ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση της ομάδας Αχτσιόγλου αλλά σε πορεία εξόδου - '"Ρήξη με Κασσελάκη"- Τι είπαν τα βασικά στελέχη
Μέσα σε ένα τεταμένο εσωκομματικά κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη των «6+6» συζήτησαν σήμερα τις επόμενες κινήσεις τους
Με τη φράση "είμαστε σε τροχιά εξόδου" από την πλευρά του Νάσου Ηλιόπουλου, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 σήμερα η συνεδρίαση της εσωκομματικής ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, με την συμμετοχή άνω των 1000 στελεχών.
Όπως είχε γίνει γνωστό από νωρίς δεν υπήρξε σήμερα απόφαση αποχώρησης, ούτε σχετικό κείμενο, κάτι το οποίο αναμένεται για τις επόμενες ημέρες. Το σίγουρο είναι, όπως αναφέρουν πηγές από τους 6+6 ότι πλέον έχει δρομολογηθεί, η έξοδός τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ουσιαστικά θα επισημοποιηθεί ίσως και εντός της εβδομάδας.
Νωρίτερα με κεντρική εισήγηση που συνοψίζεται στις φράσεις «δεν πάει άλλο» και «είμαστε ένα βήμα προς την έξοδο και τη ρήξη» πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα η συνεδρίαση της εσωκομματικής ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, έχοντας ώς βασικό ερώτημα την παραμονή ή την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε κατά την συνεδρίαση, ήταν η παρέμβαση του Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε».Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που έκανε και την κεντρική εισήγηση, αναφέρθηκε στο τοξικό διαδίκτυο και τις επιθέσεις που δέχονται στελέχη λέγοντας: «Δεν γίνεται να συνεχιστεί ο βούρκος του διαδικτύου και οι επιθέσεις Πολάκη».
Η κεντρική, πάντως, εισήγηση από την ηγετική ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου ήταν να μην αποχωρήσουν σήμερα, αλλά να ξεκινήσουν έναν κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη που βρίσκονται κοντά στην εσωκομματική αυτή τάση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η τελική απόφαση τους για ρήξη να είναι ισχυρή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική ατμόσφαιρα της συνεδρίασης ήταν στη λογική «δεν πάει άλλο» και «ένα βήμα προς την έξοδο». Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για επιπλέον επαφές με τα στελέχη της ομάδα Αχτσιόγλου κρίνεται αναγκαίος, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα ο επαρκής αριθμός, «10» βουλευτές, για να συγκροτηθεί νέα Κ.Ο των «ανταρτών».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα σημεία από τη κεντρική εισήγηση της ομάδας Αχτσιόγλου είναι τα εξής:
-Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίση που λαμβάνει στοιχεία διάλυσης και κινδυνεύει με την χλεύη των πολιτών.
-Η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτική.
-Η νέα ηγεσία το αρνείται και βρίσκει εσωτερικούς εχθρούς και συνωμοσίες
-Μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα για να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης.
-Μάλιστα μετά τις τελευταίες επιθέσεις (σ.σ. όπως του Παύλου Πολάκη), διαμορφώνεται μία εικόνα «βούρκου».
Τι είπαν τα κορυφαία στελέχη της ομάδας "6+6" - Τζανακόπουλος: Να φύγουμε σήμερα
Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξαν στις παρεμβάσεις τους ότι δεν είναι δυνατόν να συμβιώσουν στο ίδιο κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά πρέπει πρώτα να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη ανέφερε ότι δεν χωρά στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να δράσουν άμεσα απέναντι στον εμφυλισμό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης πήρε τον λόγο και πρότεινε να αποχωρήσουν σύντομα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι θα αποφασίσει με βάση την συνείδησή της και ό,τι της πούν οι ψηφοφόροι της.Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Θεανώ Φωτίου δήλωσε ότι πρέπει να φύγουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δούν τα επόμενα οργανωτικά βήματα.
Υπέρμαχος των άμεσων κινήσεων ρήξης με την ηγεσία Κασσελάκη ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ζήτησε να ληφθεί απόφαση για έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ειδικότερα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, φαίνεται ότι έδειξε ξεκάθαρα το δρόμο της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί δείχνει πως η έξοδος είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι όροι πολιτικών συγκλίσεων με τη σημερινή ηγεσία. Δεν έχει κανένα νόημα για περαιτέρω καθυστερήσεις».
"Εγώ λέω ότι το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό", ανέφερε ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης.