Το καθηµερινό της πρόγραµµα είναι αρκετά φορτωµένο. Εν µέσω ενός νοµοσχεδίου και πολλών συναντήσεων κατάφερε να ξεκλέψει λίγο χρόνο για να τα πούµε. Η Ολγα Κεφαλογιάννη είναι ο ορισµός µιας γοητευτικής, εργατικής, ευαίσθητης και γεµάτης ανησυχίες γυναίκας, που πλέον µετά τη γέννηση των παιδιών της, όπως και η ίδια λέει, ολοκληρώθηκε.

Το αληθινό της χαµόγελο γεµίζει τον χώρο και η ζεστή της χειραψία αµέσως σε κάνει να αισθανθείς άνετα µαζί της. Τη συνάντησα στο γραφείο της στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει τη δική της µοναδική αισθητική, και φυσικά στις κορνίζες φιγουράρουν τα παιδιά της και ο σύζυγός της. Μιλήσαµε για όλα. Για τη µητρότητα, τη νέα της καθηµερινότητα και φυσικά για όσα σχεδιάζει στον τουρισµό.

Πώς νιώσατε που επιστρέψατε στο υπουργείο Τουρισµού έπειτα από δέκα χρόνια;

Ο τουρισµός είναι ένας τοµέας που µε ενδιαφέρει και µε αφορά. Για τη χώρα µας σηµαίνει πάρα πολλά. Συνεισφέρει στην οικονοµία, τονώνει την εργασία, δυναµώνει την κοινωνική συνοχή, διαµορφώνει την εικόνα της χώρας. Οι πολιτικοί όµως καλούµαστε να υπηρετήσουµε οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο µας ανατεθεί. Το γεγονός ότι µου ανατέθηκε ένας τοµέας στον οποίο είχα εµπειρία, µου δίνει τη δυνατότητα να είµαι έτοιµη και να αντιµετωπίσω αποτελεσµατικότερα τις κρίσεις και τις προκλήσεις, όπως για παράδειγµα φέτος µε τις φωτιές στη Ρόδο. Γι’ αυτό και λέω πλέον πως το συγκεκριµένο υπουργείο είναι ένα µάχιµο υπουργείο.

Πώς είναι πλέον η καθηµερινότητα µιας υπουργού µε δύο µικρά παιδιά στο σπίτι;

Για να είµαστε ειλικρινείς, θα ήταν διαφορετικά αν ήταν ένας υπουργός! Μια γυναίκα έχει πάντα πολύ µεγαλύτερες δυσκολίες, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Και το λέω αυτό ως εργαζόµενη µητέρα που κάνει προσπάθεια να είναι και κοντά στα παιδιά της και κοντά στο σπίτι της και να ανταποκριθεί στις µεγάλες απαιτήσεις που έχει κάθε χώρος.

Νιώθετε τύψεις όταν αφήνετε τα παιδιά πίσω στο σπίτι;

Από την αρχή είπα ότι δεν θα λειτουργήσω µε τύψεις, γιατί δεν βοηθούν κανέναν. Προσπαθώ πάντα να έχω ποιοτικό χρόνο µε τα παιδιά. Για παράδειγµα, οι πρωινές στιγµές που περνάµε µαζί είναι οι πιο όµορφες και µας δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσουµε τη µέρα µας µε ωραία διάθεση. Μετά τα παιδιά πάνε σχολείο και η µαµά και ο µπαµπάς πηγαίνουν στη δουλειά. Παράλληλα, εγώ προσπαθώ να τηρώ ένα πρόγραµµα και να επιστρέφω σπίτι να κάνω µπάνιο τα µωρά και να τα βάζω για ύπνο. ∆εν το πετυχαίνω πάντα. Εχω µία σκέψη µήπως έρχονται το µεσηµέρι στο υπουργείο, να κάνω κι εγώ µια µικρή παύση και να πηγαίνουµε βόλτα στον Εθνικό Κήπο.

