Στέλιος Πέτσας: Ο άνθρωπος των προέδρων είναι ΑΕΚτσής και σκάουτερ στο μπάσκετ
Αποτελεσµατικός, αυστηρός, ήρεµος, χωρίς ανασφάλειες, σταθερός, φιλελεύθερος, αλλά ταυτόχρονα παραδοσιακός, µε αδυναµία στις λεπτοµέρειες. Αυτός είναι ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος από πολύ μικρός είχε ένα ενδιαφέρον για την πολιτική
O θαυµαστός κόσµος της πολιτικής τράβηξε την προσοχή του Στέλιου Πέτσα σχεδόν από τα µαθητικά του χρόνια, όταν ο παππούς του -στον οποίο είχε µεγάλη αδυναµία- του χάρισε το βιβλίο «Η δίκη των 6». Με τα µάτια του µαθητή ∆ηµοτικού, ενθουσιάστηκε. «Με επηρέασε πολύ η ενασχόληση µε τα κοινά και οι ευθύνες που αναλαµβάνει κάποιος, ιδιαίτερα σε µια πολύ ταραγµένη περίοδο της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή».
Αποτελεσµατικός, αυστηρός, ήρεµος, χωρίς ανασφάλειες, σταθερός, φιλελεύθερος, αλλά ταυτόχρονα παραδοσιακός, µε αδυναµία στις λεπτοµέρειες. Καρκίνος µε Υδροχόο. Παρατηρητικός, «κυνηγός» ταλέντων, ασυµπίεστος. Ανθεκτικός στην πίεση, ο Στέλιος Πέτσας δηλώνει: «Οποιος δεν αντέχει την πίεση, κάθεται σπίτι του!». Τον ενόχλησε που έµεινε εκτός υπουργικού σχήµατος; «Καθόλου. Είναι καθαρά θέµα του πρωθυπουργού η πολιτική επιλογή των προσώπων. Να δρα ανεπηρέαστα. Να κάνει ό,τι επιλογή νοµίζει, χωρίς αυτή να γίνεται αντικείµενο προσωπικών διεκδικήσεων και πικρίας ή ευχαρίστησης. Είµαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Σηµασία έχει το καράβι να πηγαίνει µπροστά».
Στέλιος Πέτσας: Θαυμαστής του Κωνσταντίνου Καραµανλή
Ποιον Ελληνα πολιτικό θαυµάζει; «Τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, για δύο λόγους: Για το πολιτικό του αποτύπωµα. Ξεκίνησε από µια περιοχή που κανείς δεν το περίµενε, την Πρώτη Σερρών. Και είχε το θάρρος να αποσυρθεί ο ίδιος για 11 χρόνια και να επανακάµψει πιο δυνατός από ποτέ, µετά την εξορία του στο εξωτερικό».
Ο Στέλιος Πέτσας από 15 χρόνων ήταν µέλος της ΜΑΚΙ, µετά ΟΝΝΕ∆, ∆ΑΠ και φυσικά της Ν.∆. Είχε µια ενεργή εµπλοκή από µικρός στα πολιτικά πράγµατα. Η πολιτική τον τραβούσε. ∆εν προέρχεται από πολιτικό τζάκι ούτε ο παππούς του είχε κάποια εµπλοκή ποτέ µε την πολιτική. Αντιθέτως. «Κατάγοµαι από µια αγροτική οικογένεια, από τον ∆οµοκό της Φθιώτιδας, από το χωριό Οµβριακή, στις βόρειες πλαγιές του όρους Οθρυς». Από το ίδιο χωριό κατάγεται και η σύζυγός του. «Ολοι από εκεί είµαστε: οι γονείς µου, η αδερφή µου, τα πεθερικά µου. Εκεί πήγα σχολείο, εκεί το τελείωσα. Η ενασχόλησή µου µε την αγροτική οικονοµία ήταν η καθηµερινότητά µου». Μέχρι που ήρθε στην Αθήνα. «Πολιτικές Επιστήµες και ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, στο Καποδιστριακό Αθηνών, µεταπτυχιακά στο Πάντειο, απόφοιτος της Σχολής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης».
Η οικογένεια του
Ο Στέλιος Πέτσας είναι παντρεµένος µε τη Βασιλική Τσόγκα. «Είναι από τους πιο άξιους και δηµιουργικούς ανθρώπους που έχω συναντήσει, πολύ οργανωτική. Επέλεξε όµως να στηρίζει την οικογένεια και γι’ αυτό την ευχαριστώ». Εχουν δύο κόρες, τη Μάρθα-Μαρία και την Ελενα. «Η µεγάλη µας κόρη σπουδάζει στο Πανεπιστήµιο της Λευκωσίας, είναι στο δεύτερο έτος, Νοµική. Είναι µακριά από το σπίτι µας... Αυτό µας κόστισε, αλλά τώρα το συνηθίζουµε. Εχουµε όµως τη µικρή που είναι στη Β' Γυµνασίου».
