Νέα αφετηρία στις σινοελληνικές σχέσεις βλέπει μετά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη, ο πρεσβευτής στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ
Ο Κινέζος διπλωμάτης αναφέρεται σε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις σινοελληνικές σχέσεις που προμηνύεται μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα
Περαιτέρω θετική ενίσχυση της σινοελληνικής συνεργασίας καθώς και στις σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δώσει το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεκίνο, πριν από μία εβδομάδα, εκτιμά σε άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Κινέζος πρεσβευτής στη χώρας μας, Σιάο Τζουντσένγκ.
Ο Κινέζος διπλωμάτης αναφέρεται σε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις σινοελληνικές σχέσεις που προμηνύεται μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Έχοντας μάλιστα συνοδέψει ό ίδιος τον κ. Μητσοτάκη στη διήμερη παραμονή του στο Πεκίνο, επισημαίνει πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα ύστερα από επτά χρόνια θα αφήσει το αποτύπωμά της στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των χωρών μας και στην έμπρακτη συνεργασία τους, καθώς και ότι ήταν πλούσια σε περιεχόμενο.
Αναφερόμενος στις εκεί επαφές, υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα μέσα σε λιγότερο από μισό χρόνο από την επανεκλογή του, και οι συναντήσεις και συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ και τον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τσάο Λετζί προδιαγράφουν τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας και Ελλάδας, δείχνοντας τη σωστή κατεύθυνση για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης και προωθώντας εκ νέου την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των χωρών μας.
Στο άρθρο με τίτλο «Σινοελληνικές σχέσεις με μεγαλύτερη λάμψη στη νέα εποχή», υπογραμμίζεται η δήλωση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη, ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τον συντονισμό των αναπτυξιακών στρατηγικών και την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τους, μεταξύ άλλων στις μεταφορές, τη ναυτιλία, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία και την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία, προωθώντας την υψηλής ποιότητας και από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και τη μακροπρόθεσμη, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά. Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια η επιτυχημένη ανάπτυξη και λειτουργία του λιμανιού επέτρεψε στην Ελλάδα να εδραιώσει τον ρόλο της ως πύλη που συνδέει την ξηρά με τη θάλασσα και την Ευρώπη με την Ασία, τονώνοντας και διευρύνοντας την έμπρακτη συνεργασία των χωρών μας”.
Επίσης στο άρθρο τονίζεται ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας απο δύο μεγάλους κινεζικούς οίκους θα τονώσει περεταίρω τις επενδύσεις στην Ελλάδα που αποτελεί όχι μόνο σημαντικό εταίρο για την Κίνα αλλά και γέφυρα για την ενίσχυση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων. Μάλιστα η χώρα μας χαρακτηρίζεται σημαντικός πυλώνας της συνεργασίας αυτής.
Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι στην τρέχουσα χαοτική διεθνή κατάσταση οι σχέσεις των χωρών μας έχουν καταστεί πρότυπο αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και αντικατοπτρίζεται η ευγενής επιθυμία των λαών μας για διεθνείς σχέσεις θεμελιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη, τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος.