Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των “πληγωμένων” περιοχών σε Θεσσαλία και Έβρο - Τι θα προβλέπει
Ο κ. Μητσοτάκης στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών
Μια ρεαλιστική και «προσγειωμένη» παρέμβαση για το παρόν και το μέλλον του θεσσαλικού κάμπου –και ευρύτερα της Θεσσαλίας– και του Έβρου αναμένεται να κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Θα περιγράψει, χωρίς να δραματοποιεί αλλά ούτε και να ωραιοποιεί, την κατάσταση μετά την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel», τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν στο εξής.
Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο κ. Μητσοτάκης στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θα αναλύσει τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση στο εξής, με πόρους εθνικούς και ευρωπαϊκούς.Χθες εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη θετική της αξιολόγηση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», δίνοντας «πράσινο φως» για την τελική έγκρισή του από το ECOFIN το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο της αναθεώρησης βρίσκεται μεταξύ άλλων η ανακατεύθυνση πόρων σε έργα αποκατάστασης στις πληγείσες από τις καταστροφές της κλιματικής κρίσης περιοχές της Θεσσαλίας, του Έβρου και της Ροδόπης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία με την Κομισιόν δεν ήταν εύκολη, ήταν όμως αποτέλεσμα του ειδικού βάρους που έχει πια η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρική προστασία
Συγκεκριμένα, με την ανακατεύθυνση υφιστάμενων πόρων εξασφαλίζεται, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, συνολική χρηματοδότηση 686.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η καταιγίδα «Daniel» στο οδικό δίκτυο και σε γέφυρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, για την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία και για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ως προς την πρόληψη φυσικών καταστροφών, ενισχύεται χρηματοδοτικά το πρόγραμμα καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Anti-nero, προστίθεται πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και γίνεται επέκταση της δράσης για την ανθεκτικότητα υποδομών «Έξυπνες Γέφυρες».
Το πρώτο πόρισμα από την πραγματογνωμοσύνη που έκανε στην περιοχή της Θεσσαλίας η ολλανδική εταιρεία HVA International θα έχει ειδικό βάρος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με το τι και πώς πρέπει να αλλάξει στη διαχείριση υδάτων και στην αντιπλημμυρική προστασία.
Όπως σημείωσε ο ίδιος τις προάλλες στο Facebook, «Πολιτεία και πολίτες πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα. Θα το κάνουμε με την πεποίθηση ότι η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα».
Αποζημιώσεις
Ειδική αναφορά θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης στις αποζημιώσεις των πληγέντων, καθώς αποτελούσε και προσωπική του δέσμευση ότι θα προχωρήσουν γρήγορα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Θα επισημάνει ότι η κρατική αρωγή έχει κινηθεί με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι στο παρελθόν. Συνολικά έχουν καταβληθεί 108,1 εκατ. ευρώ προς 29.130 αιτούντες από τη Θεσσαλία και από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο ΕΛΓΑ την περασμένη Παρασκευή πίστωσε 104 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 30.000 αγροτών.«Δεν έχουμε ξεχάσει φυσικά ούτε τους εργαζόμενους πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών επιχειρήσεων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή. Καταβλήθηκαν μέχρι στιγμής 2.497.896 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε 6.681 δικαιούχους», επισήμανε ο πρωθυπουργός, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα από το βήμα της Βουλής.