Εντολή Μητσοτάκη για νομοθετικό “σπρίντ” - Μέχρι το τέλος του 2023 προχωρούν μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
Σαφείς εντολές για µπαράζ νοµοθετικών ρυθµίσεων έχουν δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Σαφείς εντολές για µπαράζ νοµοθετικών ρυθµίσεων έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου. Το 2023 θα κλείσει µε την ψήφιση συγκεκριµένων νοµοσχεδίων, που θα βελτιώσουν την καθηµερινότητα των πολιτών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων και η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν.∆. χωρίς καθυστερήσεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», οκτώ είναι τα νοµοσχέδια που έχουν σειρά προτεραιότητας µέχρι το τέλος της χρονιάς, µε κορυφαίο προς συζήτηση και ψήφιση εκείνο του κρατικού προϋπολογισµού για το 2024, που θα κατατεθεί από τα µέσα ∆εκεµβρίου και µετά. Στον προγραµµατισµό του νοµοθετικού έργου, δροµολογούνται, µεταξύ άλλων, το σχέδιο νόµου του υπουργείου Οικονοµικών για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης µε παρεµβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του Κτηµατολογίου, του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αναδιάρθρωση δοµών του Εθνικού Μηχανισµού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και για τον µηχανισµό εναέριας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακοµιδών, ενώ θα κατατεθεί και σχέδιο νόµου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τις χρήσεις γης, πολεοδοµικές ρυθµίσεις και µέτρα µείωσης του ενεργειακού κόστους.
Πολεοδομικές ρυθμίσεις
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου µε τίτλο «Οροι δόµησης, κατασκευής, χρήσης γης για κέντρα δεδοµένων, χωροταξικές - πολεοδοµικές ρυθµίσεις, πόροι πράσινου ταµείου και λοιπές ενεργειακές περιβαλλοντικές διατάξεις». Με το συγκεκριµένο καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων δεδοµένων (data centers) και αντιµετωπίζεται το ζήτηµα των ειδικών κτιριοδοµικών και εν γένει πολεοδοµικών απαιτήσεών τους.
Σύµφωνα µε το υπουργείο, αίρονται καθυστερήσεις σε πολεοδοµικές διαδικασίες για την έκδοση οικοδοµικών αδειών, ενώ διευθετούνται ειδικότερα θέµατα χωροταξίας και πολεοδοµίας. Ρυθµίζονται ειδικότερα ζητήµατα για τη στελέχωση και λειτουργία της ΡΑΑΕΥ και άλλων εποπτευόµενων φορέων, οργάνων και υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λύνονται ζητήµατα που αφορούν την έγκαιρη προσαρµογή της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και την προστασία της φύσης. Θεσπίζονται µέτρα για την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τη ρύπανση και την περιβαλλοντική υποβάθµιση που προκαλείται από τα απόβλητα. Ενισχύεται η αγορά Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και η άµεση υλοποίηση προγραµµάτων για την ενεργειακή εξοικονόµηση.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους - Ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί
Φοροδιαφυγή και δάνεια
Το υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών θα καταθέσει σχέδιο νόµου µε τίτλο «Μέτρα για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής». Περιλαµβάνει µεταρρυθµίσεις που αποσκοπούν στην αντιµετώπιση του προβλήµατος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούµενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Προωθούνται η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο περιορισµός της χρήσης των µετρητών, ο εκσυγχρονισµός του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις και ο δικαιότερος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών, ενώ θεσπίζονται αυστηρά µέτρα για την καταπολέµηση του λαθρεµπορίου.
Επίσης, θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου µε τίτλο «∆άνεια. ∆ιαφάνεια, ανταγωνισµός, προστασία ευάλωτων - Ε.Ε. οδηγία», το οποίο περιλαµβάνει µέτρα για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, τη δηµιουργία ενός νέου πλέγµατος υποχρεώσεων σχετικά µε την ενηµέρωση των πολιτών από τους servicers, που θα επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον εξωδικαστικό µηχανισµό, στην πτωχευτική διαδικασία και στον φορέα απόκτησης ακινήτων, θωρακίζοντας τους ευάλωτους οφειλέτες. Επίσης, προωθεί τη χορήγηση δανείων από µη τραπεζικούς φορείς. Επιπλέον, θα κατατεθεί σχέδιο νόµου µε τίτλο «Εξορθολογισµός των αναπτυξιακών διαδικασιών, ενίσχυση δίκαιης αναπτυξιακής µετάβασης, αξιοποίηση ακινήτων του ∆ηµοσίου προς όφελος διοικουµένων». Αφορά, µεταξύ άλλων, την ενίσχυση του Προγράµµατος ∆ίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΜεΠ ∆ΑΜ 2020-2023), µε στόχο την κωδικοποίηση και σύνθεση των υφιστάµενων δράσεων και πρωτοβουλιών που συνδέονται µε τη ∆ίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.
Πολιτική Προστασία
Από το υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου µε τίτλο «Αναδιάρθρωση πολιτικής προστασίας. Εθνικός µηχανισµός εναέριας διάσωσης και αεροδιακοµιδών». Με το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο θα ενδυναµωθεί η πρόληψη στον Εθνικό Μηχανισµό ∆ιαχείρισης Κρίσεων και Αντιµετώπισης Κινδύνων. Καθιερώνεται η δυνατότητα άµεσης λήψης πρόσθετων προληπτικών µέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, όπως η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, η µερική αναστολή της υποχρέωσης προς εργασία, η αναστολή λειτουργίας σχολείων κ.λπ.
Το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης θα καταθέσει σχέδιο νόµου µε τίτλο «Ταχύτερη διεκπεραίωση εκκρεµοτήτων στις µεταγραφές ακινήτων από τον φορέα Ελληνικό Κτηµατολόγιο», το οποίο προβλέπει, µεταξύ άλλων, την επέκταση της δυνατότητας τελικής υπογραφής στους αναπληρωτές προϊσταµένους, τους προϊσταµένους νοµικής υπηρεσίας φορέα και υπαλλήλους Π.Ε. Νοµικών, µε υπερτοπική αρµοδιότητα, η οποία δίδεται και στους προϊσταµένους. Προβλέπεται, επίσης, η επέκταση της πιστοποίησης σε Μηχανικούς Τεχνικής Εκπαίδευσης (σύµφωνα µε το ΤΕΕ), ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι. Παράλληλα, καθιερώνεται νέα πλατφόρµα νοµικού ελέγχου εγγραπτέων πράξεων, η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική.
Από το υπουργείο Εργασίας θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου µε τίτλο «Ταµεία Επαγγελµατικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις», το οποίο προβλέπει την αναµόρφωση των Ταµείων Επαγγελµατικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), που είναι νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ιδρύονται από εργοδότες -σε συµφωνία µε τους εργαζοµένους τουςή από επαγγελµατικές οργανώσεις. Τέλος, η Βουλή θα αποχαιρετήσει το 2023 µε την ψήφιση του Προϋπολογισµού του 2024, του πρώτου έπειτα από δεκατρία έτη που καταρτίζεται µε το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθµίδα. Ο Προϋπολογισµός του 2024 καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δηµοσιονοµικής σταθερότητας µε τις νέες ανάγκες που δηµιουργούνται, καθώς και µε το βασικό πρόταγµα της κοινωνίας, µετά την πληθωριστική κρίση, την αύξηση, δηλαδή, του διαθέσιµου εισοδήµατος και των µισθών.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά