Αρκαδία: Τέλος οι άθλιες χωματερές, επανάσταση στην Πελοπόννησο από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα επίσημα εγκαίνια της μονάδας-πνεύμονα για όλη την Πελοπόννησο έδωσε και το στίγμα της κυβερνητικής αποφασιστικότητας να προχωρήσουν οι φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικές επενδύσεις διαχείρισης απορριμμάτων
Τα μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα επίσημα εγκαίνια της μονάδας-πνεύμονα για όλη την Πελοπόννησο έδωσε και το στίγμα της κυβερνητικής αποφασιστικότητας να προχωρήσουν οι φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικές επενδύσεις διαχείρισης απορριμμάτων, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί 600.000.000 ευρώ μέχρι το 2027 προκειμένου να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα.
Αποτέλεσε όμως και αφορμή ώστε να απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας μεταξύ του απερχόμενου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του νεοεκλεγέντος Δημήτρη Πτωχού, λέγοντας ότι «ο καθαρός αέρας δεν ξεχωρίζει παρατάξεις -και η τιμή του ρεύματος επίσης-, όπως και η ντροπή για τις βρόμικες πόλεις που έβλεπε ο επισκέπτης στην Πελοπόννησο».
Με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει προϋπολογισμό 167.000.000 ευρώ (τα 70.000.000 μέσω ΕΣΠΑ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται πλέον από ουραγός «εθνικός πρωταθλητής» στη διαχείριση απορριμμάτων, διαθέτοντας τις τρεις πιο σύγχρονες μονάδες της Ελλάδας και από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης.
Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από το 2013 που αποφασίστηκε η δημιουργία της μέχρι να τεθεί σε λειτουργία φέτος, με την ΤΕΡΝΑ να ολοκληρώνει την κατασκευή μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Τα οφέλη
«Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Πελοποννήσου έχουν ανεκτίμητα ήδη ευεργετηθεί από αυτή την επένδυση, ενώ τα οφέλη μόνο πολλαπλάσια θα γίνονται όσο περνούν τα χρόνια. Έχουμε την τιμή να προσυπογράφουμε εμείς αυτό το σπουδαίο έργο. Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτωνΠελοποννήσου είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσα σπουδαία μπορούν να γίνουν όταν η πολιτεία και οι επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται, προσφέροντας η κάθε πλευρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε έναν κοινό σκοπό», επισήμανε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης. Το έργο, για το οποίο δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας για την κατασκευή του και συνολικά 200 μόνιμες θέσεις για τα 27 χρόνια λειτουργίας του, περιλαμβάνει: Τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), τρεις μονάδες μεταβατικής διαχείρισης σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.
Με πληροφορίες από την Απογευματινή