Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Qiang, στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο"

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κύριε πρωθυπουργέ, κατ' αρχάς σας ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας, για την πολύ θερμή υποδοχή σας αυτή την όμορφη φθινοπωρινή ημέρα στο Πεκίνο. Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα. Η επίσκεψή μου αντανακλά τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή τη διμερή σχέση. Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τον θάνατο του κ. Li Keqiang, πρώην πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που αναφέρατε: ότι οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι γιορτάσαμε πέρυσι την 50ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πιστεύω ότι έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή, αμοιβαία επωφελή σχέση που βασίζεται στον σεβασμό και την κατανόηση και έχει ως οδηγό τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο χώρες μας συνδέονται με ένα πολύ σταθερό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης.

kk__3_
kk__4_
kk__1_
kk__2_

 

Και βέβαια, το πιο σημαντικό έγγραφο είναι η Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία υπεγράφη πριν από 15 χρόνια. Έχω ακόμα πολύ καλές αναμνήσεις τόσο από την επίσκεψή μου στη Σαγκάη, όταν είχα την ευκαιρία να σας συναντήσω με διαφορετική ιδιότητα, αλλά και από την πολύ σημαντική επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος Xi στην Ελλάδα το 2019.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτιμούμε πολύ την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μου από δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης. Αυτό αποτελεί ένα απτό δείγμα εμπιστοσύνης των Κινέζων επενδυτών στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της και ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για να συνεχίσουμε να προσελκύουμε κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στην Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχιση της προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς τάξης, βασισμένης σε κανόνες.

Θεωρώ ότι οι δύο χώρες μας, ως κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών, μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων και παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων, ιδίως της κλιματικής αλλαγής, που είναι ένας τομέας στον οποίο η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού, όπως θα περίμενε κανείς. Εκπροσωπούμε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Όπως γνωρίζετε, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας βρέθηκε πολύ πρόσφατα στο Πεκίνο και η επίσκεψη αυτή κατέδειξε το ευρύ πεδίο και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας και από πολιτιστική άποψη.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πεκίνο: Υψηλές επαφές για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας - Το πρόγραμμα και οι στόχοι (Εικόνες)

Αγαπητέ πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή και προσβλέπουμε σε μια πολύ παραγωγική συζήτηση».


mitsotakis_kina223-11-03_0039__DPC9105-001
mitsotakis_kina223-11-03_0040__DPC9112-002
mitsotakis_kina223-11-03_0041__DPD1385-003
mitsotakis_kina223-11-03_0043__DPD1394-004
mitsotakis_kina223-11-03_0044__DPC9143-005
mitsotakis_kina223-11-03_0045__DPD1402-006
mitsotakis_kina223-11-03_0049__DPC9181-007
mitsotakis_kina223-11-03_0052__DPC9197-008
mitsotakis_kina223-11-03_0054__DPC9213-009
mitsotakis_kina223-11-03_0055__DPC9218-010
mitsotakis_kina223-11-03_0056__DPC9226-011
mitsotakis_kina223-11-03_0059__DPC9243-012
mitsotakis_kina223-11-03_0061__DPD1455-013

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν.

Ενίσχυση διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Πεδίο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

«Η Κίνα δεν είναι σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα, έχει κάνει μια σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά πριν από πολλά χρόνια, η οποία συνολικά υπήρξε επιτυχής και έχει συμμετοχή στο κύριο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά πέρα από αυτό, αν κοιτάξετε το μοτίβο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, η Ελλάδα σίγουρα δεν εξαρτάται από κινεζικά κεφάλαια», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, γνωρίζοντας τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει η Δύση και τις επιφυλάξεις που έχει για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Η Κίνα είναι ένας αντίπαλος, ένας ανταγωνιστής και μια χώρα με την οποία, τουλάχιστον σε παγκόσμια κλίμακα, πρέπει να συνεργαστείς όσον αφορά την αντιμετώπιση των πιο σημαντικών προκλήσεων, ιδίως της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορείς να συνεργαστείς όταν πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη, διότι υπάρχει σαφής ανταγωνισμός όσον αφορά τις τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν. Η Ελλάδα προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις στρατηγικές της συνεργασίες και τις συμμαχίες της ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

"Αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα"

Θέση της Ελλάδας, την οποία αναμένεται να επαναλάβει στις συναντήσεις του στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός, είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.

Η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.

Όπως είπε στον Economist ο κ. Μητσοτάκης, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δισ. ευρώ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σανγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE (China International Import Expo). Την έκθεση, όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις, σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης. Όμως, λόγω των εξελίξεων, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία.