Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης εγκαινιάζουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου: Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και Ενέργεια στην ατζέντα
Στο πρώτο ΑΣΣ σήμερα στην Αθήνα, παρουσία οκτώ υπουργών της Κύπρου, Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς
Τον περασμένο Μάρτιο, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με κοινές υπουργικές συσκέψεις, μια πρωτοβουλία που «όφειλε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια», όπως τόνισαν οι δύο πλευρές.
Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης στη διάσκεψη για τη Γάζα: Έχουμε συζητήσει εκτενώς με την Κύπρο τη συμβολή μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου
Σήμερα το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου - Η ατζέντα
Η ώρα λοιπόν έφτασε και το πρώτο ΑΣΣ θα γίνει σήμερα στην Αθήνα, παρουσία οκτώ υπουργών της Κύπρου, που αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους σε μια σειρά από τομείς: Την παιδεία, την Υγεία –με συνεργασία και στις μεταμοσχεύσεις και στην εκπαίδευση γιατρών και στην προμήθεια φαρμάκων–, τη μετανάστευση, την πολιτική προστασία –με δημιουργία μεικτής επιτροπής για κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης–, τη ναυτιλία, με τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση των δύο χωρών και σε άλλους σημαντικούς τομείς.Ο ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος μέσω Κύπρου και Ελλάδας για τη Γάζα
Η συνεργασία σε σχέση με τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποκτήσει και έμπρακτα χαρακτηριστικά, με την υλοποίηση της πρότασης του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου, μέσω κατ' αρχάς της Κύπρου και εν συνεχεία της Ελλάδας, για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή και πιθανώς για τη μεταφορά και την περίθαλψη τραυματιών και για άλλες ανάγκες.
Η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης συζητήθηκε χθες στο Ελιζέ μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας έγινε στο περιθώριο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι. «Αν μπορούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος, ωστόσο, θα χρειαζόταν την πλήρη προστασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα, θα με ενδιέφερε να συμμετάσχουμε και σε μια τέτοια πρωτοβουλία», είπε μιλώντας στο «Politico» ο κ. Μητσοτάκης.
Το ενεργειακό
Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε χθες στην Αθήνα τον πρόεδρο της Κύπρου, με τον οποίο δείπνησαν και θα συμμετέχουν σήμερα στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το ενεργειακό θα έχει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες, με έμφαση στο μεγάλο εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας).
Προ ολίγων μηνών δε η EuroAsia Interconnector ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην εταιρεία Nexans σύμβαση υποβρυχίων καλωδίων αξίας 1,43 δισεκατομμυρίου ευρώ για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα. Το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο, καθώς θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη μέχρι 3.000 μέτρων.
Στην πρόσφατη (έναν μήνα πριν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς) κοινή δήλωση Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, οι τρεις χώρες υπογραμμίζουν ότι ο ενεργειακός τομέας, και ειδικότερα το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν στέρεο θεμέλιο για συνεργασία στην περιοχή, με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού όλων των κρατών να ασκούν τα δικαιώματά τους της αντίστοιχης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας τους.
Τονίζουν και τη σημασία της περαιτέρω προώθησης ενεργειακών συνεργειών με χώρες που έχουν τις ίδιες αξίες, συμπεριλαμβανομένου του EMGF (East Mediterranean Gas Forum) και περιφερειακών έργων, όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ο EuroAsia Interconnector και πιθανοί αγωγοί φυσικού αερίου/υδρογόνου.