Τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τον εξορθολογισμό της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που εισήγαγε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μάλιστα, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει το αμέσως προσεχές διάστημα να διευρύνει καθώς και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προς όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ιδίως εκείνους που εξακολουθούν να αποκρύπτουν εισοδήματα. «Κανείς δεν θα πρέπει να κοιμάται ήσυχος, πρέπει να εμπεδωθεί φορολογική δικαιοσύνη», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός.

Στόχος, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, είναι να δημιουργηθεί επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις, ούτως ώστε σε βάθος διετίας ή ακόμη και τριετίας, ήτοι προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας, να ανοίξει ένας νέος κύκλος οικονομικών παροχών προς όλους όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη χωρίς να απειλείται ή να υπονομεύεται η δημοσιονομική ισορροπία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο κλειστό σκέλος της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε εκτενής κουβέντα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία έλαβαν τον λόγο αρκετοί εκ των παριστάμενων υπουργών. Κατεγράφη, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης, ενώ τονίστηκε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ένα πενταετές μεταβατικό χρονικό διάστημα για τους νέους επαγγελματίες.

Πλέγμα δραστικών παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για στρεβλή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί: «Από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%». Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλέγμα δραστικών παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «βαθιά αντικοινωνική στάση».

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε μέτρα, από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούριες παρεμβάσεις «τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Δημόσιος πλούτος τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε με σαφήνεια ότι «τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»