Ευρωκοινοβούλιο: Ιστορικό "ρεκόρ" της Ελλάδας - 12 στους 21 που εξελέγησαν το 2019 "μετακινήθηκαν" – Παραιτήσεις, διαγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις
Από τους 21 που εξελέγησαν το 2019 στο Ευρωκοινοβούλιο, οι 12 είτε έχουν παραιτηθεί είτε έχουν γίνει ανεξάρτητοι
Πρόκειται για ρεκόρ: από τους 21 ευρωβουλευτές που εξέλεξε η Ελλάδα το 2019, οι 12 είτε έχουν παραιτηθεί είτε έχουν γίνει ανεξάρτητοι! Η παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να προστεθεί στο πολιτικό σκορποχώρι που θυμίζει σε σημαντικό βαθμό η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια, μετά δηλαδή την ανάδειξη νέων ευρωβουλευτών από την κάλπη του Μαΐου του 2019.
Σε ένα πανευρωπαϊκό και ιστορικό ίσως ρεκόρ, κανένα ελληνικό κόμμα δεν έχει την ίδια ευρωομάδα, όπως αυτή αναδείχθηκε σε εκείνη την κάλπη! Δεν έχει επίσης προηγούμενο ιστορικά το γεγονός ότι μέσα στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική περίοδο έχει αποφασιστεί η άρση ασυλίας για πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές: Γιάννης Λαγός, Αλέξης Γεωργούλης, Εύα Καϊλή, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος.
Ευρωκοινοβούλιο: Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη «βόμβα» έσκασε την περασμένη άνοιξη, μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας κατά του Αλέξη Γεωργούλη για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης και τη διαγραφή του στη συνέχεια. Ακολούθησε μια αμιγώς πολιτική εξέλιξη αυτή τη φορά με την ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Κούλογλου, που αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα στο κόμμα, όπως του ζήτησε η Κουμουνδούρου. Γρήγορα τον ίδιο δρόμο πήρε και ο Πέτρος Κόκκαλης, που επίσης ανεξαρτητοποιήθηκε, όπως έπραξε νωρίτερα σήμερα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες είναι οι περιφέρειες που έφυγαν οι βουλευτές - Πού μετατρέπονται σε "μονοεδρικές"
Οι διαγραφές στην ευρωομάδα της Ν.Δ.
Στη Νέα Δημοκρατία, ο Θοδωρής Ζαγοράκης διεγράφη τον Ιανουάριο του 2020 μετά τις απειλές του ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί αν πέσει κατηγορία στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και επέστρεψε τελικά στην ευρωομάδα της Ν.Δ. έναν χρόνο αργότερα. Η Μαρία Σπυράκη διεγράφη προσωρινά από μέλος της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2022, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται και η οποία αφορά αμοιβές συνεργάτη της στις Βρυξέλλες. Ο Γιώργος Κύρτσος διεγράφη πριν από ενάμιση χρόνο από τη Ν.Δ., με την Πειραιώς να σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης». Αργότερα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη επειδή ως διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Free Sunday» κατηγορείται για τη μη καταβολή ποσού ύψους 459.918,18 ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο.
Η σύνθεση του ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ο ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος λίγο πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές παραιτήθηκε και τον αντικατέστησε ο πρώτος επιλαχών Νίκος Παπανδρέου, που βρίσκεται ωστόσο σε εμφανή απόσταση από την ηγεσία του κόμματος.
Η δεύτερη ευρωβουλευτής ήταν η Εύα Καϊλή, η οποία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα πέρυσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες και παρέμεινε προφυλακισμένη για τέσσερις συνεχείς μήνες, ενώ σε βάρος της ασκήθηκε από τη βελγική Εισαγγελία ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι της στις Βρυξέλλες και κυκλοφορεί με βραχιολάκι ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ενώ πρόσφατα βρέθηκε για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Κατάρgate (η σχετική δίκη δεν έχει αρχίσει ακόμα) στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΚΚΕ και Ελληνική Λύση
Στην Ελληνική Λύση, ο Κυριάκος Βελόπουλος που εξελέγη ευρωβουλευτής έδωσε τη θέση του στον πρώτο επιλαχόντα Εμμανουήλ Φράγκο, ενώ και οι δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Στο ΚΚΕ, η Σεμίνα Διγενή παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής για να κατέβει το 2019 υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά (δεν εξελέγη) και τη θέση της πήρε ο πρώτος επιλαχών Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
Ευρωκοινοβούλιο: Παραιτήσεις, διαγραφές και ανεξαρτητοπήσεις
Συμπερασματικά, από τους 21 ευρωβουλευτές που εξελέγησαν το 2019, τρεις έχουν παραιτηθεί από τη θέση τους (Ανδρουλάκης, Βελόπουλος, Διγενή) και εννιά έχουν είτε διαγραφεί από το κόμμα τους είτε ανεξαρτητοποιηθεί (Κύρτσος, Σπυράκη, Κούλογλου, Γεωργούλης, Κόκκαλης, Παπαδημούλης, Καϊλή, Λαγός, Κωνσταντίνου).