Δημήτρης Καιρίδης: Πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει στον μηχανισμό της νόμιμης μετανάστευσης
Πρωτοβουλίες έως τα Χριστούγεννα για τη μόνιμη μετανάστευση ανακοίνωσε ο Δημήτρης Καιρίδης
Την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας έναν σύγχρονο μηχανισμό μόνιμης μετανάστευσης υπογράμμισε σε ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.
Ειδικότερα, ο κ. Καιρίδης, απαντώντας σε επίκαιρο ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νεοκλή Κρητικού με θέμα τις μετακλήσεις εποχιακών εργατών γης, προανήγγειλε πρωτοβουλίες, μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Η χώρα μας επείγει να αποκτήσει έναν σύγχρονο μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Καιρίδης. Ο υπουργός "σκιαγράφησε" παρεμβάσεις, και σε νομοθετικό αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο, και ανέφερε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί «δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων ηλεκτρονικά, ώστε να διευκολύνεται ο εργοδότης». Είπε επίσης ότι θα πρέπει «να δίδεται ο αριθμός των μετακλήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι περιφερειακής ενότητας, ώστε να μην μπλοκάρει το σύστημα».
Διαβάστε επίσης: Σαράντα εκατ. φράγκα και συγχαρητήρια στην Ελλάδα από την Ελβετία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού
Στο διοικητικό σκέλος για τις μετακλήσεις εποχιακών εργατών γης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιέγραψε μια «δυσλειτουργική» και «ασυντόνιστη κατάσταση». «Υπάρχει ένα ζήτημα κατακερματισμού του συστήματος μεταξύ των Περιφερειών, όπου υποβάλλονται τα αρχικά αιτήματα, των Αποκεντρωμένων, που ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών και τίθενται υπό την υψηλή εποπτεία του, των προξενείων του υπουργείου Εξωτερικών, για τις θεωρήσεις, και στη συνέχεια βέβαια ΕΦΚΑ και όλες οι υπόλοιπες Υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και ούτω καθεξής», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε: «Είναι ένα σύστημα το οποίο αποδεικνύεται στην πράξη σήμερα δυσλειτουργικό, υποστελεχωμένο, κατακερματισμένο και συχνά ασυντόνιστο. Χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση και σε διοικητικό επίπεδο, ώστε να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο μηχανισμό λελογισμένης νόμιμης μετανάστευσης, με όρους και κανόνες, γρήγορης και αποτελεσματικής, όχι να βγαίνουν άδειες αφού περάσει η καλλιεργητική περίοδος και αφού δεν τους χρειάζεται πια ο αγρότης».
Σύντομα οι νομοθετικές παρεμβάσεις ανακοίνωσε ο Δημήτρης Καιρίδης
Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου σύντομα να υπάρξει ένα «ολοκληρωμένο πακέτο νομοθετικών, οργανωτικών και διοικητικών παρεμβάσεων».
Ο βουλευτής της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός επισήμανε ότι αγρότες και παραγωγοί ανησυχούν πολύ διότι δεν μπορούν να καλύψουν τις εργατικές ανάγκες στην παραγωγή και τη συγκομιδή. «Η ανησυχία αυτή εντείνεται ακόμη περισσότερο εν όψει του γεγονότος ότι βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του Νοεμβρίου. Η άμεση επίλυση του προβλήματος είναι αναγκαία ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος είτε να μην καλλιεργηθούν μεγάλες εκτάσεις, είτε να μη συγκομιστεί σημαντικός όγκος αγροτικής παραγωγής», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και ζήτησε «άμεση, αποφασιστική και αποτελεσματική επίλυση των σχετικών με τις μετακλήσεις ζητημάτων επ' ωφελεία του συνόλου της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας».
«Ο αριθμός των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και επισήμανε: «Είχαμε εξακόσιες χιλιάδες αλβανικής καταγωγής και έχουμε λιγότερους από τετρακόσιες χιλιάδες, έχουν φύγει. Και αυτοί που έρχονται και παράτυπα, φεύγουν και αυτοί στο εξωτερικό. 'Αρα η χώρα παραμένει μια χώρα διέλευσης και όχι προορισμού».
Διαβάστε επίσης: Καιρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: ''Εντός του 2023 ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα περίπου 34 χιλιάδες'' - Πόσες αιτήσεις ασύλου έχουν γίνει δεκτές
«Πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει στον μηχανισμό νόμιμης μετανάστευσης», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε: «να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι από ένα σημείο και μετά δεν θα λειτουργήσει μόνο το εποχικό, η ιδέα ότι ο άλλος θα έρχεται, θα μένει κάποιους μήνες, δεν θα αποκτάει κανένα δικαίωμα, καμία ρίζα στη χώρα και θα φεύγει και θα ξαναέρχεται. Να είμαστε ρεαλιστές και στο πώς λειτουργεί πραγματικά η αγορά, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, και να μιλήσουμε και για την εξαρτημένη εργασία και να μιλήσουμε για μια σειρά από άλλα θέματα».
Παράλληλα, όμως, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι «η χώρα είναι απολύτως απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και τα στοιχεία τελευταία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Αλλά ταυτόχρονα, σημείωσε, «χρειαζόμαστε - και είναι προϋπόθεση οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής σταθερότητας- τη λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις επιλογές τις δικές μας, της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσει και ο αγροτικός τομέας να αναπνεύσει από αυτήν την κατάσταση».