Το σχέδιο κατά της νεανικής παραβατικότητας - Τι δηλώνει στα ''Π'' ο Γιάννης Οικονόμου
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου μιλάει για την πρόληψη της βίας και της εγκληματικότητας των νέων και ποιες είναι οι δράσεις που θα περιορίσουν το κοινωνικό πρόβλημα χωρίς αστυνομοκρατία
Συνεργασία όλων των εµπλεκόµενων υπουργείων, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το φαινόµενο της κατακόρυφης αύξησης της νεανικής παραβατικότητας, προαναγγέλλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόµου, µε δήλωσή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
Η αύξηση της βίας από ανηλίκους δεν είναι θέµα καταστολής, αλλά πρόληψης, η οποία ήδη άρχισε να εφαρµόζεται από πλευράς Αστυνοµίας, ενώ από τις αρχές Νοεµβρίου ξεκινά η συνεργασία υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας µαζί µε άλλους επιστηµονικούς φορείς, προκειµένου να βρεθεί η φόρµουλα που θα αντιµετωπίσει το πρόβληµα. Επιµόρφωση-ενηµέρωση της οικογένειας, των καθηγητών και, τελικά, των ίδιων των νεαρών παιδιών.
Από πλευράς Αστυνοµίας, έχει γίνει ήδη χαρτογράφηση των σηµείων όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά βίας και σε αυτούς τους χώρους έχει αυξηθεί σηµαντικά η παρουσία αστυνοµικών δυνάµεων ως αποτρεπτικό µέσο. Οι 45 συλλήψεις ανηλίκων ανά µέρα, µόνο κατά τον µήνα Σεπτέµβριο, έχουν θορυβήσει όχι µόνο την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και συνολικότερα της κυβέρνησης, που µε τη συνδροµή του Γιάννη Οικονόµου και άλλων συναδέλφων του, αλλά και σε συνεργασία µε ιδιωτικούς φορείς, θα ξεκινήσουν επαφές προκειµένου να αποφασιστεί ο τρόπος προσέγγισης αρχικά των γονέων, ώστε να ενηµερωθούν για τα «πρέπει και τα µη». Αντίστοιχα, θα γίνουν ανάλογες κινήσεις και προς τους δασκάλους και τους καθηγητές των σχολείων. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί, τέλος, στους µαθητές.
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, το κύµα βίας εκτινάχθηκε µετά τη λήξη της καραντίνας. ∆εν πρόκειται για τη γενεσιουργό αιτία, αλλά για έναν παράγοντα που συνετέλεσε στην κατακόρυφη αύξηση της νεανικής βίας.
Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης θα µπει στη διαδικασία να επανεξετάσει τον τοµέα των αναµορφωτικών δράσεων απέναντι στους ανηλίκους, οι οποίοι δεν πρέπει να τιµωρούνται για τα όποια λάθη, αλλά να συνειδητοποιούν την αξία της ζωής και πως υπάρχει πραγµατικά δεύτερη ευκαιρία, στην οποία όµως θα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες.
Ο Γιάννης Οικονόµου εκτιµά πως η κατακόρυφη αύξηση της νεανικής παραβατικότητας είναι ένας συνδυασµός αποτυχηµένων προσπαθειών πολλών κλάδων. Εδώ, λοιπόν, στέκεται η κυβέρνηση και προχωρά σε µια επανεκκίνηση της προσπάθειας από τον Νοέµβριο, θέτοντας επί τάπητος τα σύγχρονα δεδοµένα και όχι παλαιές αντιλήψεις, µε τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων και ∆ηµοσίου, προκειµένου να αντιµετωπίσει το κοινωνικό πρόβληµα όχι µε την αστυνοµοκρατία, αλλά µε οριστικές λύσεις.
Όξυνση της βίας και της εγκληματικότητας
«Η νεανική βία, παραβατικότητα και εγκληµατικότητα είναι µέρος του προβλήµατος της γενικότερης όξυνσης της βίας και της εγκληµατικότητας που παρατηρείται σε όλο τον δυτικό κόσµο µετά την πανδηµία. Οι αιτίες του προβλήµατος είναι πολλαπλές και απασχολούν ειδικούς επιστήµονες, από διάφορους κλάδους.
Αποτελεί, όµως, βασική τους παραδοχή ότι η αύξηση των δεικτών νεανικής βίας, παραβατικότητας και εγκληµατικότητας είναι αποτέλεσµα διαδοχικών αποτυχιών σε επίπεδο οικογένειας, εκπαίδευσης και ευρύτερης κοινωνίας. Η Αστυνοµία εµπλέκεται στο πρόβληµα τελευταία και όταν προφανώς κάθε άλλος φορέας, δηµόσιος και ιδιωτικός, έχει αποτύχει.
∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι µιλάµε κατά βάση για ανηλίκους, οπότε η αστυνοµική παρέµβαση πρέπει να είναι το έσχατο µέσο. Η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων της, εφαρµόζει ήδη, µε τη δέουσα µέριµνα, ένα σχέδιο, το οποίο δίνει έµφαση στην πρόληψη. Ειδικότερα, έχουµε εντοπίσει σηµεία όπου εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά και έχουµε, µε συνεχή παρουσία, πετύχει να µειωθούν δραστικά ο αριθµός και η ένταση των συµβάντων. Επίσης, µε περιπολίες, σε ώρες και ηµέρες αιχµής σε χώρους συνάθροισης της νεολαίας, έχουµε καταφέρει να αποτρέψουµε εν τη γενέσει τους αρκετά περιστατικά. Τέλος, όταν και όποτε χρειάστηκε, η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε συλλήψεις, ώστε όσοι και όσες παραβιάζουν τον νόµο και προκαλούν βλάβη σε άλλα πρόσωπα να αντιµετωπίσουν τις συνέπειές του και να ενταχθούν σε αναµορφωτικές δράσεις της Πολιτείας. Η κυβέρνηση, έχοντας πλήρη εικόνα του προβλήµατος και συναίσθηση της σοβαρότητάς του, αναπτύσσει ένα συντονισµένο και πολύπλευρο σχέδιο δράσης, για τον δραστικό περιορισµό φαινοµένων νεανικής βίας, παραβατικότητας και εγκληµατικότητας. Κάθε υπουργείο εισφέρει την τεχνογνωσία του και το δυναµικό του για το κοινό καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Π» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόµου.
Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 21/10