Τι έκανε ο Στέλιος Πέτσας πριν την Βουλή
Θεωρεί την πολιτική δύσκολο σπορ. «Νοµίζω ότι είναι δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος µε την πολιτική. Πρέπει να έχεις το µικρόβιο. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος. Εκθέτει πολύ την οικογένειά σου, τα παιδιά σου, τους φίλους σου. ∆εν θα το άλλαζα µε τίποτα, αλλά δεν θα συνιστούσα σε κανέναν να την ακολουθήσει». Πριν εισέλθει στη Βουλή τι έκανε; «Από το 2006 µέχρι το 2012 ήµουν στον Οργανισµό Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Επέστρεψα τον Αύγουστο του 2012 µετά τις εκλογές, όταν σχηµάτισε κυβέρνηση ο Α. Σαµαράς. Τότε ο συµπατριώτης και φίλος, Χρήστος Σταϊκούρας, µου ζήτησε επιστρέψω και να βοηθήσω. Ειδικά στο σκέλος της διαπραγµάτευσης µε τους ξένους, ιδίως στα έσοδα που ήταν και η βασική µου εξειδίκευση». Από το 2015 και µετά έχει διατελέσει σύµβουλος δίπλα σε όλους τους προέδρους που µεσολάβησαν, µέχρι την εκλογή στις 10 Ιανουαρίου του 2016 του Κ. Μητσοτάκη.
Κάποια στιγμή θα γράψει βιβλίο
Ο άνθρωπος των προέδρων... Θα έγραφε βιβλίο για τα όσα έχει ζήσει και έχει ακούσει; «Κάποια στιγµή θα γράψω βιβλίο. Εχω εµπειρία σε πολύ δύσκολες συγκυρίες για την ελληνική νεότερη Ιστορία». Ποιες περιόδους θα φώτιζε; «Μία κορυφαία µακρά περίοδος ήταν η εποχή των µνηµονίων. Πώς διαχειριστήκαµε το θέµα από το 2012 µέχρι το 2015, µια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου κάθε µέρα αγωνιούσαµε αν η χώρα θα σταθεί στα πόδια της ή θα φτάσει τα όρια της χρεοκοπίας, µε εταίρους πολύ δύσπιστους απέναντί µας».
Για τη θητεία του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ποια είναι η πιο δύσκολη κυβερνητική καρέκλα που κάθισε; «Νοµίζω πως η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι η πιο δύσκολη. Κρίνεται καθηµερινά. Μια άσκοπη λέξη ή δήλωση µπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήµατα. Πρέπει να είσαι σε απόλυτη ευθυγράµµιση µε τον πρωθυπουργό, για να βγαίνει σαν µια γροθιά ο λόγος της κυβέρνησης. Θέλει συνέχεια και συνέπεια στην έκφραση του µηνύµατος, στο επιχείρηµα». Πιέστηκε εκείνη την περίοδο; «Καθόλου. Ηταν µια πολύ δηµιουργική περίοδος της ζωής µου».
«Όλοι κάνουμε λάθη»
Εχει κάνει λάθη; «Φυσικά. Ολοι κάνουµε λάθη, ακόµα και στην καθηµερινότητά µας. Βασικά καθοριστικά λάθη, µε αποτύπωµα πολιτικό, όχι! Αλλά δηλώσεις και συµπεριφορές εσφαλµένες φυσικά έχω κάνει. Εχω ζητήσει και συγγνώµη. Θέλει προσωπικό θάρρος να αναγνωρίζεις γρήγορα το λάθος. Αυτό συµβαίνει όταν εκφέρεις πολιτικό λόγο».
Επιμένει στη λεπτομέρεια
Ποιο είναι το µεγαλύτερο ελάττωµά του; «Επιµένω πολύ στη λεπτοµέρεια. Μπορεί σε ορισµένους να φαίνεται εκνευριστικό, αλλά είναι µέρος του χαρακτήρα µου, της ψυχοσύνθεσής µου». Το µεγάλο ταλέντο του πρώην υπουργού ελάχιστοι το γνωρίζουν! «Ασχολούµαι µε το µπάσκετ. Κάνω scouting. Μπορώ να βλέπω για πολλή ώρα άγνωστους παίκτες, ταλέντα, πολύ µικρούς σε ηλικία και σε άγνωστες αγορές εκτός Ελλάδας. Είµαι ΑΕΚτζής και πάω στο Λαύριο, στην περιφέρειά µου. Μου αρέσει πολύ. Το κάνω τουλάχιστον 25 χρόνια, συστηµατικά. Προτείνω παίκτες. Εχω ανακαλύψει πολλά ταλέντα. Κοιτάς έναν παίκτη πώς µπορεί να ταιριάξει σε µια οµάδα. Είναι µια σειρά από παράγοντες».
Τι λέει για τις βουλευτικές αποζημιώσεις
Η πολιτική έχει λεφτά; «Οχι! Οι αµοιβές του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι χαµηλές, σε επίπεδο που χαµηλώνουν και το status. Κάτι τόσο χαµηλό δεν δείχνει ότι ο πολιτικός κάνει κάτι σοβαρό - πολλοί το αντιλαµβάνονται έτσι. Αυτός ο φτηνός λαϊκισµός πρέπει κάποτε να σταµατήσει. Με ενόχλησε πολύ δυσάρεστα η αναφορά του Στ. Κασσελάκη, ότι ο ίδιος, αν εκλεγεί, δεν θα παίρνει βουλευτική αποζηµίωση. ∆ηλαδή τι, είναι για εκατοµµυριούχους η ενασχόληση µε την πολιτική;».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής