Ενεργητική διπλωµατία από την Ελλάδα με αποτελέσματα: Συμμετοχή Μητσοτάκη στη Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι, συζητήσεις με τον Άντονι Μπλίνκεν και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας
Στην Αθήνα πιστεύουν ακράδαντα πως η νέα κρίση µπορεί υπό προϋποθέσεις να υποκρύπτει και µία σηµαντική ευκαιρία
Ακόµα µία σοβαρή διεθνή κρίση, στο γεωπολιτικό πεδίο αυτή τη φορά, µε ορατές παρενέργειες και στα εθνικά µας συµφέροντα µεταξύ άλλων, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η νέα επικίνδυνη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και η ένοπλη σύρραξη ανάµεσα σε Ισραήλ και «Χαµάς», µετά την τροµοκρατική επίθεση της δεύτερης επί ισραηλινού εδάφους στις αρχές Οκτωβρίου, απειλεί να τινάξει στον αέρα την ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να θέσει υπό ένα πολύ διαφορετικό πρίσµα την οπτική των δυνάµεων της περιοχής.
Πιστός στο δόγμα της ενεργητικής διπλωματίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πιστός στο δόγµα της ενεργητικής διπλωµατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσθέσει τη χώρα µας -από τις πρώτες ώρες της κρίσης- στην πλευρά εκείνων που εργάζονται στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης και της εξεύρεσης µιας βιώσιµης πολιτικής λύσης στην πολύπαθη περιοχή.
Ούτως ή άλλως, η ελληνική κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη διαθέτει την ευχέρεια να µιλά απευθείας και αδιαµεσολάβητα µε όλες τις εµπλεκόµενες πλευρές, καθιστώντας την Ελλάδα έναν εξαιρετικά χρήσιµο ορθολογικό δρώντα σε µία πολύ σκοτεινή ώρα στη Μέση Ανατολή. Τούτο επιβεβαιώνεται και από την πλούσια διπλωµατική δραστηριότητα του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδοµάδες, τόσο µπροστά από τις κάµερες όσο και στο παρασκήνιο.
Συναντήσεις και διεργασίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφθηκαν την Ιερουσαλήµ για να συναντηθεί µε τον Ισραηλινό οµόλογό του, Μπενιαµίν Νετανιάχου, αλλά και να δει οικογένειες Ισραηλινών απαχθέντων από τη «Χαµάς», αλλά και που µετείχαν στην ειρηνευτική διάσκεψη του Καΐρου «Cairo Summit for Peace», µε οικοδεσπότη τον Αιγύπτιο πρόεδρο και σταθερό σύµµαχο της χώρας µας, Αµπντελφατάχ Αλ Σίσι.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε καθοριστικές συνοµιλίες µε την ηγεσία της Αιγύπτου, αλλά και τον Ιορδανό µονάρχη, Αµπντάλα Β', δύο χώρες που παραδοσιακά και διαχρονικά διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στο παλαιστινιακό ζήτηµα, την ώρα που υπογραµµίζει χωρίς περιστροφές τη στρατηγική σηµασία της σχέσης της Ελλάδας µε το Ισραήλ, ως ένας από τους πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ενισχυτικό της συγκεκριμένης παραδοχής είναι και το γεγονός της πρόσκλησης που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συμμετοχή στη Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη, που απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας και την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Παρίσι. Η Αθήνα άλλωστε συμμετέχει έντονα στις διπλωματικές διεργασίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ χθες έφθασε και το πρώτο ελληνικό C-130 το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Κάιρο με τελική κατεύθυνση στη Γάζα. Επίσης συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Λευκωσίας για παροχή απευθείας γραμμής ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης για τη Γάζα.
Ανοιχτή γραμμή Ελλάδας - ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραµµή µε τις ΗΠΑ, καθώς η αµερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα µας κλιµακώνεται υπό τον φόβο γενίκευσης της σύρραξης στις όµορες χώρες.
Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν εποκοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη και συζήτησε μαζί του τις γεωπολιτικές εξελίξεις, υπό το πρίσμα του συντονισμού που υπάρχει μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας για τη προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο του Ισραήλ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη σημασία της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, ο Αντονι Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνεχιζόμενη βοήθεια που παρέχει η χώρα μας προς την Ουκρανία.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης λαµβάνει ενεργό µέρος και στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις, όπως φάνηκε από τη συµµετοχή του πρωθυπουργού στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα, κατά το διήµερο των ζωηρών παρασκηνιακών διεργασιών στη βελγική πρωτεύουσα, πήρε ξεκάθαρη θέση: αναγνώρισε µεν το νόµιµο και αναφαίρετο δικαίωµα του Ισραήλ στην αυτοάµυνα εντός των ορίων του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, τάχθηκε υπέρ, δε, της ανάγκης για διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόµου και για παύσεις πυρός για ανθρωπιστικούς σκοπούς, ώστε να αποσοβηθεί πάση θυσία µία µεγάλης κλίµακας ανθρωπιστική κρίση.
Ισορροπηµένη στάση
Εµπειρος διπλωµάτης παρατηρεί πως η ισορροπηµένη στάση που τηρεί η Ελλάδα στη νέα φάση όξυνσης του Μεσανατολικού αποτελεί θετική υπηρεσία στις προσπάθειες αποκλιµάκωσης της έντασης. Το ίδιο πρόσωπο επιχειρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει και την επιλογή της Αθήνας να απέχει από τη διαδικασία ψηφίσµατος που κατέβασαν αραβικές χώρες, καθώς το ετεροβαρές, όπως χαρακτηρίζεται, κείµενο, από το οποίο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη «Χαµάς» ως τροµοκρατική οργάνωση, αλλά και στους 200 και πλέον οµήρους, ρίχνει λάδι στη φωτιά και δεν συµβάλλει στις προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης.
Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία µε τις σηµαντικότερες πρωτεύουσες ανά την υφήλιο, αλλά και µε όλες τις εµπλεκόµενες πλευρές, καθώς στην Αθήνα πιστεύουν ακράδαντα πως η νέα κρίση µπορεί υπό προϋποθέσεις να υποκρύπτει και µία σηµαντική ευκαιρία.
Διαβάστε ακόμα: Μήνυµα Μητσοτάκη σε ∆ύση και Ανατολή - Τι κρύβει η φράση του πρωθυπουργού ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της Ιστορίας»
Εκτός εξίσωσης η «Χαµάς»
Στην ελληνική κυβέρνηση αντιλαµβάνονται την έντονη διπλωµατική κινητικότητα που αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή. Το ταξίδι του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, Αντονι Μπλίνκεν, στην περιοχή, το δεύτερο εντός των τελευταίων εβδοµάδων, µαρτυρά ακριβώς την κορύφωση αυτών των διπλωµατικών πρωτοβουλιών.
Οπως το έθεσε ο πρωθυπουργός και προσφάτως από το Συνέδριο του «Economist», η Αθήνα εξακολουθεί να εργάζεται επί τη βάσει της λύσης των δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτηµα, κάτι που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προϋποθέτει µε τρόπο σαφή και καθαρό τη στρατηγική ήττα της «Χαµάς», ήτοι να µην αποτελεί πλέον η συγκεκριµένη οργάνωση καθοριστικό παράγοντα στην εξίσωση του Μεσανατολικού.
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση παρακολουθούν µε εµφανή προβληµατισµό την ακραία στάση που υιοθετεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Ισραήλ. Είναι ενδεικτικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκθέσει δις τα τελευταία 24ωρα τον Τούρκο πρόεδρο από βελγικό και ελληνικό έδαφος, τονίζοντας ότι «είναι τελείως εκτός κλίµατος και στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» όσο δεν κατονοµάζει ευθαρσώς τη «Χαµάς» ως τροµοκρατική οργάνωση. Και όλα αυτά ενόσω η Αθήνα προσπαθεί να διαφυλάξει τη θετική ατµόσφαιρα στον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο, µε την υπόµνηση, πάντως, ότι η στάση της γείτονος αξιολογείται σε καθηµερινή βάση.
Διαβάστε ακόμα: ''Αγκάθια'' και σημεία επαφής με την Τουρκία - Προβληματισμένη με τη θέση της Άγκυρας υπέρ της Χαμάς η Αθήνα
Με πληροφορίες από την «Απογευματινή» της Κυριακής και τον Σπύρο Μουρελάτο