Στις 7 Δεκεμβρίου θα φτάσει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και κατά πάσα πιθανότητα θα φύγει αυθημερόν. Άγνωστο παραμένει αν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θράκη. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετικό αίτημα.

Μεταναστευτικό και τουρισμός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πιο σημαντικό είναι το θετικό μήνυμα που θα εκπέμψουν οι δύο ηγέτες για τη διατήρηση του θετικού κλίματος στα Ελληνοτουρκικά. Μάλιστα, το 2024 θα επιχειρηθεί η προσέγγιση του ζητήματος για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.


Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα - Ποιοι θα τον συνοδεύουν

Τουλάχιστον 300 άτομα θα συνοδεύουν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ταξίδι του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα χθες.

Η επιμέλεια και το μέγεθος της αποστολής αποτελεί μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στις συνομιλίες με την Ελλάδα και στις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν. Η παρουσία συγκεκριμένων υπουργών στην ελληνική πρωτεύουσα δίνει το στίγμα του εύρους των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στην τουρκική αποστολή θα βρίσκονται τουλάχιστον εννέα κορυφαίοι υπουργοί με τους γραμματείς και τους συμβούλους τους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Πιο συγκεκριμένα, στην αποστολή της Τουρκίας για την Αθήνα θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Ενέργειας και Τεχνολογίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντζ, ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μεχμέτ Οζχασεκί.

Στην τουρκική αποστολή θα βρίσκονται τουλάχιστον 150 άτομα, σύμβουλοι και ασφάλεια του προέδρου, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν δύο αεροπλάνα, ένα για τον πρόεδρο και την προσωπική του συνοδεία και ένα για την υπόλοιπη αποστολή.


Τι θα συζητηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι πιθανόν να υπογραφούν συμφωνίες για τη βίζα και το Μεταναστευτικό, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν αναμένεται να γίνονται αναφορές σε πολλά από τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας προβλέπονται κάποιες συμφωνίες στη θετική ατζέντα, δηλαδή στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πολιτική προστασία, στην Εκπαίδευση και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για τη διευκόλυνση της βίζας σε πολίτες και για συνεργασία στον τουρισμό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πολίτες με αυτή τη συμφωνία θα έχουν δυνατότητα παραμονής για 72 ώρες. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί αν θα είναι πολλαπλή βίζα, π.χ. για κάθε φορά να μένουν 72 ώρες εντός ενός μήνα ή εντός έτους.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτό που κυρίως θα απασχολήσει είναι το Μεταναστευτικό. Όπως μάλιστα αναφέρει ο ΣΚΑΪ, αναμένεται να υπάρχει επικοινωνία για το Προσφυγικό και, όπως είχε συμβεί παλιά, να υπάρχει επιτροπή και εκπρόσωπος των Ελλήνων στη Σμύρνη και της Τουρκίας στη Λέσβο και άμεση επαφή αρχηγείων Λιμενικού Σώματος.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα ανακοινωθούν αυτά που αποφασίστηκαν στην Άγκυρα, τα οποία πρόκειται να είναι και κυρίως θα αφορούν την καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία των ενόπλων δυνάμεων. 

Η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» αναφέρει για τα Ελληνοτουρκικά και τα ΜΟΕ: «Μην πολεμάς, αλλά αγωνίσου». Η εφημερίδα προβάλλει ότι θα γίνονται αγώνες μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημιών, ενώ αναφέρεται στους Τούρκους αξιωματούχους ως «φρουρούς της γαλάζιας πατρίδας».