Παπανδρέου στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία: Να αποτρέψουμε τα υψηλά ποσοστά αποχής και την άνοδο των λαϊκιστών
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία με θέμα «Δημοκρατία = Ειρήνη;»
Στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία (World Forum on Democracy) συμμετείχε ο βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα ως μέλος της υποεπιτροπής για τη Δημοκρατία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.
Παπανδρέου: Η δημοκρατία απειλείται… να αποτρέψουμε τα υψηλά ποσοστά αποχής και την άνοδο των λαϊκιστών
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, στην ομιλία του στο Φόρουμ που διοργάνωσε από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο με θέμα «Δημοκρατία = Ειρήνη;» ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες που απειλούνται σήμερα από την αύξηση των ανισοτήτων.
Υπογράμμισε ότι «η δημοκρατία απειλείται και είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι να αποτρέψουμε τα υψηλά ποσοστά αποχής και την άνοδο των λαϊκιστών ηγετών. Ένας σημαντικός λόγος για τη μείωση του πολιτικού ενδιαφέροντος είναι η ανισότητα, η οποία αφήνει πολλούς ανθρώπους αποδυναμωμένους και περιθωριοποιημένους παρά τον τεράστιο πλούτο και τις τεχνολογικές προόδους που είναι διαθέσιμες για το παγκόσμιο κοινό καλό. Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου από τις ελίτ οδηγεί σε διαφθορά, με τα λόμπι να επιβουλεύονται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη θέληση του λαού».
Αναφερόμενος στο πολιτικό επίδικο επισήμανε ότι «η επιλογή μας λοιπόν βρίσκεται μεταξύ του ενστερνισμού της αντιδραστικής πολιτικής, της εκλογής αυταρχικών ηγετών και της προώθησης του απομονωτισμού και του ρατσισμού ή της επανεφεύρεσης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών για την ενδυνάμωση των ανθρώπων, τη ρύθμιση του παγκόσμιου καπιταλισμού, την εξάλειψη των ανισοτήτων».
Τονίζοντας εξάλλου την ανάγκη αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών για την ευρύτατη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είπε: «Η διαφάνεια, ο διάλογος με τους πολίτες και η ενεργός συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και για την επίτευξη πολυεπίπεδης δημοκρατίας. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός τέταρτου κλάδου διακυβέρνησης, ενός διαβουλευτικού κλάδου όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες ηλεκτρονικής διαβούλευσης πριν από τη συζήτηση της νομοθεσίας, προτείνεται ως μέσο για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Βουλής.