Κυριάκος Μητσοτάκης: Υψηλές επαφές σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι - "Ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις για συνεχή ροή βοήθειας στη Γάζα"
Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Μοχάμαντ Σταγιέχ
Για το Παρίσι αναχώρησε σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επίσης αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη περισσότερο, θα ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο Politico, για ένα θέμα που αναμένεται επίσης να συζητηθεί σήμερα στο Ελιζέ.
«Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια με ένα πλοίο συγκριτικά με ένα φορτηγό. Επομένως, αν καταστεί πρακτικά δυνατόν, αντί να στέλνουμε βοήθεια με αεροπλάνα και στη συνέχεια να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, και εφόσον γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμα: Ελλάδα και Γαλλία οργανώνουν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα: Το παρασκήνιο του σχεδίου και ο ρόλος Μητσοτάκη και Μακρόν
Οι θέσεις της Ελλάδας στη Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Παρίσι
Η Διάσκεψη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 το πρωί (11 ώρα Ελλάδας) και θα εκπροσωπηθούν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες της Μέσης Ανατολής (όχι όμως το Ισραήλ), μέλη της G20, με την εξαίρεση της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα είναι εκεί), διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αναμένεται να τονίσει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να υπογραμμίσει την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας ως χώρας της περιοχής να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με αεροκάφος C-130 μέσω της Αιγύπτου, ενώ -όπως προαναφέραμε- βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο, όπως υπογραμμίζουν.
Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Μοχάμαντ Σταγιέχ, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.