Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα δεδομένα: Οι αποχωρήσεις, η νέα Κ.Ο. των ανεξάρτητων και οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη
Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το σημερινό κύμα αποχωρήσεων, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα
Η δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου αδιαμφισβήτητα αφήνει το κόμμα περισσότερο λαβωμένο από ποτέ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φυλλορροεί» μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, φέρνοντας νέα δεδομένα όχι μόνο στην Κουμουνδούρου, αλλά και στο κοινοβουλευτικό τοπίο.
Η Κουμουνδούρου είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα αποχωρήσεων από δεκάδες στελέχη. Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για μία διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς πολιτικό επίδικο και ουσιαστική διαφωνία» και τονίζεται πως «η Ιστορία θα κρίνει». Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις και οι πρώτες κινήσεις της ηγεσίας την επόμενη μέρα, μετά την αποχώρηση των εννέα βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.
Οι αποχωρήσεις των εννέα της ομάδας Αχτσιόγλου
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης (23/11) ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για την ανεξαρτητοποίηση 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.
Διαβάστε ακόμα: Νίκος Μπίστης στα Παραπολιτικά 90,1: Θα αποχωρήσουν κι άλλοι βουλευτές - Έτσι θα είναι ο νέος πολιτικός φορέας, με αρχηγό πιθανόν τον Χαρίτση
Σε πολιτικό κείμενο -που υπογράφεται από 57 στελέχη και εστάλη στους γραμματείς του κόμματος- γίνεται σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά» και πως ο νέος πρόεδρος «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».
Μάλιστα, στην επιστολή τους δίνουν τη δική τους απάντηση στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες Τρίτη (22.11.2023), ότι ο ίδιος έχει αποκηρύξει εντελώς τη μνημονιακή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ με Κατρούγκαλο και Τσακαλώτο. «Παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεοκοπημένης χώρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα: Η ανάρτηση όλο νόημα του Χαρίτση μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου - Ποιος είναι ο πίνακας που έβαλε φωτογραφία εξωφύλλου
Η "έξοδος" του Παπαδημούλη
Το πρωί της Πέμπτης (23/11) ανεξαρτητοποιήθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ακολουθώντας ουσιαστικά την εσωκομματική ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, τους «6+6».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης προήδρευε σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου και μετά το πέρας της διαδικασίας, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή.
Ο ίδιος γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίησή του με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και ανέφερε τα εξής: «Μόλις ενημέρωσα με επιστολή μου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την απόφασή μου να μην είμαι πλέον μέλος του κόμματος. Υπέβαλα, επίσης, την παραίτησή μου από τη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που κατέχω από τον Ιούλιο του 2014, ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνη στήριξη των ευρωβουλευτών μας. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συνεχίσω να στηρίζω τις ιδέες και τις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως απλός υποστηρικτής, από τα μετόπισθεν, μακριά από αιρετά αξιώματα».
"Μόλις ενημέρωσα με επιστολή μου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απόφασή μου να μην είμαι πλέον μέλος του...
Δημοσιεύτηκε από Δημήτρης Παπαδημούλης I Dimitris Papadimoulis στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023
Οριακά αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την αποχώρηση των εννέα βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου και τις ανεξαρτητοποιήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 36 βουλευτές από 47 που είχε εκλέξει στις βουλευτικές εκλογές. Τα «διαζύγια» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργούν λοιπόν νέα δεδομένα και στα κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς το ΠΑΣΟΚ -ως τρίτο- βρίσκεται πλέον σε απόσταση… αναπνοής με 32 βουλευτές.
Διαβάστε ακόμα: Βουλή: Αλλάζει η σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων - Πώς διαμορφώνεται μετά τις αποχωρήσεις από ΣΥΡΙΖΑ, Σπαρτιάτες και Πλεύση
Ετοιμάζουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα
Όπως όλα δείχνουν, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι εννέα βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα θα προχωρήσουν στη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα αποτελούν την 7η κατά σειρά Κοινοβουλευτική Ομάδα σε σύνολο εννέα Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Σημειώνεται ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για μία «πολύ δύσκολη απόφαση» και επιβεβαίωσε ότι επίκειται ο σχηματισμός νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή μιλάμε για 11 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει, οπότε ναι, είμαστε 11», δήλωσε. «Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεχθήκαμε και το οποίο λέγαμε αυτά τα χρόνια. Για εμάς από εδώ και πέρα το κρίσιμο είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.
«Όλα καλά, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει», σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου.
Στην περίπτωση πάντως που οι 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν να προχωρήσουν στη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (α.16) θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στον πρόεδρο της Βουλής που θα πρέπει να περιέχει τον τίτλο του κόμματος, τα ονόματα των μελών και του προέδρου της.
Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη
Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να συγκαλέσει σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, έχοντας ως θέμα μάλιστα τη «συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου», φαίνεται πως έχει λειτουργήσει σαν επιταχυντής εξελίξεων. Η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύθηκε ως ένα είδος τελεσίγραφου προς την πλευρά των «6+6» και την Έφη Αχτσιόγλου, δείχνοντας παράλληλα πως θέλει να τελειώνει προκειμένου να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα στην ανασύνταξη του κόμματός του.
Και το ντόμινο των εξελίξεων αναμένεται να συνεχιστεί και μετά την Πολιτική Γραμματεία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει από τους εννιά της ομάδας Αχτσιόγλου να παραδώσουν τις έδρες τους.