνταν οι εσωκομματικές διαδικασίες» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι είναι προφάσεις εν αμαερτίαις τα περί παράκαμψης των κομματικών οργάνων και ζήτησε σεβασμό απόλυτο στον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας δεν είναι πατερούλης για να κάνει παρέμβαση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι πρέπει «να αποδείξουμε ότι μπορούμε χωρίς τον Αλέξη».
Μιλώντας την Τετάρτη (24/10) στο MEGA, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το μόνο που δεν έχουν καταλογίσει στον Στέφανο Κασσελάκη είναι το προπατορικό αμάρτημα». «Πόσα πράγματα πρέπει να ειπωθούν και πόσες προσβολές να αθροιστούν εις βάρος του προέδρου, του κόμματος και των μελών του;», διερωτήθηκε. Τόνισε επίσης πως «δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος σε ένα νέο πρόσωπο να συστηθεί, να παρουσιάσει τις θέσεις του και να αξιολογηθεί για ό,τι έχει παρουσιάσει».
«Είναι πρόεδρος 20 μέρες. Δεν θα του χρεώσουμε και το προπατορικό αμάρτημα τώρα. Εδώ γίνεται και το λέω ευθέως σαμποτάζ κανονικό», είπε ο Πάνος Ρήγας.
«Εφόσον οι ίδιοι λένε ότι έχουν αποφασίσει να φύγουν, έχει ανακοινωθεί ακόμα και το όνομα του νέου κόμματος, ναι, το τίμιο θα ήταν να αποχωρήσουν ο ίδιοι. Δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε διαδικασίες», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Τσίπρας.
Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα
Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει η εκκωφαντική απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τα δρώμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν τα στελέχη που ζητούν την παρέμβασή του, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στην εσωκομματική ένταση. Στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μία έντονη φημολογία για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, με τον ίδιο όμως να μην έχει δώσει έως τώρα το παραμικρό δείγμα ότι επιθυμεί να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο.