Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία: Το 112 θα ενημερώνει για απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Μεγαλύτερες αρμοδιότητες αναμένεται να δοθούν στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή
Την οργάνωση όλων των κρατικών υπηρεσιών για τις περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με σχέδιο, σαφείς αρμοδιότητες και πρόβλεψη λειτουργικότητας των υπηρεσιών προωθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να δοθούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στόχος, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης αλλά και διαχείρισης κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αναδιάρθρωση των δομών πολιτικής προστασίας της χώρας, θεσμοθετώντας πρότυπα που θα ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κινδύνων, αλλά και ειδικές θέσεις, τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη δυνατότητα, μέσω του 112, να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα, να κλείνει σχολεία κ.ά.
Ακόμα προβλέπονται καυτά πρόστιμα, μέχρι και 50.000 ευρώ σε όσους προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ πλέον οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση για τον καθαρισμό τους το καλοκαίρι.
Στο «στόχαστρο» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνουν δήμοι και περιφέρειες, καθώς θα μπορεί να ελέγχει αν έχουν όντως τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, ολοκληρώνοντας τους καθαρισμούς (φρεατίων, χώρων από χόρτα κ.ο.κ.) και τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται. Μάλιστα, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες την υλοποίηση των έργων, ακόμα και με τη μορφή του κατεπείγοντος, προκειμένου να αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Τέλος, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο ΟΑΣΠ και άλλοι φορείς θα υπάγονται στο υπουργείο και θα συμμετέχουν σε επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που θα συσταθεί και θα ασχολείται με την παρακολούθηση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων, καθώς και με τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