Το γεγονός πώς δεν αποκτήσατε τα παιδιά σε µικρή ηλικία, αλλά είχατε γεµίσει εµπειρίες και ήσασταν πιο συνειδητοποιηµένη, βοήθησε στο να µη νιώθετε τώρα τύψεις;

Ισχύει αυτό! Εκανα την επιλογή να αποκτήσω παιδιά σε µεγαλύτερη ηλικία, ενώ το είχα αποκλείσει. Επειδή λοιπόν έχεις την εµπειρία να ξεχωρίζεις τι είναι σηµαντικό, ξέρεις και ότι δεν ωφελεί να νιώθεις τύψεις. Πρέπει να δώσεις στα παιδιά τον καλύτερό σου εαυτό και εκείνα να σε βλέπουν ως πρότυπο. Θέλω να γνωρίσουν αυτή που πραγµατικά είµαι και όχι µία Ολγα που είναι κλεισµένη στο σπίτι.

Τι λέτε στις γυναίκες που προσπαθούν κι εκείνες να αποκτήσουν παιδιά;

Μακάρι όλες οι γυναίκες να καταφέρουν να βιώσουν αυτό το συγκλονιστικό συναίσθηµα. Εγώ το πιστεύω πως µία γυναίκα ολοκληρώνεται και µέσα από τη µητρότητα. Από την άλλη, σέβοµαι και την επιλογή των γυναικών που δεν το πιστεύουν αυτό. Το πιο σηµαντικό είναι οι γυναίκες να νιώθουν ότι έχουν επιλογές και ότι πρέπει να τολµάµε να το επιδιώκουµε και να το κατακτούµε!

Τα Σαββατοκύριακα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο;

Τα Σαββατοκύριακα είναι αφιερωµένα στα παιδιά, εκτός αν έχω κάποιο ταξίδι. Μαζί µε τον άντρα µου φροντίζουµε και είµαστε οι τέσσερίς µας αυστηρά. Αγαπηµένη µας συνήθεια είναι να πηγαίνουµε βόλτα στον Εθνικό Κήπο και µετά να πηγαίνουµε σε ένα µέρος που µας αρέσει πολύ, κάτω από την Ακρόπολη, για φαγητό.

Παραπονιέται ο Μίνως Μάτσας που έχετε πλέον ένα βαρύ πρόγραµµα;

Στηρίζουµε ο ένας τον άλλο. Κι εκείνος στα πολιτικά µου κι εγώ στα καλλιτεχνικά του. Είναι οι ισορροπίες που όλα τα ζευγάρια καλούνται να αντιµετωπίσουν.

Τι επιλέγετε να κάνετε µαζί;

Λατρεύουµε να πηγαίνουµε σινεµά, ειδικά σε θερινά. Φέτος γυρίσαµε όλα τα θερινά σινεµά. Ανακαλύψαµε κάποια που ήταν στη µέση του πουθενά. Μας αρέσει πολύ να είµαστε οι δυο µας και το καταφέρνουµε.

Στο σπίτι παίζει τηλεόραση ή µουσική;

 Παίζει µουσική. Κυρίως live! Ολη µέρα!

Τα παιδιά δεν βλέπουν τη µαµά στην τηλεόραση;

Συνήθως τα βάζει ο Μίνως να µε δουν και µου στέλνει φωτογραφίες. Είναι πολύ χαριτωµένο!

Τα παιδιά έχουν τάση στη µουσική;

Τους αρέσει πάρα πολύ. Εχουν τάση, θα δούµε πώς θα εξελιχθούν, αλλά εγώ θα ήθελα πάρα πολύ τα παιδιά να έχουν τη µουσική στη ζωή τους. Θεωρώ ότι είναι σηµαντική η εκτόνωση µέσα από τη µουσική. Και τα παιδιά µέσα από τη µουσική αναπτύσσουν τις ευαισθησίες τους.

Αλλαξε η ζωή σας µε τόση µουσική στο σπίτι;

Πάντα ήµουν άνθρωπος της Τέχνης. Οµως είναι σαν να µπαίνεις σε έναν νέο κόσµο το να ζεις µε καλλιτέχνη και να βλέπεις τελικά πως όλη αυτή η δηµιουργία έχει µέσα της πολλή δουλειά και κόπο και πολλές φορές αυτό δεν το καταλαβαίνεις όταν απλά απολαµβάνεις ένα τραγούδι, µία παράσταση.

Με το σπίτι προλαβαίνετε να ασχοληθείτε;

Οσο µπορώ! Για παράδειγµα, προσπαθώ να εξοικονοµήσω χρόνο κάνοντας online τα ψώνια του σουπερµάρκετ και καταφέρνω έτσι να συγκρίνω και τιµές. Γιατί ένα από τα µεγάλα ζητήµατα είναι η ακρίβεια, την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιµετωπίσει µε πολλά εργαλεία.

Μαγειρεύετε;

Μαγειρεύει ο Μίνως (Μάτσας) και µάλιστα εξαιρετικά! Σε καθηµερινή βάση βοηθάει η εκπληκτική µανούλα µου, η οποία είναι ο φύλακας άγγελός µας. Εγώ λέω ευτυχώς που υπάρχει η Ελληνίδα µάνα, η οποία δεν αφήνει τα παιδιά της να πεινάσουν ποτέ!

Τι αλλάζει µε το νοµοσχέδιο που ψηφίστηκε µέσα στην εβδοµάδα;

Είναι στην κατεύθυνση της βιώσιµης τουριστικής ανάπτυξης. Είναι µία πρώτη νοµοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισµού και αναµένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Μπορεί να είχαµε και φέτος µία καλή τουριστική χρονιά, όµως ο δεκαετής κύκλος της ανάπτυξης του τουρισµού έχει ολοκληρωθεί. Μπαίνουµε σε µία νέα εποχή, όπου η στρατηγική µας θα βασίζεται στην «πράσινη» ανάπτυξη, στη βιωσιµότητα και την κοινωνική συνοχή. Ερχόµαστε να δώσουµε τα θεσµικά εργαλεία στο υπουργείο Τουρισµού για να µπορέσει να εκπονήσει µία στρατηγική και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Θεσµοθετούµε το περιφερειακό συµβούλιο τουρισµού µε τη συµµετοχή των 13 περιφερειών της χώρας, έτσι ώστε να υπάρξει ενιαίος σχεδιασµός, συντονισµός και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Στόχος µας είναι να προωθήσουµε τις λιγότερο γνωστές περιοχές της χώρας µε έµφαση στην ενδοχώρα, στον χειµερινό τουρισµό, στον ορεινό τουρισµό, άρα να ξεφύγουµε από το γνωστό µοντέλο «ήλιος - θάλασσα», γι’ αυτό θεωρούµε πάρα πολύ σηµαντική τη συµµετοχή όλων των περιφερειών.

Καταλαβαίνω, λοιπόν, πως δίνεται ιδιαίτερη έµφαση στον τουρισµό 12 µήνες τον χρόνο, κάτι που προσπαθεί να πετύχει η χώρα µας εδώ και αρκετά χρόνια.

Ακριβώς! Για να το πετύχει κάποιος δεν αρκούν µόνο οι συνεργασίες µε αεροπορικές εταιρείες και tour operators για να παρατείνουν τις πτήσεις... Ηδη λειτουργεί αυτό, όπως για παράδειγµα γίνεται φέτος στη Ρόδο. Χρειάζεται όµως να δώσουµε και άλλα εργαλεία και να είµαστε συνεπείς σε µία πολιτική ενίσχυσης υποδοµών και προβολής στις λιγότερο γνωστές περιοχές της χώρας.

Για να επεκταθεί ο τουρισµός, όµως, πρέπει να ενισχυθεί και ο εσωτερικός τουρισµός.

Φυσικά. Υπάρχει το πρόγραµµα «Τουρισµός για όλους». Είδαµε ότι την προηγούµενη περίοδο είχε απορρόφηση στο 57%. Εχουµε αδιάθετα κονδύλια και µε το νοµοσχέδιο έχουµε τη δυνατότητα αυτά τα κονδύλια να χρησιµοποιηθούν στο επόµενο πρόγραµµα, το οποίο θα έχει 12µηνη διάρκεια και θα ισχύει και τον χειµώνα 2023-2024, αλλά και το 2024-2025. Αλλάζοντας, µάλιστα, και κάποια κοινωνικά κριτήρια είναι ένας τρόπος να ενισχύουµε τον εσωτερικό τουρισµό αλλά και να τονώσουµε τους χειµερινούς προορισµούς της χώρας.

Ποιος ήταν ο πρώτος στόχος σας όταν αναλάβατε το υπουργείο;

Είµαστε στη χάραξη µιας νέας στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισµό. Οταν ήµουν ξανά στο υπουργείο αυτό πριν από 10 χρόνια, είχαµε δροµολογήσει τη δεκαετή στρατηγική για τον τουρισµό, η οποία ολοκληρώθηκε εν µέσω πανδηµίας, όπου κληθήκαµε να αντιµετωπίσουµε τη σοβαρότερη παγκόσµια κρίση στον τουρισµό. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε εξαιρετικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά όλη τη διαδικασία της επανέναρξης του τουρισµού και έτσι η Ελλάδα βρέθηκε µπροστά. Καταφέραµε και εισπράξαµε τα οφέλη της ετοιµότητάς µας και σε επίπεδο εσόδων, αλλά και φήµης. Και νοµίζω ότι αυτό προσωπικά πιστώνεται στον πρωθυπουργό.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το καλοκαίρι που µας πέρασε;

Κάποιοι επιχειρηµατίες µάς έλεγαν µέσα στη σεζόν πως οι αφίξεις δεν συµβαδίζουν µε τα έσοδα. Θα σας µιλήσω µε τα επίσηµα στοιχεία της ΤτΕ, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ηµέρες. Τα στοιχεία είναι µέχρι και το τέλος Αυγούστου και φαίνεται πως έχουµε µία µεγάλη αύξηση των εσόδων και σε σχέση µε το 2022 και µε το 2019, που θεωρείται ακόµα χρονιά ρεκόρ. Εµένα προσωπικά δεν µε ενδιαφέρει να βλέπω µία και δύο καλές χρονιές και να µιλάµε για χρονιές ρεκόρ. Το µεγάλο στοίχηµα είναι ο ελληνικός τουρισµός να κερδίσει τη στρατηγική της βιώσιµης ανάπτυξης.

Σε ποιο στάδιο είµαστε για την αντιµετώπιση του φαινοµένου της βραχυχρόνιας µίσθωσης, που λειτουργεί χωρίς πλαίσιο στη χώρα µας;

Εµείς ως υπουργείο Τουρισµού έχουµε εντοπίσει το πρόβληµα στην παραξενοδοχία, η οποία λειτουργεί χωρίς κανόνες και χωρίς έλεγχο, αλλά να ξέρετε ότι δεν µας επιτρέπεται να κάνουµε ελέγχους για να διαπιστώσουµε τη νοµιµότητα. Το πρόβληµα όµως είναι µεγάλο. Αφενός έχει να κάνει µε τον αθέµιτο ανταγωνισµό στα ξενοδοχεία και αφετέρου δηµιουργεί κοινωνικά προβλήµατα, όπως π.χ. στα νησιά, όπου οι εργαζόµενοι δεν µπορούν να βρουν στέγη. Εχοντας δει και τις καλές πρακτικές από άλλες χώρες, έχουµε καταθέσει συγκεκριµένες προτάσεις. Η βραχυχρόνια µίσθωση είναι ένα διαφορετικό προϊόν από το ξενοδοχείο, δεν µπορεί όµως να λειτουργεί στην Ελλάδα χωρίς πλαίσιο.

Ποιο είναι το όραµά σας για τον τουρισµό της επόµενης ηµέρας;

Τη νέα στρατηγική και το νέο όραµα για τον τουρισµό θα τα παρουσιάσουµε στη µεγάλη έκθεση του Λονδίνου. Είναι η µεγαλύτερη έκθεση στον κόσµο, στην οποία συγκεντρώνεται όλη η τουριστική βιοµηχανία και εκεί κλείνονται και οι πρώτες συµφωνίες. Εκεί θα ξεδιπλώσουµε και το νέο όραµά µας. Μετά θα εξειδικευθεί το όραµα αυτό και όπου χρειάζεται θα προχωρήσουµε και σε νοµοθετικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες στις υποδοµές. Ψηλά στη µεταρρυθµιστική µας ατζέντα είναι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης στις µαρίνες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής